Heb je kerstvakantie? Tijd voor mooie dingen? Dan hebben wij een paar filmtips voor je.
De onverwachte filmhuishit Down to Earth, naamgenoot van dit blad, raakt eenzelfde soort snaar als het veelbesproken pleidooi van Jan Terlouw in De Wereld Draait Door. Blijkbaar worstelen veel mensen met soortgelijke vragen: welke wereld willen we achterlaten voor onze kinderen? En willen we eigenlijk wel leven zoals we dat nu doen?
Het koppel Rolf Winters en Renata Heinen namen jaren geleden een redelijk intuïtief besluit om hun jachtige bestaan de rug toe te keren. Ze vertrokken met hun drie jonge kinderen naar de bossen bij Lake Michigan, waar ze van een Indianenstam leerden weer in contact te komen met zichzelf en de natuur. Een ongecompliceerd leven op het ritme van de seizoenen, het was precies wat ze nodig hadden.
Geraakt door de wijsheid van medicijnman Nowaten, ‘Hij Die Luistert’, besloten ze na vier jaar op zoek te gaan naar meer mensen als hij. Keepers of the Earth, zoals zij dat noemen; mensen die oeroude kennis over het leven bezitten. En omdat Winters en Heinen die ervaringen wilden delen, besloten ze meteen ook een film te maken. Die blijkt bij ontzettend veel mensen aan te slaan: 20 duizend bezoekers in ruim een maand, voorstellingen in januari die begin december al uitverkocht zijn.
Een Indiase ‘earthkeeper’ roept op om respect te hebben voor dat wat kleiner en kwetsbaarder is dan wij. “Een olifant blaast eerst het pad leeg voor hij gaat lopen om geen insecten te pletten.” Ook Nowaten wijst erop dat we allemaal hetzelfde zijn; de dieren, de planten, wij; “We zien er alleen anders uit, sommigen vliegen, sommigen kruipen. Als je het tot de essentie terugbrengt, is het leven eigenlijk heel simpel. We maken het zelf gecompliceerd met onze gedachtenpatronen. En door wat anderen hebben bedacht om controle uit te oefenen op de mensheid. Er zijn geen vrijdenkende mensen meer.”
De verhalen van de earthkeepers hebben een rustgevend, bijna meditatief effect. Hun woorden dragen ook een troostende en vrij optimistische boodschap over de staat van de wereld uit. De earthkeepers zien de chaos en ellende als een teken dat we aan de vooravond staan van een enorme mondiale transformatie, teweeggebracht door gewone mensen die hun ware pad beginnen te volgen en samen gaan werken. Uiteindelijk zijn we immers allemaal earthkeepers.
Down to Earth is nu te zien in de bioscoop.
Bioscoop: Wat als?
Ongelofelijk maar waar: aan de basis van fastfoodketen McDonalds stonden twee broers die eigenlijk een ‘duurzaam kapitalisme’ voorstonden: Mac en Dick McDonald. Het succes van hun hamburgertent was gebaseerd op een revolutionair en razendsnel productieproces, hun ideaal was een lage voetafdruk en goede arbeidsomstandigheden voor alle medewerkers. The Founder laat zien hoe de mislukte deur-aan-deurverkoper Ray Kroc aan boord stapt met een prachtverhaal over een franchise. Al snel komen de broers erachter dat de meedogenloze ondernemer hele andere plannen heeft.
The Founder draait vanaf 5 januari in de bioscoop.
Televisie: Goedkooplust
Nooit eerder in de geschiedenis was er zoveel te koop, voor zo weinig geld. De verleiding van goedkope spullen is niet te weerstaan. Prijsvechters als Action, Big Bazaar en Flying Tiger doen dan ook goede zaken. Van een cadeautje voor jezelf of de kinderen tot volledige interieurdecoratie; alles voor slechts een paar euro. Maar steeds vaker knaagt er iets bij de kassa; hoe komen al die spullen eigenlijk zo goedkoop in het schap? En tegen welke prijs? In de driedelige documentaireserie De prijsvechter onderzoeken Roland Duong en Marijn Frank de oorzaken en gevolgen van onze goedkooplust. Zij beantwoorden vragen als: wordt de mens door zijn troepmakerij met uitsterven bedreigd? En: heeft globalisering ons armer gemaakt?
De prijsvechter; over de grote gevolgen van kleine prijzen, vanaf 8 januari om 21.05 uur op NPO 2.
Bioscoop: Jacques Cousteau
Hij deed onderzoek voor oliebedrijven naar mogelijke booropties in de oceaan en droomde ooit van het winnen van grondstoffen uit de zeebodem. De bijna iconische figuur Jacques Cousteau, steevast getooid met een rood petje, zag aanvankelijk vooral commerciële mogelijkheden voor de stille onderwaterwereld waarmee hij ons via zijn films liet kennismaken. De biopic L’Odyssée laat zien hoe deze kleurrijke, ijdele avonturier in de clinch lag met zijn zoon Philippe, die zich zorgen maakte over de vervuiling van de oceaan. Later kwam Jacques tot inkeer en verzette hij zich bijvoorbeeld tegen Franse kernproeven in de oceaan.
L’Odyssée draait vanaf 5 januari in de bioscoop.
Geef een reactie