Reacties

  1. Frank van Schaik zegt

    Lijkt me glashelder. En het NRC-nieuws van vandaag dat de regering sinds de Urgenda-uitspraak (juni 2015) eigenlijk al 3,5 jaar geen echte zoden-aan-de-dijk-maatregelen heeft genomen, plaatst het “Kernenergie? Misschien toch!”-frame in een nog slechter daglicht. We hadden zoveel verder kunnen zijn in Nederland als men in 1997 (Kyoto!) al ECHT wakker was geworden.

  2. Theo Richel zegt

    Eigenlijk is er maar één argument tegen kernenergie en dat is straling. En voor straling is de halve wereld doodsbang omdat in de jaren 20 van de vorige eeuw professor Muller liet zien dat straling het erfelijk materiaal kan aantasten. Muller kreeg daarvoor de Nobelprijs, en er werd besloten dat straling altijd gevaarlijk was. Altijd. Nu weten we dat Muller er naast zat (zoek op Calabrese) en dat de evacuaties van Tsjernobyl en Fukushima meer levens gekost hebben dan gered en dat er geen voorbeelden zijn van mutaties bij mensen door straling en dat straling misschien wel kanker verwekt, maar alleen in heel hoge doses waar je alleen in zeer uitzonderlijke situaties mee geconfronteerd wordt en misschien zelfs wel extra gezond is. Beneden een dosis van max 200 mSv is er niks aan de hand. die grens is nu 1 mSv en oorzaak van veel angst. Een groep van wetenschappers bepleit daarom het afschaffen of in ieder geval fors versoepelen van stralingsnormen. De EPA heeft duidelijk gemaakt dat men er wel oren naar heeft. Het gaat zeker niet morgen gebeuren, maar is onontkoombaar want straling rechtvaardigt op geen stukken na de angst waar Peer zijn broodwinning van heeft gemaakt. En dan komt kernenergie toch gewoon weer op de agenda. Simpel omdat het een goede energiebron is.
    Een dergelijke ontwikkeling betekent ook dat het probleem vh radioactieve afval is opgelost, idiote oplossingen als opslaan in mijnen zijn niet nodig. Het afval kan hergebruikt worden in de geneeskunde, de energiewinning en ? de resterende radioactiviteit is geen probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.