Cindy Coltman (58)
IsSenior beleidsmedewerker bij Both Ends en mede-oprichter Groen Pensioen
Missie Geen cent meer naar de fossiele industrie
Lekker laten zitten
We moeten of van fossiele brandstoffen, zeggen deze activisten. Dat betekent dus ook: geen nieuwe projecten voor olie- en gaswinning meer. Erlan Sleur verzet zich tegen oliewinning voor de kust van Suriname, Cindy Coltman tegen de aanleg van een oliepijplijn in Oeganda en Ellen Bakker tegen gaswinning onder de Waddenzee. Keep it in the ground!
Keep it in the ground: Erlan Sleur
Voor de Surinaamse kust zit veel olie in de grond. Probios verzet zich tegen de winning ervan. Wat zijn de risico’s?
“Ons land wordt tegen de zee beschermd door mangrovebossen. Als de zeespiegel stijgt, zullen de mangroves meegroeien, en daarmee is het de ideale manier om onze kust te beschermen. Maar als de wortels van de mangrove besmeurd raken met olie sterven ze af. Een olieramp, zoals ook in de Golf van Mexico heeft plaatsgevonden, zou catastrofaal zijn. Verder zou seismisch onderzoek het broeden van schildpadden en de migratie van zeezoogdieren zoals walvissen verstoren, waarmee hun voortbestaan in gevaar komt.”
Suriname kent veel armoede. Kan oliewinning het land uit de financiële problemen helpen?
“Niet zolang er sprake blijft van corruptie en wanbeleid. Kijk maar naar de goudwinning. Al die rijkdommen stromen naar het buitenland, Suriname krijgt zelf maar 5 procent van de winst. En dat gaat naar een kleine kliek die zichzelf weet te verrijken. Daarbij worden de rechten van de bevolking geschonden, bijvoorbeeld door concessies uit te geven voor land waar hele gemeenschappen op wonen. Door deze misstanden blijft Suriname een armoedig land, daar gaat de oliewinning niets aan verbeteren.”
Wordt het verzet tegen de oliewinning breed gedragen?
“In hun wanhoop willen mensen graag geloven dat de olie ons rijkdom zal brengen. Je kan van mensen die in grote armoede leven niet verwachten dat zij zich bezighouden met milieubescherming. Rijke landen hebben daarom ook een verantwoordelijkheid. Die landen roepen wel dat we onze natuur moeten beschermen, maar ondertussen hebben ze een onstilbare honger naar onze grondstoffen. We moeten de druk op de Surinaamse regering en multinationals als Shell opvoeren, dat is de enige manier.”
Geef een reactie