In tegenstelling tot eerdere uitspraken van minister Kamp zijn er geen juridisch houdbare afspraken tussen het ministerie van Economische Zaken en schaliegasbedrijf Cuadrilla over financiële aansprakelijkheid bij schade door schaliegasboringen in Nederland. Dat blijkt uit correspondentie tussen Cuadrilla en het ministerie die Milieudefensie heeft verkregen via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).
Minister Kamp heeft geen enkele garantie dat Cuadrilla bij vervuiling van grondwater of bij aardbevingen voor de kosten zal opdraaien. Milieudefensie en de Stichting Schaliegasvrij Nederland willen daarom dat minister Kamp de vergunningen van Cuadrilla zo snel mogelijk intrekt en doen vandaag een officieel intrekkingsverzoek.
Weinig vermogen
Onderzoek van Milieudefensie toonde in november aan dat de Nederlandse dochterbedrijven van het Britse Cuadrilla Resources Ltd. veel te weinig vermogen hadden om voor eventuele schade op te draaien, terwijl dat wel één van de voorwaarden was waaronder het ministerie boorvergunningen aan het bedrijf heeft verleend. Minister Kamp stelde in december in antwoord op Kamervragen dat “…mede gezien de relatie met het moederbedrijf Cuadrilla Resources Ltd, geen reden [is] om te twijfelen aan de financiële capaciteit van de vergunninghouder.”
Uit de overheidsdocumenten die Milieudefensie nu in handen heeft, blijkt echter dat daarover helemaal geen afspraken zijn gemaakt. Cuadrilla stelt slechts in een brief aan de minister dat “Cuadrilla haar (…) financiële mogelijkheden ter beschikking stelt van Brabant BV” zonder dat daar verdere rechtsgeldige documenten of een formele garantstelling aan te grondslag liggen.
Onbetrouwbaar
“Mocht Cuadrilla straks gaan boren, en er gaat iets mis, dan staat Nederland dus met lege handen als het moederbedrijf niet thuisgeeft. Wie draait dan voor de schade op?”zo vraagt Ike Teuling, inhoudelijk medewerker energie en grondstoffen bij Milieudefensie. “Kamp gelooft Cuadrilla op haar blauwe ogen, maar de praktijk in het Verenigd Koninkrijk wijst uit dat Cuadrilla helemaal niet zo betrouwbaar is. In Blackpool veroorzaakte Cuadrilla aardbevingen vanwege gebrekkig vooronderzoek, in Lancashire overschreed het bedrijf de boorperiode en werd radioactief afvalwater in de rivier geloosd. Dit soort risico’s moet je niet willen nemen. Daarom eisen wij dat Kamp de vergunningen per direct intrekt.”, aldus Teuling.
Juriste Bondine Kloostra van Van den Biesen Kloostra Advocaten, die Milieudefensie adviseert, stelt: “In de Nederlandse wetgeving over mijnbouw is bepaald dat een vergunning moet worden geweigerd als de financiële middelen van het bedrijf dat naar schaliegas wil (proef)boren ontoereikend zijn en als de aanvrager al eerder een gebrek aan ‘maatschappelijke verantwoordelijkheidszin’ liet zien. In geval van Cuadrilla werd aan beide voorwaarden niet voldaan: de financiële dekking is onvoldoende en eerdere slechte ervaringen met Cuadrilla zijn door de minister niet bij de beoordeling betrokken.”
Moratorium
In september 2013 verlengde minister Kamp het moratorium op schaliegasboringen tot eind 2014, waardoor Cuadrilla de activiteiten voorlopig heeft moeten stilleggen. Ondertussen blijft het protest in Nederland tegen schaliegas groeien. Al meer dan 165 gemeenten en acht provincies verklaarden zich schaliegasvrij. Ook de gemeenten Boxtel en Noordoostpolder, waar Cuadrilla de eerste boorputten wil slaan, en de provincie Noord-Brabant dienden eerder al een verzoek tot intrekking van de vergunningen in.
Geef een reactie