Natuur & Milieu en Greenpeace zijn bang dat de aanleg van windmolenparken in zee nodeloos vertraging oploopt nu het kabinet heeft besloten negen vergunningen in te trekken. De organisaties zijn verbaasd dat minister Henk Kamp de al eerder afgegeven vergunningen ongedaan maakt “tegen eerder gemaakte afspraken in het SER-akkoord in”.
Het kabinet heeft vrijdag drie locaties op de Noordzee aangewezen waar grote windmolenparken worden aangelegd. Negen vergunningen die eerder voor windparken op zee waren afgegeven, worden ingetrokken. De vijf hierbij betrokken energiebedrijven krijgen compensatie. Over de hoogte moet nog worden onderhandeld.
Volgens de betrokken ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) gaan door clustering van de nieuwe windparken de kosten flink omlaag. In de drie gebieden komen in totaal vijf windparken. Het levert de komende 15 jaar in totaal een besparing van 3 miljard euro op, aldus Kamp.
Rem
Milieuorganisaties begrijpen niet waarom Kamp de bestaande vergunningen intrekt. “Iedereen staat in de startblokken om de windparken op zee te bouwen. Moeilijk te begrijpen dat de minister juist nu op de rem trapt. Zeker omdat het al zo moeilijk is om de ambities voor schone energie te halen”, aldus Greenpeace en Natuur & Milieu. “Alleen als de minister hard kan maken dat de huidige plannen veel te duur zijn, heeft hij een verhaal. Dit bewijs hebben wij nog niet gezien.”
Eneco
Volgens energiebedrijf Eneco schaadt het kabinet het vertrouwen van investeerders in duurzame energie door eerder verleende vergunningen voor de bouw van windparken op zee in te trekken. Eneco had een vergunning voor de bouw van een windpark voor de kust van Bergen aan Zee. “In de voorbereiding van het project hebben wij al miljoenen gestoken. Het lijkt erop dat die deur nu hard is dichtgeslagen.”
Het energiebedrijf hoopt dat in de Tweede Kamer het “gezonde verstand zegeviert” en dat het kabinet alsnog wordt teruggefloten. “Vooral ook omdat het nog maar zeer de vraag is of wat het kabinet wil inderdaad goedkoper is.”
Verder uit de kust
Oppositiepartij GroenLinks is ook niet te spreken over het besluit om negen eerder afgegeven vergunningen voor windparken op zee in te trekken. Het kabinet “gooit de subsidieregeling plotseling dicht, en schoffeert hiermee de partijen met wie hij afspraken heeft gemaakt in het Energieakkoord”, aldus Liesbeth van Tongeren. Het Kamerlid denkt dat de Nederlandse doelen voor duurzame energie hierdoor niet zullen worden gehaald.
VVD-Kamerlid René Leegte wil de aanleg juist verder vertragen door eerst te laten onderzoeken of de parken niet verder uit de kust kunnen worden gebouwd. “Hoe verder van de kust, hoe harder het waait en hoe minder mensen last hebben van windmolens. Ik wil daarom dat het kabinet de potentie van windmolenparken ver uit de kust beter onderzoekt. Zolang daar geen duidelijkheid over is, kan er wat de VVD betreft geen beslissing genomen worden over de aanleg van parken voor de Hollandse kust”, liet hij in een verklaring weten.
Coalitiepartner PvdA is tevreden over het kabinetsplan. “Het is belangrijk dat de doelstellingen voor wind op zee die zijn afgesproken in het Energieakkoord worden gehaald”, zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos. Van uitstel voor verder onderzoek wil hij niets weten. “We gaan nu gewoon aan de bak.”
Bron: ANP
roland zegt
Vreemd om een mogelijke besparing van 3 miljard als “nodeloze vertraging” te duiden. Zo’n besparing kan juist zorgen voor meer windenerergie opbrengst.
roland zegt
Vreemd geklaag, Eneco wil zelf de vergunning Bergen aan Zee wijzigen. http://www.windenergie-nieuws.nl/16/eneco-wil-vergunning-offshore-windpark-q4-bergen-aan-zee-wijzigen/
Volgens de kamerbrief wordt in 2015/16 juist meer windmolens geplaatst (1400 MW), nu nog de praktijk .. http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/09/26/kabinet-kiest-locaties-windenergie-op-zee.html