Reacties

  1. Jan-Willem van de Velde zegt

    Beste heer Jonker,

    u geeft blijk van flink wat kennis over nieuwe ontwikkelingen van onderop. Net als u vind ik het verheugend dat er aan de basis zoveel gebeurt. Een aspect blijft een beetje onderbelicht en daarom wil ik dat graag aanvullen. Een balkontuintje ziet u als randversiering vanwege de te kleine schaal (en dus impact) en het ontbreken van efficiency. Het samen met de buurt komen tot voedselproductie zie ik ook als een geweldige kans. Maar uit de geschiedenis van de permacultuur is inmiddels duidelijk geworden dat hoe kleiner het oppervlak is dat je gebruikt voor voedselproductie, hoe groter de opbrengst per vierkante meter. Dat komt door de aandacht die je zo’n klein gebied kunt geven: elke dag kijk je ernaar. Bovendien maak je optimaal gebruik van de verticale ruimte op een balkon.Permacultuur biedt een werkend alternatief voor de huidige grootschalige landbouw en veeteelt die enorm vervuilt en veel fossiele energie gebruikt. Binnen niet al te lange tijd zal blijken dat de totale bodemdegradatie o.i.v. kunstmest en bestrijdingsmiddelen met als gevolg de steeds maar afnemende kwaliteit van het voedsel (waardoor gezondheidsproblemen als obesitas, hart- en vaatziekten en niet te vergeten kanker steeds maar groeien) zal leiden tot de langzame ondergang van de huidige agrobusiness. Permacultuur gaat uit van bouwen op de natuurlijke successie in de natuur, alleen zorg je ervoor dat de bomen en struiken die je plant voedsel produceren ipv alleen maar mooi zijn om tussen te wandelen. Een ander principe komt ook uit de natuur voort: alles in kringlopen denken. Op onze Praktijkschool voor Duurzaamheid in Winterswijk bouwen wij jaar na jaar aan het verder verduurzamen van het leefsysteem. Kringlopen voor energie, water en voedsel zijn de basis. Het vraagt wel tijd bijv. voordat je een voedselbos hebt ontwikkeld dat een flinke opbrengst aan vruchten, groenten en noten levert. Martin Crawford laat in Engeland zien hoe je op een relatief klein stuk grond (0,5-1,5 ha.) tot een prachtige productie kunt komen, maar wel na twintig jaar zorgvuldig planten en onderhouden. De natuur heeft zijn eigen tijdschema, maar uiteindelijk heb je een systeem dat zichzelf in stand houdt en meer energie produceert dan het gebruikt, zodat het werkelijk duurzaam is. Na twintig jaar besteedt hij nog 10 dagen/jaar aan onderhoud en de rest van de dagen ben je lekker aan het oogsten. De natuur werkt dan inmiddels voor jou! Waarom eerst afval produceren om dat vervolgens te recyclen? Er zijn talloze stukken grond die ingericht kunnen worden om voedsel te produceren voor de lokale gemeenschap. Wij gaan dan ook kijken hoe we meer mensen kunnen betrekken bij die voedselproductie met behulp van een voedselbos. dat ons menu moet veranderen is een uitgemaakte zaak: veel minder vlees en zuivel en veel meer groente, fruit, noten en zaden. Dat zal onze gezondheid ook goed doen en de kosten van de gezondheidszorg flink doen zakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.