Akiko Yoshida, Tokio, 29
Isstudeert politicologie
Missie Sinds de ramp gefocust op kernenergie, hiervoor campagneleider klimaatverandering en afvalreductie
Grenzeloos activisme
Uit heel Europa en zelfs elders uit de wereld kwamen medewerkers van Friends of the Earth bij elkaar voor de Europese jaarvergadering in Wijk aan Zee. Lekker uitwaaien, netwerken en van elkaar leren. Zo nodig steunen landelijke zusterorganisaties elkaar. Toen Japan werd getroffen door de driekoppige ramp kon FOE Japan rekenen op hulp uit Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten en wereldwijde anti-kernenergiedemonstraties. Kroatië, dat door een dreigende geldboete met opheffing werd bedreigd, kreeg financiële steun. Ook de invloedrijke Noorse tak van Young Friends of the Earth was vertegenwoordigd. Omdat Friends of the Earth International dit jaar ook nog eens haar veertigjarig jubileum viert, portretteren wij drie gedreven internationale activisten.
Jagoda Munic
“Mijn persoonlijke drive was natuurbehoud. Ik realiseerde me dat grotere krachten de natuur bedreigen en richtte me steeds meer op onderwerpen als privatisering en de vernietiging van ecosystemen. In 1997 werd ik door Friends of the Earth gevraagd als expert in een campagne tegen een kolencentrale in Velebit, een beschermd berggebied aan de Adriatische kust. Die centrale is er nooit gekomen, dat was enorm stimulerend. In 2000 zei ik mijn baan in een bibliotheek van een wetenschappelijk insituut op. Iedereen vond het idioot dat ik die zekerheid weggooide. Los daarvan begrepen ze het wel. Mijn vrienden en ik deden aan bergbeklimmen en speleologie; ook zij houden erg van de natuur.
Na zeven jaar campagnevoeren bereikten we dat er een heel strikte wet is tegen genetisch gemodificeerde gewassen. Daar ben ik heel trots op. Al zit ik in een adviesraad van de regering hierover met zeventien experts waarvan er maar twee tegen gentech zijn. Het voelt soms als die film waarin Bill Murray steeds weer dezelfde dag beleeft: Groundhog Day. Je wint een gevecht, maar moet steeds weer opnieuw beginnen. Ik probeer die adviesraad te informeren en te beïnvloeden. En anders gaan we weer campaignen. Geen Kroatiër wil gentech-producten kopen, dat komt door onze eerdere campagne.
Voor milieuwetgeving vechten we hard. Met een actie dwongen we een milieuwet af over chemisch afval. Dat werd ons bijna fataal; we hadden een vraagteken op de grond gemaakt van lege verfblikken en werden vervolgens aangeklaagd voor het lozen van toxisch afval. Daar staat een enorme boete op. Als die was opgelegd, waren we failliet geweest.”
Geef een reactie