Met een duurzame levensstijl doen we onszelf tekort, vindt klimaatjournalist Jaap Tielbeke. Onze invloed reikt veel verder dan huis, tuin en keuken, en juist daarbuiten ligt de sleutel tot verandering. “We verinnerlijken de schuld. Die beschuldigende vinger moet ergens anders naar wijzen.”
Jaap Tielbeke schrijft al 5 jaar over het klimaat voor De Groene Amsterdammer. Hij beschouwt, zet uiteen, weegt af, schetst en plaatst kanttekeningen. Maar hij kan niet langer om zijn eigen mening heen. Mooi, dat we korter douchen en een linnen tasje meenemen naar de supermarkt, maar het is tijd dat we collectief in actie komen tegen de vervuilers en beleidsmakers.
Het was even wennen voor jou, je mening op papier?
“Het is mijn temperament, denk ik: ik ben van nature niet zo’n activist. Ik voel me niet thuis op de barricaden en zit liever op mijn studeerkamer. Ik heb dus wel even de schroom van me af moeten gooien voordat ik opiniërend durfde te zijn over het klimaat. Maar ik kan niet aan de zijlijn blijven staan en nog maar weer eens de feiten op een rij zetten. Daarmee alleen komen we er niet. Ik heb het verhaal jarenlang van alle kanten bekeken, en nu deel ik expliciet wat ik vind en waarom. Het is onderbouwde woede.”
We stevenen af op verschrikkelijke rampspoed, schrijft Tielbeke al in zijn voorwoord. “We weten het, en toch lijken we maar niet in staat om van koers te veranderen. Sterker nog, ieder jaar klinken de voorspellingen van klimaatwetenschappers verontrustender en ieder jaar pompen we meer CO2 de lucht in. Hoe kan dat in vredesnaam?” In zijn boek doet hij een voorzet: het probleem zit ’m in een aantal mythes over het klimaat waar we hardnekkig in blijven geloven. Het idee dat we allemaal, als mensheid, even schuldig zijn aan de klimaatproblematiek, het idee dat je daar als individu wat aan kunt doen door je leefstijl te vergroenen, het idee dat we deze crisis kunnen bestrijden met een boekhoudersmentaliteit, en tenslotte het idee dat technologie ons er heus wel weer bovenop helpt. Door deze mythes stuk voor stuk te ontkrachten, wijst Tielbeke ons op wat we niet uit het zicht moeten verliezen: de economische en maatschappelijke machtsverhoudingen waardoor de schuldigen aan de klimaatcrisis vrijuit en hun gangetje gaan.
Je hoort en ziet het steeds meer binnen de milieubeweging: frustratie wordt publieke woede.
Tielbeke: “Ja, de klimaatbeweging is flink opgeschud, de laatste jaren. Clubs als FossielVrij en Extinction Rebellion, zonder groot ledenbestand en lange geschiedenis, zetten met hun onconventionele methodes in korte tijd mooi het klimaatdebat op scherp. Extinction Rebellion vliegt af en toe wat uit de bocht met hun doemscenario’s over het uitsterven van de mensheid, maar hun wanhoop is goed te begrijpen. Als je de klimaatwetenschap echt tot je door laat dringen, bedenkt wat er de komende decennia moet gebeuren en daar dan nauwelijks iets van terugziet op beleidsniveau… die discrepantie is gekmakend. Dat zie je terug in de vorm van hun protest: dit is een noodtoestand, en nood breekt wet. Het activisme is compromisloos.”
Tielbeke kan zich voorstellen dat die protesten mensen uit de klassieke milieubeweging aan het denken hebben gezet. “Dat mensen zich realiseerden: ‘We blijven maar waarschuwen, het wordt inderdaad tijd dat mensen met hun neus op de feiten worden gedrukt’. Begrijp me goed, alle soorten organisaties hebben een rol te spelen. FossielVrij heeft natuurlijk niet de capaciteit om een rechtszaak tegen Shell te beginnen. Voor zo’n actie heb je toch echt de expertise van iemand als Roger Cox en organisaties als Milieudefensie en Urgenda nodig.”
Milieudefensie zit Shell al decennia achter zijn broek, en niet als enige. We weten dondersgoed wie de schuld draagt. Is de milieubeweging in haar activisme te voorzichtig geweest?
Tielbeke: “Het is ook gewoon heel Nederlands. De milieubeweging krijgt uiteindelijk te maken met de polder: als het om beleid gaat, moeten we met z’n allen rond de tafel gaan zitten om er zo goed mogelijk uit te komen met een handjevol compromissen. Maar als je naar de afgelopen 30 jaar aan milieu- en klimaatbeleid kijkt, zie je dat we er met dat gepolder niet komen. Milieudefensie kan het weten, er is nota bene een rechtszaak voor nodig om ervoor te zorgen dat de overheid met horten en stoten dan ein-de-lijk het minimale doet.”
Als kleine jongen was je een milieufanaatje. Halverwege de jaren 90 verhuisde het activisme naar zolder, en nu maak je je weer kwaad om het klimaat. Wat is er gebeurd?
“Klopt, ik was enorm gefascineerd door de natuur. Ik was lid van het WNF, haalde geld op, en had zo’n grote insectengids en een club met vrienden om de natuur te beschermen. We deden onderzoek naar insecten maar we klommen ook over hekken en jatten gereedschap van bouwvakkers. Dan konden ze de natuur niet verpesten. Maar toen… Als puber wil je toch gewoon hamburgers eten. Ik zag het nieuws wel en maakte me zorgen, maar ik had een ecomodernistische mindset: natuurlijk is het zonde als hier en daar een bos weggaat, maar de menselijke beschaving gaat voort en we krijgen het alleen maar beter. Het klimaatprobleem leek best te tackelen: de grote ideologische strijd tussen het kapitalisme en het communisme was verdwenen, we wisten wat werkte, we konden ‘groen groeien’. Binnen de Verenigde Naties konden we met z’n allen bijeen komen en een oplossing vinden. En met nieuwe technologieën konden we de milieuproblemen zeker te lijf. Dat was de tendens. Dat sijpelde onbewust ook bij mij door.”
Toen flopte de klimaattop in Kopenhagen, 2009. “Dat was de genadeklap voor ons blinde vertrouwen in internationale samenwerking. Daarna, in aanloop naar de volgende top in Parijs, verschenen verontrustende boeken over het klimaat, zoals This Changes Everything van Naomi Klein. Het Pentagon bestempelde klimaatverandering als een bepalende factor die het risico op conflict in de wereld vergroot. Sinds ik me als journalist in het klimaatprobleem ben gaan verdiepen, zijn die woede en die verbijstering die ik had als jongetje terug. Ik zie in: het wordt helemaal niet alleen maar beter. Juist die eindeloze groeimentaliteit van de jaren 90 heeft ervoor gezorgd dat mijn hele leven lang de ecologische problemen veel groter zijn geworden.”
Denkfout
Met de titel van Tielbekes boek, Een beter milieu begint niet bij jezelf, verwijst hij naar het bekende spotje uit de jaren 90. ‘Je linnen boodschappentas gaat de wereld niet redden’, was de kop boven het opiniestuk dat hij naar De Volkskrant stuurde. Korter douchen ook niet, of zonnepanelen op je dak. En van jouw koffie met havermelk en courgette op de barbecue zal het klimaat volgens Tielbeke ook weinig merken. Die oude slogan liegt ons 20 jaar later nog altijd voor, vindt hij.
Tielbeke: “Ik zat een tijd geleden met een andere klimaatjournalist op het terras. Het was lekker weer, maar de terrasverwarmer stond aan. Hij vroeg het personeel of dat ding uit kon. Een week later zat ik met vrienden op een ander terras. Het was weer lekker weer, en weer stond de verwarmer aan. Ik besloot er ook wat van te zeggen, maar kon mijn irritatie niet verbergen. Ik zag mijn vrienden denken: moet dat nou echt? Zo’n kribbige reactie werkt natuurlijk vooral contraproductief. Je wordt zo’n zeikerd. Bovendien: wat we beschouwen als een duurzame levensstijl, is ook vaak best wel duur: niet iedereen heeft het geld om zonnepanelen en havermelk te kopen.”
Dus zelf duurzaam proberen te zijn, daar kunnen we maar beter mee ophouden?
“Nee, ik wil niemand ontmoedigen om groener, duurzamer te leven! Sommige mensen voelen zich persoonlijk aangevallen. Zo van: maar ik doe het toch hartstikke goed? Dat vind ik ook, ik kan het voor mezelf ook niet langer verantwoorden als ik vier keer per jaar een stedentripje maak met het vliegtuig terwijl ik vind dat de luchtvaart moet krimpen. Maar laten we eerlijk zijn: in een vervuilend systeem kun je geen schone handen houden. We zijn allemaal hypocriet en moeten stoppen met elkaar eindeloos de maat nemen. Foei, Greta Thunberg: ze neemt zelf een zeilboot naar Amerika, maar haar crew vliegt terug. En de klimaatstakers gaan naar de McDonalds: wat een schande. Dat vingerwijzen is zoiets Nederlands. Het verzuurt het debat, en dat moeten we niet hebben. Ik wil gewoon een wet die terrasverwarmers verbiedt. Dan ben ik geen lul.”
Wat Tielbeke wel wil zeggen, is dat wie het goed bedoelt vaak een denkfout maakt. We ervaren een duurzame levensstijl als een flinke stap in de goede richting, wijzen de vleesetende buurman op zijn misdaden tegen de aarde, en houden het daarbij. Dat is zonde, want onze zone van invloed is veel groter dan huis, tuin en keuken. Juist daarbuiten ligt de sleutel tot verandering.
Dus we denken te klein.
“Inderdaad! Natuurlijk hebben mensen behoefte aan een handelingsperspectief. De eerste vraag die bij je opkomt als je je verdiept in klimaatproblematiek is: wat kan ik doen? En dan is het antwoord nog vaak: zonnepanelen, afval scheiden, vegetarisch eten, korter douchen. Maar met een duurzame levensstijl doen we onszelf tekort. We verinnerlijken de schuld. Die beschuldigende vinger moet ergens anders naar wijzen. Want wat zie je, nadat je zelf jarenlang kort doucht en vlees laat staan? Dat overheden gewoon doorgaan met het afgeven van vergunningen voor pijpleidingen. Dat Schiphol wordt uitgebreid. Dat Shell overal mee wegkomt. We moeten, net als Extinction Rebellion en FossielVrij, onze pijlen direct richten op de verantwoordelijken voor klimaatverandering, op overheden en grote vervuilers.
We moeten breken met de mentaliteit van het linnen tasje, want daarmee blijven machtsverhoudingen buiten beeld en laten we de vervuilers off the hook. We kunnen zoveel meer dan dat consumenten-activisme. Stel dat Greta Thunberg alleen vegetarisch was gaan eten en verder braaf naar school was gegaan, of dat Roger Cox alleen zonnepanelen op zijn dak had gelegd. Je kunt heus wat veranderen als individu, maar daarvoor moet je een extra stap zetten.”
Welke stap?
“Ik las een tijdje terug een interview met Virginijus Sinkevičius, de Eurocommissaris voor Milieu en Visserij. Hij zei: ‘The Green Deal was niet mogelijk geweest zonder de klimaatprotesten.’ Dat geloof ik. Je ziet de politieke en maatschappelijke impact van de antiracismedemonstraties: er valt nog van alles op en aan te merken, maar Rutte heeft zijn mening bijgesteld over Zwarte Piet. Gedachten komen in beweging, ook over het klimaat. Dat het straatactivisme terug is, geeft hoop.
En laat je stem horen. Ik sprak iemand die ging speechen over het klimaat in de gemeenteraad. Ze voelde zich direct minder machteloos. Als je politici met je boodschap weet te bereiken, kun je wezenlijke verandering in gang zetten. Het rapport van de Commissie Remkes, met de titel Niet alles kan is baanbrekend. Dat drukt het kabinet wel degelijk met de neus op de feiten. Zo’n maximale snelheidsverlaging naar 100 is voor ons misschien klein bier, maar voor de vroempartij VVD is het een behoorlijke stap. We botsen tegen bepaalde ecologische grenzen op, dus we zullen keuzes moeten maken.”
Voel jij je zelf ook wel eens machteloos?
Tielbeke zakt weg in zijn stoel.
“Soms wel. Het is om moedeloos van te worden, de klimaatproblematiek. Dan word ik overvallen door een intense treurigheid. Maar pessimisme is gemakzuchtig. Ik wil niet cynisch zijn vanaf de zijlijn, roepen dat we toch al gedoemd zijn, dus dat het naïef is om nog de straat op te gaan of een petitie te ondertekenen. Woede is nuttiger: als je die op een productieve manier kanaliseert, kan het voor een positieve verandering zorgen. Maar woede alleen is ook weer niet genoeg, je hebt hoop nodig en moet collectief in actie komen. Als je zo, samen, de druk opvoert, kun je heus iets veranderen. Ik weiger me over te geven aan defaitisme.”
Dus ik zie je bij de volgende klimaatmars?
Tielbeke: “Ha! Ik zal me niet aansluiten bij een actiegroep, dat past niet bij mijn onafhankelijke rol als journalist. Maar de klimaatproblematiek is zo overweldigend, daar lig ik ook wakker van. En ja, dan ga ik de straat op en loop ik mee. Niet als journalist, maar als burger.”
Paula Wielders zegt
Goed artikel dat de vinger op de echt zere plek legt.
Marga van den Boom zegt
Natuur, Economie en Welzijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuur en mensen zijn in staat om de economie te veranderen. Dat kan op lokaal niveau met z’n allen samen, om globaal het klimaat te verbeteren. Bewustwording is nu al meer bereikt door het onthaasten en minder geld verdienen. Dat geeft hoop en ik hou vertrouwen, dat voelt beter. Ik was laatst trots op mezelf, want ik bleek op de impactladder uit boek van Babette Porcelijn “Verborgen Impact” dat ik weinig impact heb op CO2 uitstoot. (Dit komt ook omdat ik geen baan meer heb, mijn man gelukkig wel.) Goed boek en hoop dat steeds meer mensen zich gaan verdiepen in hun impact. Dit boek wil ik van harte aanbevolen aan iedereen, want kennis vergaren is altijd goed.
Local to Glocal is de nieuwe trend en de moeite waard.
Leo Van Broeck zegt
Het artikel van Jaap Tielbeke stelt terecht dat we nergens geraken zolang we de grote oorzaken niet aanpakken op wereldschaal: geloof in ongebreidelde groei (economie en bevolking), een destructief marktmodel en een even destructief landbouwmodel. Maar hij gaat straal voorbij aan het feit dat de opwarming van het klimaat slechts een symptoom is van het ineenstorten van het wereldwijde ecosysteem. Extinction Rebellion is vooral bezorgd in het uitsterven ALLE biodiversiteit, niet van de mens alleen. De meeste fauna en vooral gewervelden zijn al bijna verdwenen en zullen massaal uitsterven nog voor de opwarming goed en wel doorzet vanwege overmatig LANDGEBRUIK. De mensheid is een van de laatsten die in de klappen gaat delen. Het meest dringende wat we moeten doen is land teruggeven aan de natuur; uitstoot-beperking is bijna even dringend, maar net niet. Zet alle gewervelden op aarde op een weegschaal en je meet de gewervelde biomassa: die bestaat voor 65% uit onze veestapel, voor 32% uit de mensheid zelf en nog voor slechts 3% uit gewervelde dieren in de natuur. Op 10.000 jaar tijd is de gewervelde biomassa in de natuur gedaald van 330 miljoen ton naar minder dan 25 miljoen toen. Dat is de extinction waarover het gaat en Extinction Rebellion is dus in de eerste plaats GEEN klimaatbeweging! De meeste landen hebben minder dan 10% van hun oppervlak beschermd als natuurreservaat, al de rest is mensenruimte. De natuur, de essentie van het planetaire ecosysteem, KAN op zo weinig plaats NIET overleven. Minstens de helft van de planeet moet volgens studies natuurreservaat worden, wat voor de dicht bevolkte continenten zoals bij ons neerkomt op 25 à 30%. Ook de hersteltermijn is totaal verschillend. Als we onze uitstoot op nul brengen begint het binnen de 300 jaar al terug af te koelen en halen we binnen de 1200 jaar terug te temperaturen van vroeger. Als een soort uitsterft en we maken in paniek terug veel natuur bij, dan moeten we gemiddeld 20.000 jaar wachten vooraleer een combinatie van mutaties en darwinistische selectie een nieuwe gelijkwaardige soort heeft doen ontstaan. Het klimaatdiscours van vandaag zit op de Titanic, ziet de ijsberg en pleit voor roetfilters op de schouw of een elektrische motor in het schip. Ruimtegebruik en overbevolking ontbreken op schrikbarende wijze in het debat.
Leo Van Broeck
voormalig Vlaams Bouwmeester
professor ingenieur architect Universiteit Leuven
Bogdan & Van Broeck architecten
Janne Opmeer zegt
Goede analyse Leo!
Anne-Marie Pronk zegt
Wie is “de mens”? De gemiddelde mens in Afrika die nauwelijks bomen kapt en broeikasgassen uitstoot? Of de gemiddelde burger in een westerse consumptiemaatschappij? Of de aandeelhouders van grote multinationals die doorgaan met het opkopen van grond om ecosystemen te vernielen en de bodem leeg te trekken en zonder moraal alleen maar voor meer geld gaan terwijl ze weten dat we de biosfeer onherstelbaar beschadigen en het leven op Aarde op het spel zetten? Dr. Genevieve Guenther schreef een vlammend betoog waarom het zo onrechtvaardig is om over “de mens” te spreken als we het over ecocide en klimaatontwrichting hebben https://slate.com/technology/2018/10/who-is-we-causing-climate-change.html. En de auteurs van het boek History of the world in 7 cheap things (Raj Patel en Jason W. Moore) hebben een mooie term voor het ongebreidelde leegtrekken van onze schitterende planeet: #capitalocene.
Egon zegt
Hoe zo hebben we er als individu geen invloed op? Als al die mensen niet of minder gaan vliegen, minder fossiele brandstoffen gebruiken, minder kilometers maken met de auto, minder ongezond eten eten dan is het zo gebeurd met die veelal grote companies die er achter zitten! Maar de mensen (veel individuen!) hebben zelf die neoliberale politici gekozen. Dus dan weet je dat dit beleid als de luchtvaart, banken, fossiele energiemaatschappijen steunen met veel geld business is. Dat doen ze namelijk al jaren!
Flan zegt
Daar gaat Jaap zelf op in in deze interview. Zijn kernboodschap is totaal niet wat jij hebt opgepikt. Lees bijvoorbeeld zijn antwoord op de vraag “Dus zelf duurzaam proberen te zijn, daar kunnen we maar beter mee ophouden?”
Nico Benl zegt
Nico zegt: Tielbeke maakt m.i. een zeer belangrijk punt. Veel onderzoek toont aan dat de enige groep mensen (globaal gesproken) die daadwerkelijk ‘niet meer dan 1 aarde’ verbruikt in het dagelijks leven mensen zijn die écht arm zijn – en dan spreken we niet over ‘arm zijn’ in West Europa. Je kan als ‘milieu bewuste consument’ veel doen, maar uiteindelijk het systeem niet werkelijk verlaten.
Het werk van de Duitse journaliste Ulrike Herrmann (TAZ) geeft in mijn ogen hier een mogelijk perspectief. Zij stelt vast dat de “natuur crisis” het gevolg is van ons economisch systeem. Dat wisten we al, maar er is tot nu toe niemand die serieuze voorstellen of plannen maakt om stapsgewijs naar bijvoorbeeld een circulaire economie te gaan, met behoud van democratie en een welvaart die niet ten koste gaat van aarde en mens. Zij heeft er wel een idee over. Diverse interviews en gespreksrondes zijn op internet te vinden.
Robert zegt
Het zou goed zijn om wil je echt effect sorteren de 80/20 regel van Pareto toe te passen. Steek gezamenlijk je energie in die 20% van de vervuilers die het grootste deel veroorzaken. Zo sorteer je het snelst effect. Het maakt in mijn optiek dan niet zoveel uit wat je doet: erover praten, media vullen met berichten, actievoeren etc. zolang de energie maar op hetzelfde doel gericht wordt. Nu alleen nog bepalen wat er als eerst aangepakt moet worden.
Paul Hendriksen zegt
Dat Extinction Rebellion ‘met hun doemscenario’s over uitsterven van de mensheid’ af en toe ‘wel eens uit de bocht’ vliegt, maakt Tielbeke niet hard. Dat kan hij ook niet, want als het huidige pad van groei in de CO2-uitstoot voortgezet wordt, stevenen we af op een mondiale opwarming van 3-4 graden. Wie ‘6 Graden’ van Mark Lynas heeft gelezen, of de IPCC-rapporten over 1,5 graden en over landgebruik, weet dat de opwarming na het overschrijden van 1,5 graden dreigt door te schieten naar niveau’s waar we in grote delen vd wereld geen voedselgewassen meer kunnen verbouwen. Daarmee vliegt niet XR maar de mensheid uit de bocht.