
Karin Hoogterp werkt bij energiecoöperatie Grunneger Power. Dankzij de nieuwe Energiewet kunnen ze nu energie delen zonder tussenkomst van de markt.
“Grunneger Power is in 2011 begonnen met een paar enthousiastelingen die op de fiets sprongen om zonnepanelen aan de man te brengen. Hun gedachte was simpel: we willen duurzame energie gaan gebruiken Groningen. Inmiddels zijn we uitgegroeid naar een coöperatie met 3.150 leden en twee zonneparken. Onze missie is altijd geweest: regie over eigen energie. Eerst ging dat vooral over mensen helpen om hun over huis te verduurzamen. Maar nu kunnen we met de nieuwe Energiewet (die in december 2024 door de Eerste Kamer is aangenomen – red.) een eigen energiegemeenschap oprichten: we delen onze opgewekte elektriciteit direct onze met de gebruikers in plaats van dat het eerst het net opgaat.”
Voor iedereen
“We werken aan een systeem waarbij onze leden niet meer afhankelijk zijn van de energiemarkt, maar stroom krijgen van ons eigen zonnepark, voor een eerlijke prijs. We willen dat echt iedereen kan meedoen. Nu is verduurzamen vaak iets voor mensen met een eigen huis en geld voor zonnepanelen. Maar met een energiegemeenschap kunnen we dat collectief regelen. Het mooie van een coöperatie is dat er geen aandeelhouders zijn die winst willen maken. Alles wat we verdienen, gaat terug de coöperatie in. Onze zonneparken zijn volledig met crowdfunding van leden gefinancierd. Door deze parken te koppelen aan de energiegemeenschap kunnen we zelf bepalen hoe we onze energie inzetten en tegen welke prijs.”
Grillen en geopolitiek
“Ik ben hiermee begonnen omdat ik echt impact wilde maken. Het geeft energie om te werken met mensen die dezelfde drive hebben. We hebben niet alleen technische oplossingen nodig, maar ook manieren om mensen erbij te betrekken en samen te laten werken. Daar ligt voor mij de uitdaging. En dit is pas het begin. Uiteindelijk willen we een coöperatieve energiemarkt opzetten, samen met andere energiecoöperaties in Nederland. Zo worden met andere we minder afhankelijk van de grillen van de energiemarkt en geopolitiek. In Groningen speelt dat extra: we weten hier maar al te goed wat afhankelijkheid van gas betekent.”
Recente reacties