Reacties

 1. Erik de Haan zegt

  Beste Freek,

  Ja het moet anders, maar het toekomstbeeld wat deze “Down to Earth” oproept wordt ik niet altijd even blij van. In veel artikelen wordt een beeld geschapen alsof kleinschaligheid per definitie de goede weg is. Als je even nadenkt, weet je dat dit niet klopt.

  Voorbeelden:

  Ik moet er als Rotterdammer niet aan denken dat ruim 600.000 Rotterdammers zelf boodschappen gaan doen bij de boer of tuinder in de buurt. De distributie van de supermarkt vanuit bijv. het Westland is gewoon veel efficiënter. Of denken mensen echt dat die bewoners die de 2 kilometer naar de supermarkt nu al met de auto afleggen, de 20 km naar de tuinder op de fiets gaan doen.

  De transitie naar een duurzame energievoorziening krijgt op dit moment vooral vorm op het gebied van elektriciteit. Versterking van de grootschalige interconnectiecapaciteit is nodig om dit in goede banen te leiden. Daarnaast is natuurlijk vraag-aanbod beïnvloeding nodig, zoals het powermatcher project van ECN.

  Door schaalvergroting is de prijs van Zon-PV fors gedaald, waardoor (eindelijk) ook in Nederland we een begin hebben gemaakt met de zonnerevolutie.

  Ik moet er niet aan denken dat er zometeen in bijna 7 miljoen huishoudens 3d printers staan. Of nog erger dat bijna 17 miljoen Nederlanders hun eigen printer hebben. Wie een beetje nadenkt ziet dat dit niet zal leiden tot efficiëntie, maar tot verspilling.

  Naast bovenstaande heb ik ook problemen met het beeld wat in deze Down to Earth wordt neergezet. Wie anno 2014 nog steeds “de Westerling” neerzet als de enige grote verspiller en milieubelaster, heeft de afgelopen decennia niet echt gekeken welke veranderingen zich in de wereld hebben voorgedaan. Buiten het traditionele “Westen” wordt door honderden miljoenen mensen zeer fanatiek geconsumeerd, met per eenheid consumptie vaak een grotere milieubelasting dan in Nederland. Dat de gemiddelden per land lager liggen, ontslaat deze midden- en bovenklasse niet van verbetering van hun eigen consumptie.

  Wie een beetje zicht heeft op de IPCC-scenario’s weet dat de grote groei in broeikasgasemissies buiten het traditionele “Westen” zal zijn. Het is bovendien een lastige ethische vraag hoe je omgaat met “historische” verantwoordelijkheden. Zijn wij als huidige inwoners van Nederland verantwoordelijk voor de emissies van de NS in de 19e eeuw?

  Als Rotterdammer ben ik ook blij met een bedrijf als ENECO met verstand van zaken en vooroplopend in de energietransitie. Als je dit allemaal wegzet als bestaande structuren is het een klap in het gezicht van mensen die binnen deze bedrijven al decennia lang aan verduurzaming werken.

  Tenslotte duurzaamheid was in Nederland al in 1989 (eerste NMP) het knuffelstadium voorbij. Het is al decennia een dagelijks gevecht om gestaag en koersvast een milieuvriendelijker wereld te bereiken.

  Erik de Haan (sinds 1988 werkzaam in het milieu, energie en klimaatbeleid)

  • Freek Kallenberg zegt

   Beste Erik,

   Dank voor je reactie. Kleinschaligheid is geen doel op zich, dat klopt. Wel gaan/moeten we van verticale structuren naar horizontale netwerken. Nee, niet iedereen gaat zelf zijn groente ophalen bij de boer, maar we organiseren wel dat dit – op grote schaal! – direct gebeurt, zonder tussenkomst van de groothandel en supermarkt.
   Zo ook voor energiemaatschappijen, Eneco begrijpt al dat veel elektriciteit lokaal zal worden opgewekt. Dat willen zij graag faciliteren, gelijk hebben ze. Dat is een ingewikkeld proces waarin we van een hiërarchische klant-leverancier relatie naar een horizontale samenwerking gaan. Energiebedrijven die dat kunnen zullen overleven, de rest zal (hopelijk) verdwijnen.

   En ja, de ‘westerling’ is een simplificatie. Het gaat om de ‘westerse’ levensstijl. Maar met een modaal Nederlands inkomen behoor je nog steeds tot de 5% rijkste mensen ter wereld. Een paar miljard mensen op deze wereld gun ik van harte dat hun levensstandaard de komende jaren/decennia hoger, maar vooral beter wordt.
   Dat laatste gun ik ons ‘westerlingen’ ook. Dat betekent, minder werken, meer genieten en alleen maar eerlijke en duurzame producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.