Reacties

  1. Cees van Dongen zegt

    Het klimaaatprobleem kan niet opgelost worden; het zal altijd rommelen in
    de marge blijven. Er is nooit sprake geweest van drastische vermindering van de
    wereldbevolking, hetgeen strikt noodzakelijk is, er zijn teveel onzinnige producten die
    noodzakelijk gevonden worden – zouden zijn, de ruimte zal meer geexploiteerd
    worden wat tot meer milieuvervuiling op aarde zal zorgen.
    Koopvrijheid belemmert opknap van niet te reparerengemaakte producten.
    Als het bruto nationaal product relatief daalt zal de hebzucht toenemen, uitgedrukt in
    meer eenheidswinst enz. Milieuvriendelijke technieken zullen remmende zuinigheid en remmende
    financiele besparingen vertonen enz. enz.

  2. An Van Daele zegt

    Ik ben het eens met Ralien Bekkers in die zin dat het helaas nog steeds zo is dat er te weinig naar vrouwen geluisterd wordt en al te vaak uitgegaan wordt van het mannelijke ‘beter weten’. Het gaat om echt luisteren naar elkaar, met respect voor ieders expertise, ook voor de mannelijke expertise uiteraard.
    Meneer Cees Van Dongen denkt dat het verminderen van de bevolking, zelfs ‘een drastische vermindering’ een oplossing zal bieden. Daar ben ik het helemaal niet mee eens, zeker omdat het niet wenselijk en onmenselijk is om een bevolking te gaan verminderen. Het gaat over wat in de geïndustrialiseerde landen gebeurt: het opbod van spullen moeten bezitten, het mensen wijsmaken dat ze alleen gelukkig kunnen zijn als ze veel spullen bezitten. Men is dat systeem dan ‘de Economie’ gaan noemen, waar al het andere voor moet wijken. Samen met de natuur verdwijnt ook vaak de zorg voor elkaar en de empathie van een samenleving. Koopvrijheid kan je niet zomaar aan banden leggen, maar met ‘verkoopvrijheid’ kan dat wel. Dat vraagt inzicht en politieke moed. Ik ben ervan overtuigd dat er wel mensen zijn die onder dat inzicht hun schouders zetten en die mensen en natuur voorop zetten in plaats van winsten. Helaas wordt er vaak neergekeken op deze mensen die vaak al vele jaren van hun leven in stilte proberen om natuur te behouden en te versterken. Erger, want ze worden niet alleen vernederd en uitgelachen, met slinkse politieke truken worden ze buiten spel gezet , ondermijnd en wordt misinformatie verspreid. De bestaande fossiele industrie krijgt alle financiële steun; zelfs de nieuwe, nog meer vervuilende zoals schaliegas (denk maar aan Ineos) krijgen er gratis belastinggeld bovenop. Of dit anders zou zijn door vrouwen aan de leiding? Dat is niet zeker, al niet in dit specifieke dossier, maar helaas blijven vrouwen vaak een mikpunt en staan ze onder druk.
    Alles hangt van manier van denken af én van meer mogelijkheden om echt te luisteren en communiceren en discussiëren met elkaar, door iedereen: gender overschrijdend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.