Jarenlang presenteerde hij het weer, maar nu is hij vooral een ‘vuilnisman’ die plastic recyclet. Reinier van den Berg praat over klimaat, technologie, armoede en zijn christelijke roots. “We hebben de aarde gekregen om op te wonen en dat betekent dat we er zorg voor moeten dragen.
Reiner van den Berg kan geen genoeg krijgen van extreme weerverschijnselen. Onweer, hagel, sneeuwstormen, maar ook tornado’s brengen hem in vervoering: hij is vijf keer in Amerika op tornadojacht geweest. “De ongebreidelde kracht van zo’n wervelwind is iets geweldigs”, zegt hij. Toch heeft hij een dubbel gevoel bij zulke verschijnselen. “Het is mooi om te zien, maar als je het naar het grote plaatje kijkt, de opwarming van de aarde, is het verontrustend.”
Reinier van den Berg (56) is bekend als weerpresentator, maar de laatste jaren wordt hij steeds bekender als klimatoloog en duurzaam ondernemer. Als christen vindt hij het logisch om goed voor de schepping te zorgen. Ik ontmoet hem in Amsterdam, waar hij ’s middags met een elektrisch bootje een rondvaart gaat maken met Climate Cleanup, een netwerk van deskundigen die nadenken over innovatieve manieren om CO2 op te slaan.
Voetsporen
Zijn fascinatie met het weer begon toen hij nog maar een ‘jochie’ was, vertelt Van den Berg, en hij in de voetsporen trad van zijn oudere broer Wim. “Mijn broer was bang voor onweer. Mijn vader is met hem voor het raam gaan staan en heeft hem verteld hoe onweer tot stand komt. Zo raakte mijn broer geïnteresseerd, en ik ook. We gingen alles bijhouden met een regenmeter en een thermometer in de tuin en werden jonge weeramateurs.”
Aan de Universiteit Wageningen studeerde Van den Berg begin jaren tachtig milieuwetenschappen, zijn specialisatie was luchtverontreiniging. Meteorologie kwam erbij als hobby en werd uiteindelijk zijn werk. Zijn broer was een van de oprichters van het weerbedrijf MeteoConsult, het tegenwoordige MeteoGroup. Reinier was in 1986 de eerste werknemer. Drie jaar later ging hij RTL Weer presenteren en zo werd hij in de loop der tijd een bekende Nederlander.
Klimaatklok
Op 1 februari van dit jaar is Van den Berg na een dienstverband van 32 jaar gestopt bij MeteoGroup om verder te gaan als duurzaam ondernemer. “Ik wilde niet alleen praten over klimaatverandering, maar ook meehelpen om de wereld schoner en duurzamer te maken”, zegt hij nu. “Mijn broer vindt het niet zo leuk dat ik vertrek, maar hij begrijpt het wel.” Ook als weerpresentator stopt Van den Berg, min of meer: af en toe zal hij nog wel invallen bij RTL. En op sociale media zal hij bijzonder weernieuws blijven delen. Op Twitter, waar hij met @weermanreinier 50.000 volgers heeft, schreef hij bijvoorbeeld veel over de uitzonderlijk droge zomer.
Van den Berg zet zijn bekendheid al jaren in om zijn idealen te realiseren. Hij houdt in het hele land presentaties over klimaatverandering. Duurzaam ondernemen is daarbij het kernbegrip. Daarbij schetst hij niet alleen de ernst van de situatie, maar laat hij vooral ook zien hoe we met allerlei maatregelen de klimaatklok kunnen terugdraaien.
Er zijn meer weerpresentatoren die zich met de klimaatcrisis bezighouden. Dat is zeker geen toeval?
“Als weerman word je natuurlijk geconfronteerd met de veranderingen in het klimaat. Zo raak je vanzelf betrokken. En je wordt gevraagd naar je ideeën over dit onderwerp. Zo is het ook bij mij gegaan, ik trad steeds vaker op als klimaatdeskundige op congressen.”
Wat vind je van de politici die meteorologen verwijten dat ze partijdig zijn?
“Kom op zeg, dit is gewoon objectieve wetenschap. Het heeft niets met politiek te maken. En als mensen denken dat je in klimaatverandering kunt geloven of niet, dan snappen ze niet op welk punt we nu zijn aangekomen. Er is grote consensus onder wetenschappers over dat het klimaat opwarmt door de uitstoot van broeikasgassen.”
In januari maakte Van den Berg een filmpje waarin hij zijn vertrek bij MeteoGroup aankondigde. De titel: ‘Weerman wordt vuilnisman’. Zo verwees hij op een ludieke manier naar een van de projecten waar hij mee bezig is: hij stapte in het bedrijf Pyroil dat plastic gaat omzetten in olie. “Het probleem van plastic afval is bijna net zo erg als het klimaatprobleem”, zegt Van den Berg. ”Kijk maar hoeveel plastic er in de oceanen ronddrijft. Als je dat wilt voorkomen, moet je plastic een nieuwe waarde geven. Op dit moment wordt nog een groot deel van het ingezamelde plastic verbrand, dat is eigenlijk zonde. Met Pyroil willen we plastic omzetten in schone, zwavelvrije olie en die verkopen als brandstof voor schepen en vliegtuigen. Als plastic bruikbaar wordt als brandstof, zal er meer ingezameld worden en hoeft er ook minder olie uit de grond gehaald te worden.”
Dat klinkt niet erg groen, het produceren van olie.
“Klopt. Daarom hebben we ook besloten dat we de olie, die uiteindelijk toch wordt verbrand door scheepsmotoren, gaan compenseren door bos aan te planten. Als dat er niet bijkwam, had ik me niet verbonden aan dit project.”
Van den Berg legt uit hoe het principe van pyrolyse werkt. “Het plastic wordt onder hoge temperaturen zonder zuurstof vergast en dan wordt het gas langs een koel waterbed geleid. Daar condenseert het en wordt het olie. Er moeten twee grote raffinaderijen komen, eentje in het westen van Nederland en een in Hamburg in Duitsland. Ik hoop dat we in het najaar kunnen starten met de bouw. We hadden al eerder willen beginnen, maar we zitten nog te wachten op een aantal vergunningen en ook de financiering is nog niet helemaal rond.”
Het is niet makkelijk om winst te maken met deze technologie, verzucht Van den Berg. “Je moet er zeker van zijn dat er voldoende plastic wordt aangevoerd, want zo’n installatie moet de hele dag draaien, anders werkt het niet. Hoe grootschaliger je het maakt, hoe winstgevender het wordt. Maar het gaat ons niet puur om de winst. Het geld dat we overhouden, willen we gebruiken voor zinvolle dingen.”
Met de winst van Pyroil zal bijvoorbeeld een startup gefinancierd worden die een nieuw type windturbines gaat produceren. “Die molens zijn van composietmateriaal gebouwd, zodat ze veel lichter zijn en kunnen drijven op zee. Het idee is om de gegenereerde energie ter plekke op te slaan in de vorm van waterstof, zodat schepen als ze langs varen hun waterstoftank kunnen aanvullen. De verwachting is dat in de toekomst ook grote schepen gaan varen op waterstof.”
Daarnaast is Van den Berg een van oprichters van Volta, een videoplatform met materiaal over duurzaamheid, natuur, gezondheid en technologie. Met de video’s, die voor een groot deel verzameld zijn uit bestaande bronnen en voor een klein deel zelf geproduceerd, willen ze met name millennials inspireren en duurzame ideeën en initiatieven delen. ”Dat platform staat momenteel een beetje in de slaapstand”, zegt Van den Berg. “We willen er meer in geld in steken, dat moet gebeuren als Pyroil rendabel wordt.”
Als ik het zo hoor, ligt de nadruk op technologie. Maar met technologie alleen kunnen we het klimaatprobleem toch niet oplossen?
“Uiteindelijk is het een probleem dat te maken heeft met onze levensstijl. Alleen is het veranderen van gedrag een traag en moeilijk proces; als je het op die manier wilt oplossen dan weet je zeker dat je te laat bent. Dus hulp vanuit de technologie is een noodzakelijke aanvulling. Als we bijvoorbeeld de dieselauto verbieden, is dat een goede zaak, maar dan heb je toch de technologie nodig voor schonere vervoersmiddelen.”
Hoe denk je over het effect van gedragsverandering?
“Laten we realistisch zijn, dat is op dit moment alleen weggelegd voor een selecte groep. Slechts een paar procent van de wereldbevolking heeft de middelen om zonnepanelen op zijn dak te schroeven. Mensen die zich nu voor het eerst een parketvloer kunnen veroorloven, om maar wat te noemen, die denken niet na over de bomen die daarvoor gekapt moeten worden. Weet je, op papier kunnen we alle problemen oplossen: we kunnen ontbossing stoppen, we kunnen afval honderd procent recyclen, we kunnen af van de CO2-emissies. Maar dat kunnen we alleen bereiken met inzet van technologie.”
Toch bevatten de vijf pijlers die volgens Van den Berg essentieel zijn voor het aanpakken van de klimaatproblemen meer dan alleen technologie. Mensenrechten bijvoorbeeld. Die vijf pijlers zijn: bossen beschermen en bomen aanplanten, energiebesparing, energie duurzaam opwekken, afval recyclen en ten slotte fairtrade producten kopen. “Kleine boeren in ontwikkelingslanden worden keihard geraakt door klimaatverandering”, zegt Van den Berg. “Ze verdienen een eerlijke prijs zodat ze ook in de toekomst aan het werk kunnen blijven.” Armoedebestrijding in andere landen heeft nadrukkelijk een plek in zijn werk; een deel van de opbrengst van PyrOil wordt eraan besteed. “Aan ons bedrijf is een stichting verbonden, de Benaiah Foundation, waarmee we in de landen waar we zaken mee doen medische zorg, onderwijs en schoon drinkwater gaan bevorderen.”
Je klinkt optimistisch. Terwijl je in je lezingen vaak zegt dat het al ‘vijf over twaalf’ is.
“Ik zei net ook dat alles oplosbaar is op papier. In de praktijk is het nog taaie materie. We hebben in Nederland nu een klimaatwet, maar er wordt vooral gekeken naar wat het ons gaat kosten. En dat in een rijk land als Nederland. Kun je nagaan hoe dat elders in de wereld gaat. Ik ben bang dat de problematiek van klimaatverandering en plasticvervuiling de komende decennia alleen maar zal verergeren. En als je ziet wat er nu al gebeurt, is het inderdaad vijf over twaalf. De vraag is of je de klok nog kunt terugdraaien naar vijf vóór twaalf. Wat dat betreft staan we op een kantelpunt.”
Scheppingszondag
Van den Bergs idealisme wordt gevoed door zijn geloof. In een promotiefilmpje voor de ChristenUnie uit 2017 riep hij de kijkers op om ‘duurzaam te gaan stemmen, voor de schepping’. Hij gebruikt de term ‘rentmeesterschap’ om een milieubewuste levensstijl aan te duiden. “Ik vind de ChristenUnie een partij die een serieuze zaak maakt van natuur en milieu”, zegt Van den Berg. “GroenLinks doet dat ook, maar mijn roots liggen nu eenmaal in de christelijke wereld. Rentmeesterschap is volgens mij een logisch principe voor een christen. We hebben de aarde gekregen om op te wonen en dat betekent dat we er zorg voor moeten dragen.”
Ook zonder christelijke inspiratie kun je je heel goed hard maken voor duurzaamheid, benadrukt Van den Berg. ”Christen zijn kan een diepere laag geven aan de verwondering over hoe de kosmos in elkaar zit, waar we eigenlijk weinig van begrijpen. Maar essentieel is het niet om je betrokken te voelen bij de nabije toekomst van onze planeet. Als ik geen christen was geweest, zou ik ook met duurzaamheid en klimaat aan de slag zijn gegaan. Dan zou ik ook het land zijn ingetrokken om mensen te vertellen dat het roer omgegooid moet worden.
Wat mij drijft, naast wetenschappelijke nieuwsgierigheid, is bewondering voor hoe prachtig de natuur in elkaar zit. En het besef dat het leven op aarde steeds meer onder druk komt te staan door toedoen van de mens. Als je bijvoorbeeld bedenkt dat er elke minuut een bos ter grootte van veertig voetbalvelden verdwijnt… Wat blijft er dan nog over voor de generaties na ons?”
Biografie
Reinier van den Berg, 1962
Studeerde Milieukunde aan de Universiteit Wageningen, specialiseerde zich in luchtvervuiling.
In 1986 werkte hij voor Meteo Consult, later MeteoGroup. Van 1989 tot 2018 presenteerde hij op RTL 4 het weer. Daarmee was hij Nederlands langst presenterende weerman. Verder werkte hij voor TV Gelderland en Omroep Zeeland.
Organiseerde vanaf 1996 diverse tornadotochten. Als klimaatdeskundige reisde hij naar de Amazone en de Groenlandse ijskap, en naar Zuid-Soedan en Sierra Leone voor armoedeprojecten.
Momenteel is hij alleen af en toe nog weerman. Hij geeft lezingen over het klimaat en is onder meer betrokken bij plasticrecyclingbedrijf PyrOil. Daarnaast is hij oprichter van duurzaam videoplatform Volta.
Publicaties
Hier en daar een bui (1995)
In hoger sferen (2001)
Wolken, wind en water (2003)
Spelen met vuur (2004)
Geknoei met Gif (2005)
Tornadoalarm! (2010)
Weergenieten (2016)
Reinier van den Berg op het Klimaatfestival
Op 22 september zal Reinier van den Berg een masterclass geven op het Klimaatfestival van Milieudefensie, in de Metaal Kathedraal in Utrecht, over hoe klimaatverandering precies werkt en de vijf pijlers om klimaatverandering te bestrijden. Koop je kaartjes hier.
Sanne de Bruin zegt
Goed artikel en mooi om te zien dat iemand zich zo inzet. Ik probeer dat met mijn werk als ingenieur ook te doen, maar de praktijk is weerbarstig. Wat ik me wel nog afvraag, is waarom de olie die geproduceerd wordt door PyrOil niet juist weer gebruikt wordt om opnieuw plastic van te maken. Dat is namelijk wél circulair en dat is een doel waarvoor olie ook in een duurzame wereld goed geschikt is. Dingen blijven gebruiken als (kostbaar!) materiaal, i.p.v. enkel als energiebron door het te verbranden en het materiaal daarmee te verliezen. Zoals het nu beschreven wordt, blijft het ‘gewoon’ fossiele brandstof verbranden – er zit alleen een tussenstap in het leven van de olie, toen het plastic was. Dit is dus geenszins ‘bio-olie’ of iets dergelijks (los van de discussie uberhaupt over de ‘duurzaamheid’ van biobrandstoffen). Alleen als het plastic plastic blijft, blijft de fossiele CO2 uit de atmosfeer. Het proces van PyrOil is daarom niet per se beter dan wat er nu gebeurt, nl. het plastic direct verbranden (i.c.m. energieopwek? AVI’s worden gebruikt voor stadswarmte of elektriciteitsproductie). Sterker nog, het proces van PyrOil kan slechter zijn vanwege de rendementstap in het opwerken van het plastic terug naar olie, én bij een centrale AVI kan de CO2 eventueel nog afgevangen worden. Compensatie is mooi, maar bomen planten moeten we ook al op zeer grote schaal zonder dat er dit soort projecten gedraaid worden. Een voordeel zou wel kunnen zijn dat deze olie veel schoner is dan de smerige stookolie waar schepen nu op varen, maar ik vrees dat de markt daar niet uit zichzelf aan begint (helaas is niets goedkoper dan smerige troep). N.B. bedoeld als constructieve kritiek. Uit de praktijk weet ik dat het heel lastig is om in een keer de stap naar een ‘echt’ duurzaam project te maken. Een van de redenen waarom ons ingezamelde plastic toch niet gerecycled wordt is niet omdat er geen vraag is naar plastic, maar omdat ‘we’ (de hele keten in de markt) het proces nog niet ingericht hebben op grote schaal en er allerhande (terechte) wetgeving in de weg zit, en dat nog los van kosten. Met andere woorden: we weten gewoon nog niet hoe we het goed moeten doen en we krijgen het (nog!) niet voor elkaar. Wellicht dat ook PyrOil in de toekomst zijn olie niet voor verbranding aanbiedt, maar voor het produceren van plastics, die – wanneer goed gebruikt – heel erg nuttig zijn.
G.John Kuipers zegt
Wel Sanne , dat doen we nu juist wel, onze olie is een blend en geen eind product, het wordt verkocht aan rafinaderijen en olie handelaars en er wordt wel degelijk naphtha van gemaakt voor de productie van nieuw plastic
T. Andringa zegt
Wat een betrokkenheid bij het klimaat zou je denken bij het lezen van dit artikel. Maar ondertussen lees ik wel dat Reinier liefst even 5! keer naar Amerika is geweest omdat hij (net als ik trouwens) tornado’s zo fascinerend vind. Maar als weerman heeft hij elke betrokkenheid van de luchtvaart bij klimaatopwarming altijd ontkent. Geen woord over het effect van een lucht vol vliegtuigbewolking op ons weer en klimaat. Ook nu ontbreekt de invloed van de luchtvaart in dit artikel. Las ik iets over objectief zijn Reinier? Welnu, breng het dan in praktijk.
Conrad fokker zegt
Ik ben vanaf jongs af aan al een goede dubbeldenker en ook al vrij slim daardoor, en dacht vanaf vroeger al veel aan de natuur omdat ik daar ook van hou omdat wij daar als mensen en dieren ook uit komen. Omdat ik vrij slim ben heb ik ook veel aan energie gedacht uit de natuur voor de mens. Ik dacht ook regelmatig aan de bliksem omdat daar stroom uit kan komen, dus heb ik daarvoor aan een apparaat gedacht om daar dan die stroom uit te kunnen halen als dat in de loop der jaren als dat goed ontwikkeld is. Ik heb dat ook doorgeven aan een energie maatschappij van het milieu waar die slimme berichten kan doorgeven. Toen ik dat heb doorgegeven, waren die mensen daar ook heel blij mee toen ik dat heb doorgegeven. Daar kom je ook een stuk verder mee om langer en gezonder in de natuur te blijven die onder andere zonnepanelen en windturbines hadden. Vriendelijke groetjes van mij.
Joop van Broekhoven zegt
Met veel belangstelling heb ik afgelopen jaar de aankondigingen gelezen van de Nederlandse bedrijven Pyr-Oil en Bin2Barrel om niet recyclebare plastics om te zetten in vloeibare brandstoffen of zelfs in olefine-grondstoffen voor de chemische industrie. Bin2Barrel is inmiddels begonnen met de bouw van een fabriek in Amsterdam onder de naam IGE Solutions Amsterdam BV.
De beoogde werkwijze van beide bedrijven lijkt identiek aan de technologie die SPR Japan in 2000 heeft gecommercialiseerd in Sapporo voor de omzetting van niet recyclebare plastics tot vloeibare brandstoffen. SPR Japan is een joint venture van Mitsui, Toshiba en Sapporo die de technologie licenseert door Klean Industries. Een video met een uitvoerige procesbeschrijving staat op hun website inclusief de door hen gepatenteerde HCl verwijdering van het PVC houdende plastic afval.
Ik ben benieuwd of jullie technologie overeenkomt met die van SPR zoals hieronder beschreven
http://www.kleanindustries.com/s/sapporo_plastics_pyrolysis_recycling_plant.asp
Met vriendelijke groet
Joop van Broekhoven
K.Band zegt
Het is erg makkelijk om toe te kijken;negateef je oordeel te geven over mensen die voorop lopen om de wereld te verbeteren,zich dag en nacht inspannen om de tegenwerkingen te overwinnen die een heldere visie op het plasticprobleem oproepen.Positieve resultaten bereik je alleen door samen te werken,met een gezonde geest.Heb oog voor de Schepping en de Schepper die het al in zijn handen heeft en houdt.
Hans Groenendijk zegt
Geraffineerde oplichting?
G.john kuipers zegt
Ik ken je geeneens , je weet ook duidelijk niet waar je over praat, kom maar kijken ik moerdijk waar onze installatie nu staat en draait