Bibi Bleekemolen, 31 jaar
IsWerkt bij Fairphone
Missie mensen bewust maken van conflictmineralen in producten
Heilzame Hardware
Ieder huishouden heeft wel een paar elektronische apparaten in gebruik; de hardware waarmee we onze telefoontjes plegen, email versturen, de krant lezen of huiswerk maken. Al die apparaten verouderen snel, en wat dan? En hoe worden ze eigenlijk gemaakt? Hier zijn drie mensen die zich inzetten voor ‘schone’ hardware, gemaakt met respect voor milieu en mensenrechten. Bibi Bleekemolen laat met de Fairphone zien dat hardware ook op een eerlijke(r) manier kan worden gemaakt. Met de E-Waste Race van Timmy de Vos halen scholieren zoveel mogelijk elektronisch afval op. En Arda Isildar onderzocht methodes om koper en goud terug te winnen uit elektronisch afval.
Heilzame Hardware: de e-waste race van Timmy de Vos
Wat is de E-Waste Race?
“Het is een wedstrijd tussen tien basisscholen in een stad of regio. Ze halen in vier weken tijd zoveel mogelijk klein elektronisch afval op bij mensen thuis. Zoals oude telefoons, waterkokers en laptops. Die blijven vaak uit gemakzucht op zolder liggen of gaan met het restafval mee. Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom. Maar minder dan een derde belandt waar het hoort: bij de milieustraat om hergebruikt te worden.”
Hoe krijgen jullie de kinderen enthousiast?
“Dat is niet zo moeilijk. Het is een wedstrijd en ze kunnen een schoolreisje winnen, dat willen ze natuurlijk wel. Ik geloof dat je dit soort problemen op een leuke manier moet aanpakken. Zeker als je de jonge generatie mee wilt krijgen, die nu opgroeit met de vanzelfsprekende aanwezigheid van mobiele telefoons, tablets, computers en televisies. Jongeren zijn vaak gevoelig voor de status die een nieuwe telefoon of tablet geeft. Wij willen ze meegeven dat het juist stoer is om er zo lang mogelijk mee te doen en er bewust mee om te gaan.”
Hoe weten de kinderen waar ze afval op kunnen halen?
“Op onze website kunnen buurtbewoners aangeven dat ze elektronisch afval thuis hebben liggen. De kinderen kunnen vervolgens met hen een afspraak maken om het op te halen. Wij voeren geen campagne voor ze maar dat doen ze zelf, en dat lukt uitstekend. Gemiddeld wordt er per wedstrijd in vier weken tijd zo’n 13 duizend kilo aan klein elektronisch afval opgehaald.”
Je bent dit jaar verkozen tot een van de honderd duurzame jonge koplopers. De E-Waste Race is een succes. Hoe nu verder?
“Samen met Joris Petterson ontwikkelde ik de E-Waste Arcades: spelmachines van gerecyclede materialen, zoals oude wasmachines. In plaats van geld gooi je je oude telefoon erin, dan mag je spelen. Zo zoeken we steeds nieuwe manieren om duurzaam gedrag leuk te maken.”
Geef een reactie