Timmy de Vos, 28
Isinitiatiefnemer E-Waste Race
Missie wedstrijd elektronisch afval ophalen voor scholieren
Heilzame Hardware
Ieder huishouden heeft wel een paar elektronische apparaten in gebruik; de hardware waarmee we onze telefoontjes plegen, email versturen, de krant lezen of huiswerk maken. Al die apparaten verouderen snel, en wat dan? En hoe worden ze eigenlijk gemaakt? Hier zijn drie mensen die zich inzetten voor ‘schone’ hardware, gemaakt met respect voor milieu en mensenrechten. Bibi Bleekemolen laat met de Fairphone zien dat hardware ook op een eerlijke(r) manier kan worden gemaakt. Met de E-Waste Race van Timmy de Vos halen scholieren zoveel mogelijk elektronisch afval op. En Arda Isildar onderzocht methodes om koper en goud terug te winnen uit elektronisch afval.
Heilzame Hardware: Bibi Bleekemolen van Fairphone
Wat zijn conflictmineralen?
“Mineralen die gewonnen worden in conflictgebieden. Als strijdende partijen geld verdienen met mijnbouw, kunnen ze wapens kopen en soldaten betalen. Bij Fairphone gebruiken we de term ook om aandacht te vragen voor mensenrechten, arbeidsomstandigheden en milieuaspecten.”
Wat hebben wij in Nederland met conflictmineralen te maken?
“Conflictmineralen zitten in allerlei producten die we kopen en gebruiken. In telefoons, maar ook in een colablikje. Ze zijn overal.”
Als het in zoveel producten zit, waarom hebben jullie dan voor telefoons gekozen?
“Bij voeding denken veel mensen al na over hoe het geproduceerd wordt. Bij elektronica doen ze dat nog weinig. Een telefoon is een complex product. Als het lukt om dat een stapje eerlijker te maken, dan beïnvloed je een grote industrie erachter. En het is een symbolisch product: het zit altijd in onze broekzak en verbindt ons letterlijk met de hele wereld.”
Je geeft voorlichting op scholen, bedrijven en conferenties bijvoorbeeld. Hoe reageren mensen op je verhaal?
Ik merk dat de Fairphone het verhaal tastbaar maakt. Ik neem mensen letterlijk mee, de hele keten door. We maken een telefoon open en laten zien wat er in zit. Vervolgens laten we met filmpjes zien waar alles vandaan komt. Altijd met een positieve insteek: niet alleen over problemen praten, maar mensen ook de mogelijkheid geven zelf iets te doen. Als consument kun je keuzes maken.
Kan één eerlijk geproduceerde telefoon het verschil maken?
We hebben van de Fairphone bewust een commercieel product gemaakt. Zo laten we aan andere
bedrijven zien dat het echt anders kan.
Geef een reactie