Erik Bozelie (24) en Peter Bruins (23)
Is1e jaars Technische Informatica aan Saxion Enschede
Missie Wonnen GasTerra Transitie Prijs 2013 à 50 duizend euro
Slimme studenten
Op universiteiten en hogescholen werken studenten rustig, maar niet onopgemerkt aan slimme oplossingen voor een duurzame toekomst. Willem Kesteloo, Koen Hooning en Gijs Van Vrede bedachten het stroomraam, een normaal raam dat door een coating zonne-energie opwekt. Hanneke Godfroij bedacht de adaptatieve gevel, die, zoals wij een jas aan en uit doen, een luik open- en dichtmaakt om huizen te verwarmen of juist koel te houden. Erik Bozelie en Peter Bruins bedachten een simpele, goedkope radiator upgrade, waardoor verwarmen efficiënter en goedkoper wordt. Ze wonnen er nog prijzen mee ook.
Hanneke Godfroij
Waarom duurzaamheid als specialisatie binnen je studie?
“In de bouw gaat enorm veel energie verloren en er wordt onwijs veel afval in geproduceerd. Dat moet veranderen. Idealisme drijft me dus, maar ook dat er echt pionierswerk wordt gedaan. De sector zelf is vrij conservatief, er wordt weinig geïnnoveerd. Mijn idee is dan ook vrij radicaal.”
Hoe kwam je erop?
“Het architectenbureau waar ik afstudeerde wilde een project over gevels en energiegebruik. Ik dacht: zou een gevel niet op de omstandigheden kunnen reageren, zoals mensen kleren aan- en uittrekken, of een dier in de rui gaat. Ik heb onderzocht hoe dieren zich aanpassen aan dag en nacht en de seizoenen en die oplossingen van de natuur vertaald naar een gevel.”
Hoe werkt het?
“Ieder gebouw heeft een thermische massa. Het ene uiterste is bijvoorbeeld een iglo, die meteen warm wordt maar geen warmte vasthoudt, het andere een kerk, die ’s zomers lekker koel blijft maar ’s winters niet warm te stoken is. Daar wilde ik mee spelen, dus maakte ik een dikke gevelwand met een luik ervoor. Als in de winter de zon schijnt, zet je het luik open waardoor de gevel wordt opgewarmd. De ruimte wordt dan direct via het raam opgewarmd, maar als de zon weg is geeft de gevel ook warmte af. In de zomer blijft het luik dicht, waardoor het koeler blijft.”
Hoe verder?
“Ik zoek partners om de gevel uit te engineeren en te testen. Het architectenbureau wil er wel mee verder, maar mist kennis. Een gevelbouwer ligt meer voor de hand.”
Maasakkers Ronee zegt
Hallo Mhr. Kesteloo Willem
Ben 62 jaar en hoog gevoelig, dwz. dat ik nogal veel ideéén binnen krijg.
Dit hd window die jij nu ontwikkeld hebt is prachtig.
Maar als elk huis nu dakpannen ontwikkeld (niet de collector platen van nu) hebben we meer stroom dan nodig is.
Wat nu als de computer niet uit nullen en eentjes bestaat (wat nooit tot een stabiel systeem leidt)
Maar dat het een systeem wordt van nullen en eentjes + (bijv. een letter) dan krijg je een stabilisator in de berekening van herkenning. Het zal een oneindige creatie van mogelijkheden geven.
Met vriendelijke Groeten