Robert de Bruijne, Wouter Boot en Bart Fluit (interview), 14
Is3 VWO
Missie WavEnergy. Winnaars duurzaamheidsolympiade Inespo + Rabo-Jongerenprijs Duurzame Dinsdag
Groen op school
Niet alle tieners nemen de berichtgeving over de milieuproblematiek voor kennisgeving aan en zien wel waar het schip strandt. Deze jongeren proberen het verschil te maken.
Bernike
“Bij kleding zijn er maar weinig duurzame alternatieven”
Hoe kwam je bij JMA terecht?
“Via een maatschappelijke stage voor school. Ik vind milieu belangrijk omdat deze wereld supermooi is; alle oerwouden die we hebben en ook de plaatselijke natuur moeten we behouden, daar moeten we van kunnen blijven genieten. Ik zet me in door daar bewust van te zijn, zelf kleine stapjes te ondernemen en er met anderen over te praten. Het is heel kleinschalig.”
Wat vinden je medeleerlingen?
“Die zijn het er vaak wel mee eens, maar die doen er niet zoveel mee. Tenminste, dat idee heb ik. Ik heb laatst bijvoorbeeld een presentatie gehouden over FSC-hout en daar is iedereen het wel mee eens, maar ik vraag me af of ze er ook nog over nadenken als ze in de winkel staan.”
Soms zelf niet lastig?
“Het is wel moeilijk soms. Bij kleding bijvoorbeeld zijn er maar weinig duurzame alternatieven.”
Dus heb je zelf voor JMA een kledingruilmarkt opgezet?
“Eén keer ja, samen met vriendinnen. Dat was heel leuk en gezellig, en je bent ook nog goed bezig.”
Hoe duurzaam zijn ze thuis?
“Thuis zijn we best wel bewust, we hebben een goed geïsoleerd huis, we eten biologisch en mijn zus is vorig jaar afgestudeerd in Milieu- en Maatschappijwetenschappen.”
En je leeftijdgenoten?
“Ik denk dat veel mensen iets willen doen, maar het moet niet te veel moeite kosten en ze willen er graag iets voor terug. We waren afgelopen jaar met JMA naar Pinkpop en een deel daarvan deed dat duidelijk om naar Pinkpop te kunnen. Maar dat gold niet voor iedereen hoor. Mensen staan er heel verschillend in.”
Geef een reactie