Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > De Activist > Groen innoveren met algen
algen

Groen innoveren met algen

Algen zijn de toekomst, als je sommige innovatieliefhebbers mag geloven. Maar welke duurzame toepassingen van deze plantjes zijn er nú al? Maak kennis met Tim van Koolwijk van Spireax, die eetbare algen teelt als vleesvervanger, ontwerper Tjeerd Veenhoven die algentextiel wil produceren met een veel lagere CO2-belasting, en Bertha Zijlstra die op haar biologische melkveehouderij de kringloop sluit: van biogas naar algen-veevoer.

Groen innoveren met algen

Tim van Koolwijk, 30
IsDirecteur van Spireaux
Missie Duurzame teelt van eetbare algen


Je maakt een smeerbare pasta van algen. Smaakt dat lekker?

“Nee, ik heb nog nooit gehoord dat iemand het lekker vindt. Maar ook niet dat iemand het vies vindt. Het heeft helemaal geen smaak, wat best een rare ervaring is als je het eet. Het voordeel is dat je het overal doorheen kunt mengen zonder dat het de smaak beïnvloedt. De pasta heeft trouwens wel een knalgroene kleur.”

Kunnen we het al in de winkel kopen?
“Nog niet, ik ben ermee aan het experimenteren. Het liefst wil ik samen met een voedselproducent een product op de markt brengen waar een flinke concentratie spirulinapasta in zit. Producten met gedroogde spirulina kun je al wel in de winkel kopen, maar daar zit vaak maar een heel klein beetje in – nog minder dan een gram. Logisch, want die gedroogde spirulina smaakt wel heel vies. Een beetje als visvoer.”

“Het heeft helemaal geen smaak, wat best een rare ervaring is”

Waarom zit de wereld te wachten op een pasta die nergens naar smaakt?
“Om te beginnen is het heel gezond. Het bestaat voor 60 tot 70 procent uit eiwitten, een goeie vleesvervanger dus. Verder zitten er veel vitaminen, mineralen en anti-oxidanten in. Maar het belangrijkste is dat je het heel efficiënt en duurzaam kunt telen. Ten opzichte van de vee-industrie bespaar je 99 procent op het gebruik van land en water. De productie is ook nog eens CO2-neutraal en je stoot geen andere broeikasgassen uit.”

Je wordt er vast nog niet rijk van. Waarom doe je dit?
“Tot nu toe kost het me inderdaad alleen maar geld. Ik werk een dag per week op de universiteit om eten te kunnen kopen. Maar ik geloof dat het nodig is. Er komen steeds meer mensen op de wereld, en de vee-industrie is zo vervuilend. We móeten het gewoon anders gaan doen.”

Meer "Groen innoveren met algen"

Groen innoveren met algen

Groen innoveren met algen

Bertha Zijlstra 41
IsBiologisch melkveehouder
Missie Een gesloten kringloop met biogas en algen

Groen innoveren met algen

Groen innoveren met algen

Tjeerd Veenhoven 40 jaar
IsOntwerper
Missie Textiel produceren uit algen

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: De Activist Tags: algen Verschenen in: — Down to Earth 40 (april 2017) Activisten: Groen innoveren met algen

Rinske Bijl

Rinske Bijl

Schrijver

Rinske Bijl vertelt verhalen in woord en beeld, over duurzaamheid, migratie, vluchtelingen en gender. En over wat je zelf kan doen om de maatschappij een beetje groener en eerlijker te maken.

  • Volg Rinske Bijl op Twitter @rinskebijl
  • Website van Rinske Bijlrinskebijl.nl
  • Alle artikelen van Rinske Bijl op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Bossen, Consument

Is algenolie van Ecover duurzamer dan palmolie?

Goed nieuws, schreven wij afgelopen april: Ecover gaat voor de productie van zijn schoonmaakmiddelen over van duurzame palmolie op algenolie. Mooi dachten we, gezien alle sociale en ecologische problemen rond palmolie. Nu blijkt dat er met het DNA van die algen is gerommeld. En is de olie wel echt duurzamer?
post_id is leeg:

De Activist

Caring for the climate: Patrick Deckers

De aanpak van de vogelgriep moet helemaal anders, vindt Patrick Deckers van Caring Doctors.
De Activist

Caring for the climate: Frederieke Schouten

De aanpak van de vogelgriep moet helemaal anders, vindt Frederieke Schouten van Caring Vets.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons