De 30 bemanningsleden van Greenpeaceschip de Arctic Sunrise slepen Rusland voor de rechter. Ze stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, omdat ze een schadevergoeding willen. Ook eisen ze een verklaring dat zij niet hadden mogen worden opgepakt en vastgehouden. Dat meldt Greenpeace vandaag.
Het is niet bekend hoeveel geld de activisten willen. Ze eisen dat Rusland hun proceskosten vergoedt en kwijtgeraakte spullen terugbetaalt. Zo hebben de mensen elektronica achtergelaten aan boord van de Arctic Sunrise. Het schip ligt sinds september aan de ketting in de haven van Moermansk.
Rusland heeft het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens ondertekend. Daarom mogen de rechters van het hof kijken of Rusland zich aan dat verdrag houdt. In het verdrag staat onder meer het recht op vrijheid (artikel 5) en vrije meningsuiting (artikel 10). Greenpeace vindt dat Rusland die rechten heeft geschonden.
De ‘Arctic 30’ werden half september opgepakt na een protestactie bij een boorplatform in de Russische poolzee. Ze werden beschuldigd van piraterij, waar in Rusland 15 jaar celstraf op staat. In november kwamen ze op borgtocht vrij. Eind december kregen de activisten amnestie en mochten ze naar huis.
Het Russische optreden leidde daardoor tot een diplomatieke ruzie tussen Den Haag en Moskou. De Arctic Sunrise vaart namelijk onder Nederlandse vlag. Daarom had Rusland toestemming moeten vragen voor het enteren en overmeesteren van schip en opvarenden, vindt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.
Nederland stapte naar het Internationaal Zeerechttribunaal om bemanning en schip vrij te krijgen. De tribunaalrechters stelden Nederland in het gelijk.
De Arctic Sunrise ligt nog steeds aan de ketting in de haven van Moermansk. Greenpeace maakt zich zorgen over de staat van het schip.
Bron: ANP
Geef een reactie