“Fukushima mag niet worden vergeten”, mailt Akiko Yoshida van Friends of the Earth Japan precies vier jaar na de kernramp in haar land. Sinds september 2013 zijn alle kernreactoren in Japan gesloten, maar of dat zo blijft? Niet als het aan de regering ligt.
Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een driekoppige ramp: na de aardbeving en tsunami volgde ook nog eens kernramp. Nog geen twee maanden later was Akiko Yoshida in Nederland voor een internationale bijeenkomst van organisaties uit het Friends of the Earth-netwerk. Daar spraken wij haar kort (zie hier). Ze vertelde dat bij de lokale verkiezingen kort na de ramp vooral voorstanders van kernenergie veel stemmen hadden gehaald. Veel mensen dachten toen nog dat kernenergie een noodzakelijk kwaad was.
Weer opstarten
Inmiddels is 60 procent van de bevolking tegen kernenergie. Bovendien zijn alle kerncentrales sinds september 2013 dicht, zonder dat de lichten zijn uitgegaan of er andere problemen zijn ontstaan. Daarmee is de strijd tegen kernenergie, in ieder geval in Japan, wel beslecht, zou je denken. Maar Yoshida maakt zich zorgen. “Ik merk nu, terwijl het nog maar vier jaar geleden is, al dat de bezorgdheid over kernenergie afvlakt. Ik ben echt bang dat mensen de ramp snel zullen vergeten. Nu merk je al dat jongeren en studenten heel weinig over de kernramp of over kernenergie weten, die onderwerpen komen nauwelijks in de media. Er komen zelfs alweer stemmen op, vooral onder jongeren, dat we de centrales weer moeten opstarten. Nog steeds blijken mensen te denken dat we niet zonder kernenergie kunnen, al is de realiteit anders.”
Dat heeft alles te maken met het beleid van de regering, die kernenergie blijft promoten en niet van plan is haar energiebeleid te herzien. “We moeten hard blijven werken aan het vergroten van de beweging die wil inzetten op hernieuwbaar.”
Besmet water
Friends of the Earth Japan benadrukt dat de kernramp nog altijd voortduurt. Er lekken wekelijks miljoenen liters radioactief besmet water de oceaan in en de kerncentrale moet nog ontmanteld worden. Ondertussen gaat de vervuiling van de omgeving gewoon door. Bij onderzoeken naar kinderen uit de getroffen gebieden is bij 117 van hen schildklierkanker geconstateerd of wordt vermoed dat ze het hebben.
Yoshida en Friends of the Earth benadrukken dat we toekomstige generaties niet moeten opzadelen met een onoplosbaar kernafvalprobleem en roepen op tot internationale solidariteit voor een wereld zonder kernenergie.
roland zegt
@: “Bij kinderen uit de getroffen gebieden is bij 117 van hen schildklierkanker geconstateerd of wordt vermoed”
– 117 van de ..? Over de andere vervuiling, de gevolgen in het ontruimde gebied en daarbuiten of in de zee, de energiebesparingen, het fossiele energieverbruik, … niets daarover.