Reacties

  1. Andre zegt

    Ik heb aan der lijve ondervonden hoe het gaat in de veehouderij, het personeel (16 man) werd net als de varkens beestachtig behandeld. Nu ik ontslag heb gekregen begin ik te ont-stressen en in te zien dat het zo niet verder kan. Vaak heb ik woorden wisselingen met mijn baas gehad veelal om het op te nemen voor mijn mede collega’s, ik ben derhalve dan ook van mening dat vele grote boeren narcistische trekken hebben, geld voor alles en daarvoor moet en zal iedereen wijken. De varkens krijgen ook geen water want dan eten ze minder brij, en het diepte punt was 200 dode varkens door over verhitting maar dat mochten we niet naar buiten brengen want stel je voor als de pers er reuk van zou krijgen. Milieu delicten aan de orde van de dag 40m3 mest uitrijden per hectare werd 100 m3 want afvoeren is te duur €25 per kuub, dan maar het land op totdat het straks in het drinkwater terecht komt, het is allemaal korte termijn denken voor winst van de boer en de financiers.

    • Johan zegt

      Andre, er zitten maar enkele rotte appels in de kist. Dat bedrijf heeft het wel heel bont gemaakt. Je had de inspectiedienst er naar toe kunnen sturen. Bijna alle boeren zijn daar bang voor dat er inspectie op het bedrijf komt, daarom houden de meeste boeren zich goed aan de regels. Ik werk op veel verschillende bedrijven, maar kom soms nog iets tegen wat buiten de regels valt, maar nog redelijk is. Mijn ondervinding is dat er in Nederland er meer mensen zijn die het slechter hebben dan de dieren bij de boeren. Kijk ik het nieuws, dan zijn er heel veel mensen die graag bij de boeren in de stal willen leven.

  2. Carla zegt

    Dank Andre voor deze openhartigheid. Velen durven hierover niets te vertellen en het gaat lustig door gesteund door de politiek, lokaal, nationaal, en Europees. We zitten in een transitie in alle sectoren en de oude garde die jammer genoeg aan het bestuur zit, stuurt verder binnen het oude denken omdat ze geen weet hebben hoe het anders moet en omdat ze vrezen hun beschermde, lucratieve posities te verliezen. Eward heeft helemaal gelijk, het moet van onderaf komen. Degenen die zichzelf leiders noemen hebben geen leiderschapsvisie of kenmerken.

  3. Hans Potters zegt

    De essentie van het probleem ligt in de manier waarop we het geld hebben georganiseerd. Dat dateert al uit de oudheid, de tijd van de godkoningen met hun priesterkaste en de op slavernij gebaseerde economie. De huidige combinatie voor anarchie (zg. vrije markt) en de razendsnelle automatisering van het geldwezen, versterkt het Piketty-effect: een steeds kleinere groep van steeds sneller groeiende kapitaalgroepen kopen de economie op. Doordat ‘return on investment’ de enige economische drijfveer wordt, krijgen we steeds meer perverse prikkels, verpaupert de middenklasse en wordt de reële economie uitgehold.

    Grondoorzaak: woeker en speculatie. Geld met geld ‘verdienen’ maakt nu meer dan 90% van de zg. economie uit. Dit is een kankergezwel dat fataal moet aflopen.

    Daarom wijs ik op een initiatief van STRO (Social TRade Organisation) http://www.socialtrade.nl, dat een @nder soort geld heeft ontwikkeld dat woeker en speculatie (het geld als machtsmiddel) uitsluit. Uitleg in twee boekjes: ‘Helen Toxopeus in gesprek met Henk van Arkel over een @nder soort geld’ en ‘Henk van Arkel, Eigen geld maken: @nder geld, meer krediet en klanten dankzij @nder geld’. Alleen al de analyse in het eerste boekje is een eyeopener in anders denken. Het systeem, met softwareondersteuning door het programma ‘Cyclos’, is al decennia lang met vallen en opstaan ontwikkeld en uitgetest, o.m. in Zuid Amerika, Sardinië (Italië), Bristol (UK) Het tweede boekje geeft de stand van zaken weer o.m. het opzetten van lokale netwerken van reële economie in Nederland. Dit is een stille revolutie, niet door demonstreren en proteststemmen (ook belangrijk, vooral voor de bewustwording) maar door hardwerkende mensen die een goed bedrijf een kans willen geven maatschappelijk verantwoord te ondernemen, hetgeen met het oude geld steeds moeilijker wordt. Voor nadere uitleg verwijs ik naar de website en de boekjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.