Als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier kun je gebruikmaken van vergelijkingssites. Daar kun je ook kiezen voor groene energie. De duurzaamheid van die keuze laat nogal te wensen over, zo zegt WISE. Ze brachten een kritisch rapport uit en startten hun eigen vergelijker.
Stroomvergelijkingssites lagen even flink onder vuur, dankzij een rapport van de campagneorganisatie WISE die 46 vergelijkingssites onderzocht, die je helpen overstappen naar een andere energieleverancier. Zo’n tweederde van alle overstappers maakt gebruik van deze sites. Je kunt daarbij ook kiezen voor groene energie. Maar, zo zegt WISE, de duurzaamheid van die keuze laat nogal te wensen over.
Grijs gas
Allereerst blijken de groene filters maar karig te werken. Zo wordt gas vaak vergeten; een ‘groen’ energieproduct kan zomaar uit groene stroom en grijs gas bestaan. Bovendien wordt er doorgaans alleen op productniveau vergeleken. .
Markus Schmid van WISE vindt dat een fundamentele fout. “Het helpt natuurlijk niet als je groene stroom koopt bij een bedrijf dat tegelijk vooral investeert in kolencentrales. Je krijgt geen vergelijking die recht doet aan de investeringen van de producent.” En dat raakt aan de principiële kritiek van WISE: de nadruk op goedkope stroom, en de kosten van de contracten met de vergelijkingssites, zorgen voor een race naar de bodem.
Prestatie gehele bedrijf
Maar klopt de kritiek op de vergelijkingssites ook? “Toen we het rapport publiceerden kregen we heel veel reacties. Sommige energievergelijkers wilden met ons in gesprek om te verbeteren, anderen waren het niet met onze principiële uitgangspunten eens. En er waren ook tegenwerpingen die we terecht vonden”, zegt Schmid.
Zo probeert de energievergelijker van de Consumentenbond, opgezet met Pricewise, wél rekening te houden met de groene prestaties van het hele energiebedrijf. “Ook hadden we misschien niet zo stellig moeten zeggen dat vergelijkers alléén de energiebedrijven weergeven waarmee commerciële afspraken zijn gemaakt. We keken vooral naar de relevante posities in de rangordes, en die worden in de praktijk altijd door die bedrijven ingenomen.”
Toch is Schmid blij met de discussie. “Dit is precies wat we wilden, dat er onder consumenten aandacht komt voor de invloed van vergelijkingssites en dat de sites zelf ook in beweging komen.”
Overstappen niet duurzaam
Wat het rapport vooral toont is dat het hele concept van de vergelijkingssites duurzaamheid in de weg staat. Als een stroomleverancier een commerciële overeenkomst met een vergelijkingssite heeft, zorgt dat er vaak voor dat het eerste jaar niet aan een nieuwe klant verdiend wordt en er dus minder geld is voor duurzame investeringen. De sites zijn weliswaar onafhankelijk, want het maakt ze niet uit naar wie je overstapt, maar wel dát je overstapt. En elk jaar overstappen, ook als het naar een groene stroomleverancier is, dáár is duurzaamheid niet bij gebaat.
Geef een reactie