“Met Daphne de Bougie…”
“Dag mevrouw De Bougie, met Vincent Bijlo. Zou ik u iets mogen vragen over de FIM Women + Sustainability in Motorcycling Conference?”
“Ja, dat is goed, zeg maar Daphne, Vincent. Wacht, ik zet even de motor aan de kant. Zo, dat praat makkelijker. Wat wil je precies weten over de FIM Women + Sustainability in Motorcycling Conference?”
“Nou, Daphne, wat die inhoudt.”
“Okee, helemaal goed. Wij van de FIM…”
“Wat is de FIM?”
“De Féderation Internationale de Motocyclisme.”
“Een soort FIFA voor motoren?”
“Ja. Maar wij hebben veel betere bestuurders. Moet ook wel, anders waren ze allang gecrasht. Wij, vrouwelijke leden van de FIM, wij organiseren een conferentie over duurzaamheid in motorsport, in Jerez de la Frontera.”
“Waarom daar?”
“Dat is lekker ver weg. Jerez is op dit moment ’s werelds motorhoofdstad. Bovendien, dat geeft ons de gelegenheid om een flink stuk te rijden.”
“Maar dat is toch niet echt duurzaam?”
“Dat compenseren wij op de conferentie, door er over te praten.”
“O ja, natuurlijk. Hoe wilt u de motorsport duurzamer maken?”
“Door meer vrouwen op de motor te krijgen. Vrouwen zijn lichter dan mannen, kleiner ook, vangen minder wind, er is minder energie nodig om ons te verplaatsen, dus wij zijn sowieso al duurzamer. Daarbij komt dat wij in races minder rondes rijden dan mannen. We rijden ook niet zo krankzinnig hard, snijden de bochten wat minder strak aan, kortom: een vrouw op de motor is goed voor het milieu.”
“Iets minder slecht bedoelt u.”
“We willen een positief signaal geven naar de potentiële motocyclistes toe.”
“Volgend jaar voeren we het cradle2cradle-raceconcept in”
“Maar het zou toch het beste voor het milieu zijn als er geen enkele vrouw op de motor stapt?”
“Wij hebben net als mannen recht op racen. Dat is officieel vastgelegd in de Women’s Racing Right Bill op onze vorige conferentie in Melbourne. Maar tegelijkertijd hebben wij daarin vastgelegd dat wij ondanks de uitstoot van CO2, stikstof, benzeen, ondanks dat, en laten we het fijnstof niet vergeten, ondanks alles zoveel mogelijk in het werk stellen om het milieu te sparen. We gebruiken bijvoorbeeld alleen maar banden die gemaakt zijn van oude banden. We noemen onszelf dan ook motorecyclistes. En volgend jaar voeren we het cradle2cradle-raceconcept in.”
“En dat houdt in?”
“Dat we voortaan de motoren met spierkracht over het circuit verplaatsen. Zo’n ding heet niet voor niets een motorfiets. Vanaf volgend jaar zijn wij, vrouwen, de motor van de motorfiets, de fiets van de motor.”
Achja zegt
Leuk ! Grappig ! Hilarisch ! Geniaal ! Wat een geweldige kwinkslagen ! Verdient zonder meer de Nobelprijs voor literatuur !
Zucht…