Twaalf jaar geleden was Piplantri, een dorp in het noordwesten van India, droog en kaal. Nu is het er groen en houdt de bodem weer water vast. Dat heeft alles te maken met één meisje dat in 2007 overleed, en alle meisjes die na haar werden geboren. Het dorp omarmde een nieuw gebruik: ter ere van iedere nieuwe meisjesbaby worden 111 bomen geplant. In een jaarlijks terugkerende ceremonie planten de ouders de eerste bomen aan.
Kiran
Op een boom prijkt een foto van Kiran Paliwal. Ze overleed 12 jaar geleden, 15 jaar oud. In haar nagedachtenis plantten de dorpelingen een boom aan de rand van het dorp. Haar vader, destijds de lokale leider, was onder de indruk. Onder Shyam Sunder Paliwals bestuur werd het lokaal beleid om bij ieder meisje dat geboren wordt 111 bomen te planten. Een boom voor de moeder, een voor de vader en een voor de dochter: 1+1+1 maakt 111. De boom voor Kiran markeerde daarmee het begin van een grote verandering in Piplantri.
Ceremonie
Tijdens een jaarlijkse ceremonie planten de ouders van ieder pasgeboren meisje ‘haar’ eerste boom. Gedurende de volgende 6 maanden volgen de andere 110 bomen. De familie wordt daarbij financieel ondersteund. Fondsen zijn afkomstig van donateurs, en van inkomsten uit de gastenverblijven in Piplantri bijvoorbeeld. De ouders ontvangen ook een geldbedrag dat vrijkomt wanneer hun dochter 18 jaar wordt. Meisjes hebben zo meer kans om hun school af te maken en te studeren.
Watertekort
Een paar dagen na de ceremonie luisteren bezoekers naar Paliwal. Hij vertelt wat er in het dorp nog meer gedaan wordt tegen de droogte: “Vroeger liep het regenwater hier gewoon weg. Nu vangen we het op in bassins.” Het dorp is een voorbeeld geworden in een gebied dat nog altijd kampt met watertekorten.
Marmermijnen
Het zakken van het grondwaterpeil wordt vooral toegeschreven aan de marmermijnen in de regio. Piplantri ligt in het district Rajasthan, dat bekend staat om zijn vele marmermijnen. Dit is de grootse open marmermijn in Rajasthan van RK Marble, de grootste marmermijn ter wereld. De mijnindustrie is de belangrijkste werkgever in de regio.
Miljoenen liters water
Bij het delven en verwerken van marmer worden miljoenen liters water per dag gebruikt, bijvoorbeeld bij het snijden van de stenen tot tegels.
400.000 bomen
Piplantri is de groene uitzondering op de regel. In 12 jaar tijd zijn er meer dan 400 duizend bomen geplant. Het grondwaterpeil is weer gestegen, de mensen kunnen het hele jaar door meer voedsel oogsten. “En er worden ook minder bomen gekapt“, vult Paliwan aan. “Mensen zijn zich bewuster geworden van hun omgeving. En van de functie die bomen vervullen voor het milieu.”
Geef een reactie