Terwijl Nederland – ongekend warm – aan het nazomeren was, vierde ik de bruiloft van mijn beste vriendin. Als ceremoniemeester liep ik zwetend in mijn pak rond om ervoor te zorgen dat alles vlot verliep en de gasten van water werden voorzien. Het bruidspaar grapte dat ze dachten dat het in september wel veilig zou zijn, en zeker niet te warm. In het verleden hadden ze vast gelijk gekregen.
In de weken ervoor viel er ongekend veel regen in Hong Kong en Griekenland met overstromingen tot gevolg, in de maanden ervoor werd het zuiden van Europa geteisterd door bosbranden en werd Libië getroffen door de rampzalige storm Daniel. De overstromingen in Hong Kong voelden voor mij heel dichtbij: een groot deel van mijn familie woont daar. Gelukkig waren ze ongedeerd.
De natuurrampen stapelen zich steeds sneller op. Het zijn zorgwekkende signalen van een veranderend klimaat. Hoe meer natuurrampen er plaatsvinden, hoe duidelijker het signaal. Onderhand voelt élke natuurramp dichtbij. Juist omdat het zo vaak voor komt. Niemand kan eraan ontsnappen.
Op de trouwdag was het – ook al was het ongekend warm – fijn om de liefde van mijn vrienden te vieren en even niet aan klimaatontwrichting te hoeven denken. Het is makkelijk om weg te kijken en alleen maar van het heden te genieten, terwijl we accepteren dat de toekomst somber zal zijn. Het is ook aantrekkelijk, dat ontken ik niet. Maar het is té gemakkelijk.
En het kan ook niet meer: wegkijken. Zelfs niet als je praat vanuit een bevoorrechte positie. Niemand kan ontkomen aan klimaatontwrichting. Ik was moe, op die bruiloft. Maar ik kreeg ook veel energie om vanuit liefde – voor elkaar, de mensheid, de dieren en onze planeet – te blijven strijden voor een betere toekomst. Omdat we nog tijd hebben om een kantelpunt te voorkomen. Elke halve graad die we kunnen voorkomen, kan voor sommige gemeenschappen betekenen dat zij blijven bestaan, dat minder mensen op de vlucht hoeven te slaan.
De liefde voor de mensheid, de dieren en de planeet: die is niet eindig. Dat geeft mij hoop. Dat is waar ik me voor inzet. En jij?
Lawrence Cheuk was jarenlang actief als jongere klimaatactivist. Hij was voorzitter van JMA — nu Milieudefensie Jong — en lid van het Europees jongerenbestuur. Hij zet zich in voor een rechtvaardig klimaatbeleid, inclusiviteit en antiracisme.
[…] de bron ga je naar het artikel. Wij zoeken met plezier voor je naar nieuws over het […]