Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Columns > De eerste hap

De eerste hap

Thomas van Slobbe | 29 oktober 2014 |

Thomas van SlobbeHet is een goed jaar voor de hazelnoten.
Dat wist ik niet. Vroeger wist ik niet eens dat je in Nederland eetbare hazelnoten kon vinden.
De hazelaar, ja, die kende ik wel. Ik heb dat altijd een mooie boom gevonden, met z’n veelvoud aan stammen, dicht op elkaar, waar ik me als jongetje zo graag doorheen wurmde. Als een soort Houdini klom ik naar boven. Steeds kwam ik weer klem tussen de takken, steeds worstelde ik me vrij. Flink wat kleren heb ik zo gescheurd.
Ik kende de mooie, kwetsbaar ogende, groene bladeren en de gele katjes die zo vroeg in het jaar bloeiden. In januari, vaak onder een dik pak sneeuw.
Je ziet ze overal, de hazelaars, in bijna alle parken en plantsoenen in de stad.
Dus de noten kende ik natuurlijk ook. Je kunt ze moeilijk missen, in september. Van groengemutst tot bruin en rijp.
Maar dat je ze ook eten kan? Dat deze nootjes aan deze Nederlandse boom hetzelfde waren als de hazelnoten uit de winkel? Van de hazelnootpasta? Van het hazelnootgebak?
Het is een beetje vreemd misschien, maar echt, daar had ik nooit bij stil gestaan.
Dat iets zó gewoon en tegelijk zó lekker is. Zo aanraakbaar. Zo dichtbij.
De eerste hap is een grote stap.
En dan … de gedachte dat je minder afhankelijk van winkels bent, dat niemand je iets doet, dat je je eigen relatie met natuur kan hebben, met de geuren van het veld en de bomen in de straat, en dat je zelf kruiden, noten, vruchten plukken kan.
Het duurde even voor ik daar op kwam. En nu zie je het overal.
Wildplukken is
booming. Een oude traditie is herboren, de eerste Nationale Wildpluk Conventie – vorige maand – was een groot succes, en ik ben enthousiast.
Natuurbeleving als dagelijkse kost; met kastanjes op het vuur en hazelnoten in de schuur.
Want de hazelnoten, leerde ik, kun je het beste een maandje laten drogen. Pas daarna schillen en vervolgens tien minuutjes in de oven.
En het weegbree, de brandnetel, de zoete kers. Het beukennootje, het zevenblad, de appel en het madeliefje. De vlier, de braam, het meidoornblad.
En de grote boom waar ik zo graag in klom, waarlangs dag in dag uit de mensen lopen, in haar schaduw, in haar pracht.
Waar bos en landschap simpelweg heel lekker zijn.
Is dat geen column waard?


Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Columns, Thomas van Slobbe Verschenen in: Down to Earth 25 (okt 2014)

Thomas van Slobbe

Thomas van Slobbe

Schrijver

Thomas van Slobbe is directeur van Stichting Waarde en thrillerauteur.

  • Website van Thomas van Slobbehandvestantropoceen.nl
  • Alle artikelen van Thomas van Slobbe op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recensie, Thomas van Slobbe

De zacht kruipende zee

In Zee nu ziet schrijver Eva Meijer de waarheid onder ogen zonder zich te verliezen in doem en hopeloosheid, vertelt Thomas van Slobbe.
Columns

Verschillen op de barricade

Gastcolumnist Erica Meijers probeert de eenheid in de klimaatbeweging te bewaren zonder de verschillen tussen mensen te ontkennen.
Columns, Lawrence

De liefde

Columnist Lawrence Cheuk vraagt zich af: hoe lang blijven we nog wegkijken?
Columns, Mounir Samuel

Bushmen zonder bush

Columnist Mounir Samuel reisde naar Tanzania, waar hij de laatste jagers en verzamelaars ontmoette in het alsmaar dorrer wordende landschap.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons