Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Grondstoffen > Circulair bouwen: van scoutingclubhuis tot oogstkaart en betonmachine

Circulair bouwen: van scoutingclubhuis tot oogstkaart en betonmachine

Katja Keuchenius | 13 december 2018 | 4 Reacties

Hoe spoor je de bouwwereld aan om materialen circulair te gebruiken? Scouting Brigitta, architectenbureau SuperUse en sloopondernemer Michel Baars proberen het op verschillende manieren. Ze trekken en duwen van onderop, buitenaf en binnenuit aan de gevestigde bouwreuzen.

 

In Haarlem verhuist Scouting Brigitta over een paar jaar naar een circulair clubhuis midden in stadspark Schoterbos. Er komt een composthoop met afval van buurtgenoten – zoals daar zijn: een volkstuin, een dierentuin en een Stay Okay-hotel – waarin het constant 65 graden is. Door die hoop cirkelt een waterleiding die de hitte meeneemt naar de vloerverwarming. Na anderhalf jaar kan de vruchtbare aarde uit de composthoop weer naar de volkstuin. Cirkeltje rond.
In eerste instantie zat niet iedereen op het nieuwe clubhuis te wachten. “De scouting?”, reageerde iemand in een overleg. “Dat zijn een stelletje autisten die hun gebouw groen verven en binnen gaan zitten met de luiken dicht.”

Voorzitter Albert Jan Bloemendal liet zich er niet door uit het veld slaan. “Autisten zitten niet alleen maar binnen, en scouts ook niet!” Zijn scoutinggroep zit nu nog in een bakstenen gebouw van de kerk. Vanmiddag zit hij er voor de deur met een zonnebril in zijn haar en een kopje thee. Hij wijst naar de heiligenbeeldjes aan de gevels, op elk huis een andere: “Dit was een katholieke woonwijk. Mooi, maar er liggen wel heel veel stoeptegels.” Liever zit hij in de natuur, zoals andere scoutinggroepen. Binnenkort móet Brigitta zelfs weg; de parochie gaat het clubhuis verkopen.

Bloemendal fietste eindeloos rondjes door de buurt en lobbyde bij alle politieke partijen op zoek naar een nieuwe stek. Uiteindelijk bood de gemeente een plekje aan in stadspark Schoterbos. Vooruitlopend op de Omgevingswet kunnen huidige en toekomstige parkbewoners al vanaf het begin meepraten over de herinrichting van het park. Daar hoorde Bloemendal de opmerking langskomen over de scouting als ‘stelletje autisten’.

Schoner achterlaten

“Die opmerking bleef hangen”, vertelt Bloemendal. “Ik wilde geen bunker bouwen, maar een kloppend hart van het park. Dat mensen denken: gaaf, daar moet ik bij zijn.” Hij verdiepte zich in sociaal en duurzaam bouwen. Voor de scouting is de omgeving namelijk heel belangrijk. Bloemendal: “Het ontroert me als ik zie hoe die ukkies van zeven of acht in een groene bloes met twee vingers in de lucht zweren dat ze goed voor de natuur zullen zorgen.” Zelf eet hij al jaren biologisch en raapt hij zwerfafval van straat. Maar over duurzaam bouwen wist hij nog weinig. Is dat dan nul op de meter? Of van het gas af? Op de miniconferentie HvA (Hogeschool van Amsterdam) Circulair hoorde hij over het sluiten van kringlopen en demontabel bouwen, zodat je de omgeving schoner achterlaat dan je die aantrof. Dat kwam hem bekend voor. Voor scouts die op kamp gaan, is dat allang de gewone manier van doen.

“Als je een clubgebouw wilt bouwen van 7,5 ton, dan schrikken ze wel even” – Albert Jan Bloemendal

Toch vielen Bloemendals ideeën voor duurzaam bouwen ook bij de scouting zelf niet meteen in vruchtbare aarde. “Dat klinkt inderdaad gek”, vindt hij zelf ook. “Maar het ligt vooral aan de kosten. Er wordt enorm op de centen gelet. Scouts gaan langs de deuren voor oud frituurvet en oude kranten, ze organiseren rommelmarkten en repareren alles zelf. Toen we hier laatst een lekkage hadden, nam iemand een stuk pijp mee van huis en stonden vier volwassenen in de stromende regen tot diep in de nacht te graven. Als je dan vertelt dat je een clubgebouw wilt bouwen van zeven en een halve ton, dan schrikken ze wel even.”

 

Op de circulaire miniconferentie vertelde Bloemendal over de twijfels bij zijn club en zijn hoop dat een circulair gebouw dat zou veranderen. Hij werd prompt aangesproken door een wetenschapper die onderzocht hoe een circulair gebouw bewoners en gebruikers enthousiast kan maken. Met ‘activerende gevels’ bijvoorbeeld. “Dat zijn gevels waar de bewoners zelf een ‘sjaal’ omheen doen”, legt Bloemendal uit. De ‘sjaal’ van het scoutingclubhuis bestaat straks wellicht uit een set panelen die ’s winters aan één kant van het gebouw de wind tegenhouden, en ’s zomers aan de andere kant het gebouw tegen de zon beschermen. De scouts moeten die panelen dan wel elk half jaar zelf verplaatsen. Boemendal: “Zo’n ‘activerende gevel’ scheelt energie én het maakt mensen ervan bewust dat het niet overal automatisch 21 graden is als je binnenkomt.” De scouts van Brigitta werden inderdaad enthousiast van alle ideeën. De club sloot zich zelfs, samen met een architect, aan bij de onderzoeksgroep circulair bouwen van de Hogeschool van Amsterdam.

Beeld: Shutterstock

Het bedrijventerrein als ecosysteem

Enthousiasmeren is ook wat architect Floris Schiferli doet, maar dan vanaf een treetje hoger op de bouwladder. Schiferli en zijn collega’s van architectenbureau SuperUse proberen een zo groot mogelijke olievlekwerking te hebben op de rest van de wereld. Ze willen namelijk niet alleen de bouwwereld, maar de hele samenleving circulair inrichten. In het Rotterdamse Blue City stellen ze een voorbeeld. Schiferli richtte het oude zwemparadijs Tropicana opnieuw in met gebruikte materialen en hielp bij het aan elkaar rijgen van verschillende bedrijfjes tot één ecosysteem. Ze gebruiken elkaars afvalstromen; Rotterzwam bijvoorbeeld kweekt oesterzwammen op de koffieresten van de bar.

Op een veel grotere schaal wil SuperUse hetzelfde doen met bestaande bedrijventerreinen. Ideale ecosystemen, volgens Schiferli. “Niet alleen voor het uitwisselen van materiaal, maar ook van water en energie.” Hij bouwde er de app Pulsup voor. Nog niet zo bekend in Nederland, maar binnenkort wel in China. Bij een handelsmissie in april spraken SuperUse en de Chinese overheid af om, als alles goed gaat, Pulsup te gebruiken op 130 verschillende industrieterreinen. “In China gaan ze wat harder richting een circulaire economie”, zegt Schiferli.

 

Hete aardappel

In Nederland lanceerde SuperUse in 2014 Oogstkaart.nl, een marktplaats voor restmateriaal. Met de oogstkaart moet zo snel mogelijk bekend worden welk afval beschikbaar komt. “Als ik een ontwerp maak, weet ik idealiter zodra ik materiaal inkoop al wat de reststroom gaat worden. Dat kan ik dan meteen beschikbaar stellen, zodat mensen tijd hebben om het af te nemen. Restmateriaal moet als een hete aardappel van A naar B worden verplaatst.” Direct van waar het overbodig is tot waar het nodig is dus, zoals bij Marktplaats. “Zonder opslag en zonder extra transport”, vult Schiferli aan.

Het aantal transacties op Oogstkaart – van landbouwzeil tot glazen puien – is met enkele honderden per jaar nog bescheiden. Wel krijgt Schiferli bijna dagelijks telefoontjes van architecten. “Oogstkaart is er vooral om het idee te verspreiden en visueel te maken. En om snel in te kunnen springen op wat voorhanden is.” Daarmee gaat Oogstkaart expliciet in tegen de gangbare manier van werken in de bouwwereld, zegt Schiferli. “Het normale bouwproces is heel stroperig en hiërarchisch, zonder ruimte voor inventiviteit en verandering.” Als voorbeeld noemt hij de opleidingen waar architecten hetzelfde ontwerp eindeloos moeten verdedigen. “Dan ontwikkel je het idee dat het niet anders kán.” Wie met gebruikt materiaal ontwerpt, moet juist flexibel zijn. “Maar daarvoor hebben we nog wel een jaartje of tien nodig.” Ook bij gemeenten wordt er nog denigrerend gedaan over circulair bouwen. “‘Leuk allemaal, maar het moet wel veilig’, zeggen ze dan. Alsof wij daar als architecten niet mee bezig zijn!”

Sloopmateriaal

Een hele andere aanpak om de bouwwereld circulair te krijgen komt van sloper Michel Baars. Hij blijft met zijn sloopbedrijf New Horizon expres niet buiten de gebaande paden van de bouwwereld, maar doet juist zaken met de grote jongens. Bouwbedrijf Knauf bijvoorbeeld, of Rexel, een elektrotechnische onderneming met een omzet van 13,5 miljard euro per jaar.

“Recycling is vaak gewoon verspillen” – Michel Baars

Toch doet New Horizon wel degelijk iets anders. Het bedrijf wordt ingehuurd om een pand te slopen en laat het gesloopte materiaal níet tegen betaling ‘recyclen’. Baars: “In Nederland hebben we van ‘recycling’ een veel te brede definitie gemaakt. Vaak is het gewoon verspillen. Tot een paar jaar geleden viel zelfs verbranden daar nog onder.” In plaats van laten ‘recyclen’ zorgt Baars dat hij gesloopt materiaal zelf binnen een jaar doorverkoopt als tweedehands bouwmateriaal.

Gekaapt

In juni lanceerde New Horizon circulair beton. Gesloopt beton wordt normaal gesproken in stukjes gebroken en onder de weg gelegd. Een laagwaardige toepassing. Met een nieuw apparaat kan New Horizon beton omwerken naar de drie grondmaterialen: grind, zand en cement. Dat zijn veel hoogwaardiger grondstoffen om weer mee verder te bouwen.
Nieuw is het idee niet. Al twee keer eerder zag de circulaire betonmachine het daglicht, maar die werd vervolgens opgekocht en stilgezet. “Gekaapt door de gevestigde orde”, vat Baars samen. Door wie precies, mag hij niet zeggen in verband met een rechtszaak.

“De uitvinder, Koos Schenk, heeft het patent. Maar Koos is een soort Willie Wortel: zo goed dat hij niet kan uitleggen hoe goed hij is. Dus lukt het hem niet om succesvol de markt op te gaan.” Baars probeerde het opnieuw. Hij nam de uitvinder én een familiebedrijf in de arm dat al tien jaar bezig is met betonproducten. Op die manier verzekerde hij zichzelf voorafgaand aan de lancering van de betonmachine van voldoende afzet. “Zo maak je jezelf onafhankelijk van de gevestigde orde”, legt Baars uit. En wist hij zich te wapenen tegen een nieuwe sabotagepoging.

Kabelgoten en gipsplaten

Baars wilde al langer de circulaire richting op, maar dat lukte niet met de opdrachtgevers van het ingenieursbedrijf waar hij 18 jaar werkte. Dus begon hij 2,5 jaar geleden met New Horizon zijn eigen startup. “In het eerste jaar werkte ik vooral samen met multinationals, en deed ik voor hen de innovatie.” Een voorbeeld: kabelgoten. Die metalen bakjes voor kabels worden normaliter van een sloopplek in vier distributiestappen naar de hoogovens gebracht. Daar wordt er weer plaatstaal van gemaakt. Omslachtig, vindt Baars. “Je kunt het ook demonteren, dan blijft het een kabelgoot.” Relatief kleine hoeveelheden kabelgoot uit één sloopopdracht zijn echter moeilijk te verkopen, omdat een afnemer dan nog langs de groothandel moet om de tweedehands partij aan te vullen.

Beeld: Shutterstock

 

Baars vroeg groothandel Rexel hoe hij tweedehands kabelgoten moest aanleveren om op Rexels planken te komen. Dat werkte, de kabelgoten van Baars liggen nu in Rexels magazijn. Op eenzelfde manier verkoopt hij ook gipsplaten aan Knauf die hij níet eerst verpulvert. Het kost een bedrijf als Knauf niet meer of minder geld, maar maakt het bedrijf wel milieuvriendelijker.

Regelgeving aanpassen

Zijn aanpak kan op veel meer producten worden toegepast, denkt Baars, maar dan moeten de regels wel worden aangepast. In bouwbesluiten van de Nederlandse overheid staat bijvoorbeeld dat kozijnen maar voor tien procent uit gebruikt aluminium mogen bestaan of dat kabels niet hergebruikt mogen worden. En om de zoveel tijd wordt de hoogte van deuren aangepast. “Die specificaties zijn bedoeld om producten als kozijnen uit China buiten de deur te houden.” Belanghebbenden hebben echter een flinke invloed op die regels. “Zoals Shell aan tafel zit in de discussie rondom een transitie naar duurzame energie zit de betonsector aan tafel als het gaat over een transitie naar duurzaam beton.” Dat is niet onterecht, vindt Baars, want zij hebben de nodige kennis. “Maar er is nooit door een bril van hergebruik naar die regels gekeken. En nu worden diezelfde regels gebruikt om uit te leggen dat hergebruik niet kan. Daar verzet ik me tegen. Dat is niet per se een verwijt aan de sector. Maar het wordt wel een verwijt als ze nu niet heel hard gaan meewerken.”

Ondertussen toont de bouwwereld voorzichtig interesse voor Bloemendals scoutingclubhuis. De financiering is nog niet rond, hij is in gesprek met fondsen en subsidiegevers. “Ik wil niet dat iedere vereniging denkt: we kopen prefab, dan kost het niks. Maar wij moeten nu waarschijnlijk wel voor drie ton gewoon naar de bank.” Met hulp van de HvA hoopt hij de installatiekosten met 20 procent te drukken. De scouts zelf zullen in elk geval meebouwen waar ze kunnen.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Grondstoffen Tags: circulaire economie, duurzaam bouwen Verschenen in: — Down to Earth 50 (december 2018/januari 2019)

Katja Keuchenius

Katja Keuchenius

  • Website van Katja Keucheniuskatjakeuchenius.nl
  • Alle artikelen van Katja Keuchenius op Down To Earth Magazine

Reacties

  1. Michiel de Ruiter zegt

    13 december 2018 om 18:11

    Fantastisch initiatief, Haarlem kan zulke Circulaire denkers en bouwers goed gebruiken. Veel succes en tot heel snel hoop ik. Groet van een Buur 😉

    Beantwoorden
  2. Eddie Markink zegt

    14 december 2018 om 14:05

    Neem eens een kijkje op Facebook: scoutingniedorp op de Rijd.
    Ik ben de initiatief nemer van dit project en zie veel overlappingen. Alleen dan met een kleinere beurs. Ons gebouw is nu voor 90% af. Daar waar mogelijk opgetrokken uit gebruikt materiaal. Kom eens langs en ik vertel graag hoe wij t kunstje geflikt hebben. # nog geen € 10.000,= uitgegeven uit eigen gelederen

    Beantwoorden
    • Albert Jan BBLoemendal zegt

      17 december 2018 om 10:54

      Respect! Ik heb jullie site bekeken. Misschien volgend jaar een afspraak maken.

      Beantwoorden
  3. Bart Pietersma zegt

    24 december 2018 om 09:59

    Ik ben een bouwer uit Friesland en heb duurzaamheid hoog in het vaandel.
    Zelf woon ik in een energie neutraal gebouwde woning.
    Met eigen bijenvolken en een groente tuin probeer ik ook een goedvoorbeeld te geven.
    Ook bouwen we nu weer een woning die energie geeft i.p.v. gebruikt.
    Middels 80 zonnepanelen en een luchtwarmtepomp en een unieke manier v funderen
    bouwen we revolutionair goed en relatief goedkoop.
    Graag zou ik met u dit mooie ontwerp bouwen.
    Groet Bart Pietersma A Bouw Drachten 06 51177551

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Artikel

Groene ambities Amsterdam begraven onder een bedrijvenpark

In de Lutkemeerpolder lagen kansen voor Amsterdam om plannen op het gebied van klimaatverandering te realiseren. Er komt een bedrijvenpark.
De Activist

Gasvrij wonen: Iris Eva weigerde in haar huurwoning een cv-ketel

Het zit eraan te komen: we gaan koken, douchen en onze huizen verwarmen zonder gas. Dat is beter voor het klimaat en voor Groningen. Iris Eva hield ondanks tegenwerking van haar woningcorporatie een CV-ketel buiten de deur.
Grondstoffen, Klimaatrechtvaardigheid

Het prijskaartje van de Surinaamse Gowtu Bergi

Het werk in de goudmijnen van Suriname is gevaarlijk, maar voor de Marrons uit de buitenwijken van Paramaribo zijn er weinig andere manieren om geld te verdienen.
Grondstoffen, Interview

“We zijn afhankelijk van China, daar moeten we mee leren leven”

China-deskundige en analist Nis Grünberg legt uit hoe China zo dominant is geworden in groene technologie, terwijl Europa achterloopt.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons