Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Buurtbongerdbeweging

Buurtbongerdbeweging

Michiel Bussink | 31 oktober 2019 |

Wat een rijkdom, zo’n dorpsboomgaard in de herfst! Zeker als je de oogst gezamenlijk opeet. In de vorm van deze hete bliksem met een twist bijvoorbeeld.

Met z’n honderdtwintigen zaten we aan lange, met bloemen versierde tafels in de nazomerzon in onze dorpsboomgaard. Als chef-kok had ik met een ploegje dorpsgenoten een meergangendiner in elkaar gezet, volledig samengesteld met wat er zoal in en rond het dorp werd aangedragen. De een kwam met een kistje peren, de ander met een paar emmers tomaten, een maaltje snijbonen, vijftien kroppen sla en roodlof, kilo’s rode bieten, een kist groene en oranje paprika’s, forse struiken prei, een giga-pompoen, yoghurt van boer Rick, brood van molenaar Tonnie en bakker Lars, een half varken (dat een weekje eerder nog in z’n geheel in de wei liep) van de overburen en de jager schonk een door hem persoonlijk uit het nabije bos geoogste reebok.

Wat een ontroerende rijkdom! En dat allemaal genoten te midden van de hoogstambomen van onze dorpsboomgaard. Die nu nog niet zo hoog zijn, want pas vier jaar geleden geplant. Maar wel al met de eerste oogst voor de appel-amuse.

Zo’n oogstfeest is iets wat veel dorps- en buurtboomgaarden jaarlijks organiseren. Bleek tijdens mijn rondgang langs burgergroepen in den lande die gezamenlijk vruchtbomen planten en beheren. Daarvan zijn er naar schatting zo’n 400 en de laatste jaren zijn ernogal wat bijgekomen, in allerlei varianten: groot, klein, in dorpen en steden, met imposante cultuurhistorisch oude bomen of uitbundige, nieuwe voedselbossen. Die daarmee het landschap verfraaien, de omgeving aantrekkelijker maken, gezonde en klimaatvriendelijke voeding produceren en en passant lekker met elkaar bezig zijn.

Nu willen die groepen nog wel eens het wiel heruitvinden. Dus dacht ik: laat ik alle kennis en ervaring die er is over het aanleggen en beheren van gemeenschappelijke boomgaarden bij elkaar harken en in een boek presenteren. Dat heb ik gedaan en is het Handboek Buurtbongerds geworden, onder andere te koop in de Groeneboekenshop. Over hoe je dat doet – welke bomen, plantgat, snoeien, beheren, oogsten, verwerken – en organiseert, financiert én volhoudt met vrijwilligers. En hoe we daar dan de wereld een stuk mee vooruit helpen: op naar een buurtbongerdbeweging, naar analogie van de Angelsaksische community orchard movement! Zodat ons land zich meer en meer vult met mooie vruchtbare plekken die ons voeden en waar we ons thuis voelen.

Blauwe bliksem met pastinaak en hazelnoten

½ kilo aardappelen

½ kilo pastinaak

1 kilo stoofperen of ‘zachte’ peren

50 gram boter

azijn

stukje gember

nootmuskaat

peper en zout

100 gram hazelnoten

Blauwe bliksem is net zoiets als hete bliksem, maar dan met peren in plaats van appels. De aardappelen kun je (deels) door pastinaken vervangen. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Ondertussen de pastinaken schoonmaken, in stukken snijden en met de geschilde, van klokhuizen ontdane en in vieren gesneden peren opzetten met een laagje water, snufje zout en geraspte gember. Als de peren ‘echte’ stoofperen zijn, moeten ze apart opgezet worden, want die hebben namelijk een veel langere kooktijd nodig (anderhalf tot twee uur).

Aardappels afgieten en fijnstampen. Gare pastinaak en peren met kookvocht fijnstampen en door de aardappelen scheppen. Klont boter erdoor, op smaak brengen met peper, zout, nootmuskaat en (eventueel) een scheutje azijn. Strooi er vlak voor het opdienen de in een droge koekenpan geroosterde, grof gehakte hazelnoten over.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: voedsel Verschenen in: Down to Earth 55 (oktober 2019)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Trackbacks

  1. Handboek Buurtbongerds - Dorpsboomgaard Heino schreef:
    1 november 2019 om 20:17

    […] lezen? Op de website van het magazine Down to Earth staat een artikel van Michiel over de […]

Gerelateerde berichten

Recept

Recept: gevulde aubergines

Het woord ‘vleesvervanger’ gaat uit van vlees als norm. Terwijl er bij Michiel meestal een behoorlijk lekkere en voedzame maaltijd op tafel staat waar geen vlees aan te pas komt. Zoals deze gevulde aubergines.
Milieu

Onbedoeld groen

Geboren uit noodzaak en niet uit overtuiging, maar toch: de tabaksteelt op Cuba is vrij van pesticiden en kunstmest.
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 52 april 2019

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons