Martijn van Schie, 36, @natuurmartijn
Is boswachter Nieuwkoop en Delfland
Missie het leefgebied van de otter
Boswachters
Ze voelen zich geen activisten, de boswachters van Natuurmonumenten. Natuurbeschermers, dat wel. André Donker zet zich in tegen luchtvervuiling en mest omdat alle stikstof en ammoniak die hierdoor in het milieu komen de biodiversiteit flink aantast, Wendy Janse hield een crowdfundingsactie voor het behoud van de voor de vogeltrek zo belangrijke Roggenplaat in de Oosterschelde en Martijn van Schie maakt zich sterk voor de otter in Zuid-Holland, die daar sinds dertig jaar eindelijk weer voorkomt.
Boswachters: Wendy Janse
Waarom een crowdfundingsactie als boswachter?
“Voor ik bij Natuurmonumenten werkte, was ik me er nooit zo van bewust dat de Roggenplaat zo’n belangrijke plek is voor vogels en zeehonden. Toen ik hoorde dat deze onmisbare zandplaat dreigde te verdwijnen door de aanleg van de Oosterscheldekering wilde ik daar graag iets aan doen. Om de regering te overtuigen dat het echt speelde in de regio verzamelden we ruim zes duizend zandtekeningen. Maar minister Schultz wilde ook graag lokaal financieel draagvlak uit de samenleving zien. Vandaar die actie.”
Wat was je persoonlijke drijfveer?
“Ik ben opgegroeid op Schouwen-Duiveland en woon daar nu weer. Als kind beklom ik de Plompetoren en zag dan de zeehonden op de Roggenplaat liggen.”
Lag je er wel eens wakker van?
“Nou, daar niet van, maar wel eens van hoe de mens steeds verder verwijderd raakt van de natuur. Mijn missie is echt om mensen te laten zien hoe bijzonder sommige systemen in elkaar zitten, zoals bijvoorbeeld de vogeltrek. Die vogels vliegen vanuit West-Afrika helemaal hiernaartoe om op die Roggenplaat op te vetten en vervolgens weer verder te trekken. Pas als je weet dat de Roggenplaat daarin onmisbaar is, snap je waarom die zo belangrijk is. Ik wil mensen dat laten begrijpen of beleven, want dan pas kun je iets teweegbrengen.”
Waaruit haal je voldoening?
“Op Tiengemeten hebben we 4,5 hectare speelnatuur, een enorm speelparadijs zonder schommels of bootjes maar met touwen, stukken hout, water, heuvels en plekken om je in te verstoppen. Kinderen zeggen regelmatig: dit is veel leuker dan de Efteling. Ze verwonderen zich over de beestjes die ze tegenkomen, of de kikkers die ze vangen. Dicht bij de natuur zijn is dan blijkbaar al genoeg.”
Geef een reactie