Olie en gas halen steeds vaker de voorpagina’s. Of het nu gaat om boren naar olie onder de Noordpool, de gasbevingen in Groningen, of de discussie over schaliegas. Oliebedrijven investeren steeds vaker in projecten die omstreden zijn. Voor wie wil weten waarom zijn Uit de Olie van Jeremey Leggett en Schaliegas, piekolie en onze toekomst van Richard Heinberg verplichte kost.
Het boek van Leggett leest als een pageturner. Leggett kent de energiewereld als geen ander. Ooit begonnen als oliegeoloog, daarna Greenpeace-activist en nu directeur van een van de bekendste Britse zonne-energiebedrijven heeft hij gesprekken met iedereen in de energiesector en de politiek. Zijn persoonlijke verslag van die gesprekken is geanimeerd, spannend en soms hilarisch. In al zijn gesprekken achter de gesloten deuren van zakenbanken, ministeries en denktanks maakt hij pijnlijk duidelijk dat de gevestigde orde net als voor de bankencrisis op een haast halsstarrige manier blind is voor de risico’s van een naderend olietekort en de klimaatcrisis. Hoewel ook hier sommigen na beginnen te denken over de koolstofbubbel. We moeten zeker 80 procent van alle nu bekende fossiele brandstofreserves onder de grond laten zitten om een klimaatcrisis te voorkomen. Die reserves vertegenwoordigen een enorme waarde op de balansen van oliebedrijven, pensioenfondsen en banken.
Het boek van de academicus Heinberg is veel feitelijker. Hij laat zien dat de schaliegasrevolutie in de VS deels berust op een hype. De olieproductie is er omhoog geschoten, de prijs flink gedaald, maar het is de vraag of dit lang vol te houden is. En het is twijfelachtig of het buiten de VS ook van de grond komt en de daling in de productie van ‘normale’ oliebronnen kan bijbenen. De ecologische nadelen van deze wonderolie zijn groot.
In een extra bijlage ligt wetenschapper Ko van Huissteden, tevens voorzitter van Schaliegasvrij Nederland, die situatie in eigen land toe. Ook hier zal schaliegas het gapende gat dat de dalende productie in Groningen achter gaat laten niet opvullen. En zijn de milieurisico’s van schaliegas groot.
Geef een reactie