Vincent Bijlo leert iets bij over het verschil tussen afbreekbaar, degradeerbaar en de voordelen van loodvrij vissen. “En zo helpen wij de Roer een handje en houden wij het vissen leuk.”
“Waterschap Limburg…”
“Dag, met Vincent Bijlo, ik zoek iemand die alles weet van loodvrij vissen.”
“Dan hebt u de goeje, dat ben ik. U belt over de Roer?”
“De Roer ja, dat mooie riviertje in het Roerdal, waar de zalm weer terug is. Ik hoef alleen maar een toostje in het water te houden en het wordt vanzelf belegd. Het gaat goed met de Roer hè? U heeft als Waterschap samen met sportvissers en het bedrijf Modified Materials een uniek project opgezet.”
“Klopt. Loodvrij vissen. Loodvrij tanken doen we al jaren, waarom dan niet loodvrij vissen?”
“Op zalm. Da’s toch jammer, is-ie net weer terug, wordt er loodvrij op hem gevist.”
“Vissen is nog steeds toegestaan meneer Bijlo, dat voorkomt een hoop echtscheidingen, mishandelingen, moorden, inbraken en andere criminaliteit.”
“Maar ik heb wel eens een steen naar mijn hoofd gegooid gekregen door een visser waar ik langsroeide.”
“Dat was dan een uitzondering. Vissers, zeker onze Limburgse vissers, zijn humane mensen, ze doen geen vlieg kwaad.”
“Maar een vis wel en het aas ook, als ze levend aas gebruiken.”
“Belt u nou over loodvrij vissen of om mij de les te lezen?”
“Over loodvrij vissen.”
“Dacht ik ook ja. Bij het vissen gebruikt men lood als verzwaringsmateriaal. Daarvan blijft heel veel achter op de bodem. In de zee sowieso, maar ook als je in de Roer op half water vist.”
“Wat betekent dat?”
“Dat je het aas niet op de bodem aanbiedt. Als je dat doet gebruik je bulklood en dan kan je aan de beetverklikker zien of je beet hebt. Wij gebruiken hagellood.”
“Wij? U vist zelf ook?”
“Ja, ik vis ja, ik ben van het Waterschap en ik vis, ik voel me als een vis in het water, haha. Nou en als je te weinig lood gebruikt dan spuugt de vis het aas weer uit, terwijl hij met het aas moet wegzwemmen, dan pas heb je beet. Dat luistert nauw. Maar er verdwijnt veel hagellood naar de bodem en dat komt op den duur in het milieu. Modified Materials heeft visgewichten ontwikkeld die gemaakt zijn van ijzerpoeder met een biodegradeerbare binder.”
“Betekent dat afbreekbaar?”
“Degradeerbaar, die binder breekt langzaam af. Wij maken dat niet meer mee, dat hij afgebroken is, maar dat doet hij wel. En zo helpen wij de Roer een handje en houden wij het vissen leuk. Het helpt echt, het is geen lood om oud ijzer, het is géén lood en nieuw ijzer. Oh, ik heb beet! ik hang op, dag meneer Bijlo.”
Geef een reactie