Auke Bakker (35)
IsDocent Engels en Nederlands aan een taleninstituut
Missie buurtmoestuin Trompenburg in Amsterdam, www.buurtmoestuin.nl en Cityplot, www.cityplot.org
Stadstuinieren
Voedsel verbouwen op braakliggende terreinen is een geweldige manier om mensen uit een buurt bij elkaar te brengen. Maar stadstuiniers willen vaak meer. Ze willen die dichtgeasfalteerde stadswereld een stukje groener maken, mensen weer laten voelen hoe eten verbouwd wordt en zelfs: ze helpen zich voor te bereiden op een wereld zonder olie. Drie groene idealisten die stadstuinieren.
Arjen Ricksen
“De NatuurSUPERmarkt maakt slim gebruik van loze stadsruimte. We verbouwen groente in een stellage vol bakken. Grond hoeft dan niet braak te liggen, beter niet zelfs. En we kunnen alles in een dag verhuizen. De bakken hebben we in bruikleen van een bouwondernemer. We kopen aarde, zo is er geen kans op gezondheidsrisico’s. Deelnemers krijgen drie bakken grond, mest en zaaigoed. Klein spul: rucola, kruiden, aardbeien.
Het initiatief is gestart door Leo Bakx, Marije van der Park en Ingrid Bal. Drie actieve leden, Ywe-jan, Gerben en ik, nemen het momenteel over. Er is flink gezocht naar een plek. Zo overwogen we de achtertuin van een gekraakt pand. De krakers wilden graag, maar de woningbouwvereniging vreesde dat ze daarmee kraken zou toestaan. Het huidige terrein hebben we in bruikleen van de gemeente, ook voor komend jaar.
Ik heb technische natuurkunde gestudeerd en was programmeur, eerst bij Philips, later bij ASML. Ik ben altijd geraakt geweest door natuur. Mijn vrienden kennen me meer zo dan als programmeur. Bij ASML ben ik weggegaan. Ik verdiende veel, maar het was niet wat ik wilde. Ik ben naar Nieuw-Zeeland gereisd, heb een cursus permacultuur design gedaan en werd actief voor Transition Town Eindhoven. Mijn ouders zijn hetzelfde; mijn moeder een natuurliefhebber, mijn vader een praktisch socialist.
Mijn droom is om in Zuid-Limburg een zelfvoorzienende leefomgeving te creëren. Daarvoor verzamel ik kennis over ecologisch voedsel en duurzaam bouwen; strobalenbouw is goed te combineren met de traditionele Limburgse vakwerkbouw. En technologie natuurlijk: amorfe zonnecellen, aardwarmtekorven – komt die studie toch van pas!”
Geef een reactie