Reacties

  1. Rinie zegt

    André Faaij ziet de aardbevingen als een blessing in disguise, een ernstige waarschuwing. Inderdaad, die bevingen zijn een signaal voor ons: let op, wat jullie doen is niet goed! En als we niet luisteren naar dat signaal volgen ergere rampen. Nogal logisch.
    Zo ook gebeurt dit met de steeds weer nieuwe ziektes die het vee in de vee-industrie treft. Ook steeds signalen van: stop met deze verkeerde manier van dieren houden!
    Maar nee, wij blijven de aarde, de dieren en onze medemensen uitbuiten. Wij hebben onszelf als mensheid hiermee, met al onze slimheid. begeven in een degeneratiespiraal.

  2. Peter Smit zegt

    Ik kan het artikel niet helemaal volgen.
    1. Er staat
    “Jaarlijks verdient de overheid 12 tot 15 mrd aan aardgas. Als dat wegvalt in de begroting en er komt een even zo grote kostenpost voor terug…”.
    Waarom zou er een kostenpost voor terugkomen? Dat verdienen is waarschijnlijk door de verkoop van ons gas aan België, Frankrijk, enz. Goed, die inkomsten vallen weg als je Groningen wilt sparen. Maar in het artikel staat niet hoeveel van onze eigen behoefte we nog uit onze diverse gasbellen kunnen halen zonder aardbevingsgevaar, of voor hoeveel geld we anders moeten importeren. De tweede deel van de “als” lijkt dus uit de lucht gegrepen, terwijl een onderbouwing misschien makkelijk te geven is.
    2. Verderop staat
    “Schaliegas is voor Nederland interessant omdat we een verfijnde gasinfrastructuur hebben”.
    Maar we hebben toch ook een goed ontwikkeld elektriciteitsnet, dus zonnepanelen en windmolens zijn toch ook interessant?
    En dat gasnet kan toch ook ingezet worden om Algerijns gas van een aanlandingspunt naar onze huishoudens en fabrieken te brengen? Of biogas (als we daarvan genoeg kunnen maken)? Dus waarom zou dat gasnet nou net schaliegas in de kaart spelen?
    Graag verduidelijking.
    PS

    • roland zegt

      @Peter Smit,
      Als we minder Gronings gas gebruiken, zijn we (of onze buren) meer aangewezen op Algerijns / Russich gas, maar ook schaliegas. Het lijkt waarschijnlijk dat schaliegasgebruik aantrekkelijker wordt, daar hoor je niemand over. Als de gasprijs verder stijgt, bevordert dat ook kolengebruik.

      “we hebben toch een goed ontwikkeld elektriciteits-net, zonnepanelen en windmolens zijn toch ook interessant?”
      Voor grootschalige aansluiting van zonnepanelen en windmolens is ons stroomnet nauwelijks geschikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.