Roger Cox, 48, Paulussen Advocaten
Missie de Klimaatzaak van Urgenda
Advocaten voor de Aarde
Urgenda won met advocaat Roger Cox de Klimaatzaak tegen de Staat: er moet een stringenter klimaatbeleid komen. Greenpeace kreeg met advocaat Rogier Hörchner gelijk: ze mochten zwerfkeien in de Noordzee gooiden. Milieudefensie dwong samen met advocaat Channa Samkalden de uitspraak af dat een Nederlandse multinational in Nederland aangesproken mag worden op wat hij in het buitenland aanricht. Maakt een ‘milieu-advocaat’ verschil? Jazeker! “Weg met het idee dat bedrijven of de overheid nooit gehinderd zouden mogen worden.”
Advocaat voor de Aarde: Rogier Hörchner
Waarom een specialisatie in milieu(-recht)?
“Vanuit eigen interesse, maar ik kwam ook via klanten in aanraking met milieurecht. Sinds 2004 ben ik de ‘actieadvocaat’ van Greenpeace. Daarnaast sta ik andere milieugroepen bij en bedrijven die zich bezig houden met afval/recycling en mestverwerking.”
Kreeg u de liefde voor het milieu van huis uit mee?
“Ik ben behoorlijk sociaal- en milieubewust opgevoed. In mijn studententijd was ik lid van diverse milieuorganisaties en zelfs even actief voor GroenLinks in Leiden.”
Om welke (milieu)onderwerpen maakt u zich druk?
“Recycling en afval. We roepen wel dat we hard bezig zijn met de circulaire economie, maar kijk naar de recycling van huishoudelijk plastic afval. Dat is veelal window dressing. Een deel wordt gedowncycled tot bermpaaltje of picknickbank, een deel wordt ‘nuttig toegepast’ (verbrand) omdat het energie oplevert. Hét voorbeeld van circulair is statiegeld en juist dat heeft de industrie willen afschaffen.”
Wat was uw grootste milieuzaak?
“Meerdere. Met Greenpeace wonnen we het kort geding dat Shell had aangespannen toen in 2012 72 van de 600 Shell-tankstations werden platgelegd. En Greenpeace’ zwerfkeien-zaken: zowel de Raad van State als de kortgedingrechter oordeelde dat er niets mis mee was. Eerst de staatssecretaris en later de kottervissers werden in het ongelijk gesteld. Veel protesten zijn van oudsher gebaseerd op het idee van burgerlijke ongehoorzaamheid. Mijn uitdaging is om, waar mogelijk, protesten rechtmatig te laten zijn. Weg met het idee dat bedrijven of overheid nooit gehinderd zouden mogen worden.”
Maakt een milieuadvocaat verschil?
“Jazeker, alleen al vanwege de resultaten. Maar ook omdat middels uitspraken van rechters steeds duidelijker wordt hoe ver het recht op betoging reikt en dat ook vérgaande acties heel goed rechtmatig kunnen zijn.”
Vind hier de praktijk van Rogier Hörchner.
Frederick zegt
Als paperfoamverpakkingen produceren 85% minder CO2 oplevert
dan plastic en ook nog bio-afbreekbaar is,dan begrijp ik niet dat
Plastic verpakkingen überhaupt nog zijn toegestaan
Maria ten Hoeve zegt
Heel interessant dat deze advocaat zich inzet voor het milieurecht. Tegenwoordig is daar steeds meer en meer aandacht voor en het lijkt me een interessant werkterrein. Fijn dat mensen opkomen voor natuur en milieu!