Mark Geerts Leeftijd: 60 jaar
IsCEO van Paperfoam
Missie minder plastic op de wereld
Aardappels Anders
In onze onopvallende aardappel kan een betere wereld verscholen liggen. Er zijn mensen die geweldige dingen doen met aardappels, zoals Henk Scheele. Hij is een aardappelteler die op zijn boerderij in ’s-Gravendeel van eigen aardappelen Hoekse Chips bakt, een van de duurzaamste chipsmerken. Of boer Marc van Rijsselberghe, die met zoutresistente aardappelgewassen de wereld wil voorbereiden op de effecten van klimaatverandering. En dan is er nog Mark Geerts, CEO van Paperfoam, die minder plastic in de wereld wil en daarvoor afbreekbaar verpakkingsmateriaal ontwikkelde. Gemaakt van aardappelzetmeel.
Aardappels Anders: de zilte aardappels van Marc van Rijsselberghe
Wat is er zo bijzonder aan jullie aardappels?
Dat we ze telen op de zilte grond van Texel en bemesten met zeewier. We zijn er in Nederland altijd vanuit gegaan dat aardappels niet kunnen overleven in zout water. Als Texelse boer, simpel van geest, dacht ik bij mezelf: zou dat wel echt zo wezen? Dus heb ik voor twee miljoen euro een testlocatie gebouwd en ben het maar gewoon gaan proberen. En inderdaad, het grootste gedeelte van de aardappels kan heel slecht tegen zout. Maar een klein gedeelte kan er juist heel goed tegen, en wordt er zelfs lekkerder en gezonder van.
Waarom is de zilte aardappel zo’n grote doorbraak?
Er is op de wereld ruim 1,5 miljard hectare aan brakke grond. En daar komt iedere minuut meer bij. Als mensen op die brakke grond groente kunnen verbouwen, betekent dat niks minder dan dat ze weer te eten hebben.
Dus jullie willen vanuit Texel een einde aan de honger maken?
Ja, daar hebben we speciaal een stichting voor opgericht. We hebben op dit moment projecten in Pakistan en Bangladesh lopen, en gaan nu ook in Afrika aan de gang. We hebben al vanuit 52 landen het verzoek om hulp gekregen. We leveren niet alleen aardappelen, maar geven ook advies over bemesting, waterbeheer, teeltbeleid en marktbeleid. Die kennis hebben we hier allemaal in huis.
Zijn andere gewassen ook geschikt om op zilte grond verbouwd te worden?
Dat zijn we aan het onderzoeken. We hebben nu al 700 planten getest. Van aardbeien tot broccoli, van sla tot tomaten. Ik denk dat zo’n 20 procent van de planten een kans heeft, waarvan misschien 5 procent een absolute topper kan worden. Op dit moment hebben we al voor 300 miljoen hectare brakke grond geschikte rassen gevonden.
Geef een reactie