Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: soepburgers

Recept: soepburgers

Redactie Down to Earth | 10 juni 2025 |

  1. Giet het vocht zo goed mogelijk uit je soep of stoofpot.
  2. Laat een flinke handvol havervlokken een nacht in de soep weken (zodat ze de rest van het vocht opnemen en tegelijkertijd de verteerbaarheid verbeteren). De hoeveelheid hangt af van hoeveel soep je nog over hebt. Ik zou zeggen een verhouding van 2:1 (2 delen uitgelekte soep op 1 deel havermout).
  3. Nu is het tijd om de textuur en consistentie te controleren. Pak een kom water en maak je handen nat. Je moet de burgers met je handen kunnen vormen. Lukt dat? Geweldig, ga naar stap 4. Vormt het mengsel een dikke, rommelige laag op je handen en vallen de burgers uit elkaar? Geen paniek, dat gaan we oplossen. Je kunt verschillende “lijm”ingrediënten toevoegen om de consistentie te verbeteren: kikkererwtenmeel, eieren, tarwemeel, overgebleven (of gekookte) rijst, couscous, quinoa, gierst… Voeg beetje bij beetje toe wat je bij de hand hebt, totdat je mengsel stijf genoeg is, maar nog steeds vochtig.
  4. Meng de dag erna je ingrediënten goed en geef ze wat extra’s, naar eigen smaak: fijngehakte knoflook of uien (passend bij elke mix), verse kruiden (peterselie en koriander zijn bijvoorbeeld heerlijk), kerrie- of komijnkruiden, gerookte paprika of gedroogd champignonpoeder. Vergeet het zout niet en laat even rusten.
  5. Leg een bakplaat op de bakplaat. Vorm je burgers, niet te dun, niet te dik. En vergeet niet je handen nat te maken (alleen je handen, zorg dat de burgers niet uitzakken!). Leg ze op de bakplaat.
  6. Zet de oven aan en verwarm deze op 180 graden. Bak je burgers aan beide kanten door ze voorzichtig om te draaien zodra er een korstje op de bodem begint te vormen (delicate fase, wees niet te snel!). Afhankelijk van de textuur en je oven kan de duur van deze stap variëren.
  7. Verwarm een ​​koekenpan met frituurolie op het vuur. Haal de burgers uit de oven en laat ze aan beide kanten even in de hete olie glijden (draai ze voorzichtig om met een houten spatel) zodat er een knapperige, gefrituurde korst ontstaat. Deze stap helpt ook om de textuur te verbeteren.
  8. Serveer ze op een bord met een lekkere zelfgemaakte saus, een verse groene salade, gekarameliseerde uien of iets anders waar je zin in hebt. Geniet ervan!

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 89

Redactie Down to Earth

Redactie Down to Earth

Schrijver

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

  • Volg Redactie Down to Earth op Facebook
  • Volg Redactie Down to Earth op Twitter @D2Emag
  • Volg Redactie Down to Earth op LinkedIn
  • redactie@downtoearthmagazine.nl
  • Website van Redactie Down to Earthdowntoearthmagazine.nl/over-ons
  • Alle artikelen van Redactie Down to Earth op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Toekomstige tuinbonen

Op Michiel Bussinks juniverjaardag staat er - als het even meezit - een recept met de eerste tuinbonen van het seizoen op tafel, zoals couscous met munt en tuinbonen.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 52 april 2019

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons