
Koen van Swam werkt bij een van de oudste en grootste energiecoöperaties van het land: Coöperatie Deltawind op Goeree-Overflakkee.
“Deltawind begon 35 jaar geleden met een groepje eilandbewoners dat hun eigen windturbine wilde neerzetten. Nu wekken we stroom op voor duizenden huishoudens. Het doel is nog steeds hetzelfde: energie lokaal opwekken en de gemeenschap ervan laten profiteren. Sinds 10 jaar helpen we via het energieloket bewoners ook met energiebesparing en de overstap naar aardgasvrij.”
Ónze stroom
“We wekken met onze windmolens stroom op, maar het is niet ónze stroom. Die wordt namelijk verkocht aan een energieleverancier. Tijdens de energiecrisis in 2022 verdienden wij veel geld doordat de stroomprijzen enorm stegen, terwijl onze leden juist duur moesten inkopen. Dat voelde krom. Toen dachten we: zouden we die stroom niet direct aan de leden kunnen verkopen? In een pilot met 150 deelnemers onderzoeken we nu hoe we hun verbruik beter kunnen laten aansluiten op lokale opwek. Met een stroomplanner zien ze wanneer het ’t beste moment is om stroom te gebruiken. Hoe beter dat lukt, hoe stabieler en voordeliger de prijs. Ook kijken we naar gezamenlijke opslag, zoals een batterij.
De energiecrisis leverde ons een flinke buffer op. Een deel daarvan hebben we teruggegeven aan onze leden, en we hebben samen met de gemeente een energiebank opgezet om mensen met een hoge energierekening te ondersteunen. Daarnaast hebben we een circulair kantoor met ontmoetingsruimte voor buurtbewoners gebouwd, het Energiehuis.”
Idealisten en investeerders
“Windmolens roepen altijd discussie op. Veel plekken op Goeree-Overflakkee waren door de provincie al aangewezen als zoekgebied voor windenergie. Toen dachten we: als ze er toch komen, laten we dan zorgen dat we er als gemeenschap iets aan hebben. Dat helpt ook met het draagvlak. We hebben een diverse achterban: van donkergroene idealisten tot mensen die het gewoon een slimme investering vinden. Die combinatie werkt. Ik vind het bijzonder wat een lokale coöperatie kan betekenen voor de omgeving. Hier zie je de energietransitie echt voor je neus gebeuren.”
Recente reacties