Podcastmakers
Het medium voor tijdens een pandemie: de podcast. Podcaster Tess Schram deelt haar dilemma’s, in de hoop dat anderen ook duurzame keuzes durven maken. Janno Lanjouw vertelt over vis, omdat er zoveel meer is dan altijd maar die zalm, tonijn en kabeljauw. En Stefan Plugge neemt de luisteraars mee naar buiten, om de natuur te leren waarderen.
Podcastmaker: Janno Lanjouw
Janno Lanjouw (37)
Is: voedseljournalist en dagvoorzitter
Missie: kennis over vis delen om duurzame keuzes te stimuleren
De podcast De Visdetective gaat over hoe duurzaam de visserij is. Waarom dit onderwerp?
“In 2019 was ik dagvoorzitter op een bijeenkomst over paling. Daar raakte ik gefascineerd door dat dier. De palingstand is sinds 1980 met 95 procent gedaald. In Zuidoost-Azië is paling heel populair, maar het is een bedreigde soort en uitvoer vanuit de EU is verboden. Daardoor is er een grootschalige smokkel ontstaan: een kilo aaltjes brengt tweeduizend euro op. Dit verhaal maakte mij nieuwsgierig naar wat er onder het wateroppervlak gebeurt. We horen veel over landbouw, maar de visserij is totaal onderbelicht. Met journalist Barbara Serulus ben ik op onderzoek uitgegaan.”
Wat willen jullie met de podcast bereiken?
“Ik zeg niet: je moet stoppen met vlees en vis eten. Het is veel genuanceerder en complexer dan dat. We kunnen niet zonder de visserij: vis is een van de belangrijkste eiwitbronnen voor de mens. Ik wil dat mensen zich juist gaan interesseren voor vis en meer verschillende soorten gaan eten. De diversiteit onder water is zo ongenadig veel groter dan de belangstelling ervoor. Er worden wel duizend vissoorten gevangen en toch willen wij vooral kabeljauw, zalm en tonijn.”
Wat is dan een goede, duurzame keuze?
“We maken nu een aflevering over mosselen. Dat is een van de duurzaamste soorten. Mosselen worden gekweekt in Nederland en zijn gezond. Toch eten we ze relatief weinig. We zouden sowieso meer lokale visproducten kunnen eten. De Nederlandse vangst aan platvis en rode mul, waar we een aflevering over hebben gemaakt, wordt vooral geëxporteerd naar Zuid-Europa. Zo ook kokkels, een ander lokaal product. Ondertussen importeren wij venusschelpen uit die regio. Heel onlogisch.”
Geef een reactie