Deze week, woensdag 12 december, begint een nieuwe serie: Wildernis onder Water. Verderop in de maand is er nog meer moois op tv. Michael Dudok de Wit, de maker van het Oscar-winnende Father and Daughter, komt met zijn eerste lange animatiefilm The Red Turtle. Al eerder uitgezonden: een portret van de oprichter van het Dark Mountain Project Paul Kingsnorth.
Bloedmooie rode schildpad
Oscar-winnaar Father and Daughter is een van de meest ontroerende korte animatiefilms die er bestaan, de meeste Nederlanders zullen het wel kennen. Een dochter fietst, terwijl de tijd verstrijkt, steeds weer terug naar de plek op de dijk waar haar vader in een bootje stapte en wegroeide. Het verhaaltje in sepiakleuren is eenvoudig en tegelijk ongelooflijk rijk.
Hetzelfde geldt voor The Red Turtle, ook van Michael Dudok de Wit. In deze lange 2D-animatiefilm zonder dialogen zijn de Nederlandse polders ingeruild voor een verlaten tropisch eiland. Een naamloze drenkeling doet er alles aan om te ontsnappen, maar een rode schildpad vernietigt om mysterieuze redenen steeds weer zijn vlot. Langzaam berust de man in zijn lot en vindt een modus om zich aan te passen aan het ritme van de natuur. Bloedmooi.
De Boeddhistische Blik: The Red Turtle, 30 december om 15:30 uur op NPO 2.
In Drenthe en Groningen wordt het regenwater juist gevierd. Het water uit het natuurgebied de Drentse Aa dient zelfs als drinkwater voor de stad Groningen. De Zuiderzee was een natuurgebied dat vergelijkbaar was met de Waddenzee. Hoe staat het nu met de natuur langs de kusten van het IJsselmeer?
Verder: wat doen boeren om te voorkomen dat bestrijdingsmiddelen in het water komen en hoe geven ze de natuur meer ruimte langs de sloten en akkers? En tot slot de vraag: welke rol speelt de inrichting van ons waterlandschap als het gaat om klimaatadaptatie?
Wildernis onder water, vanaf 12 december zes weken om 19.50 uur op NPO 2.
Hoopvolle eindtijddenker
In zijn gebundelde essays Confessions of a recovering environmentalist (2017) beschrijft voormalig milieu-activist Paul Kingsnorth hoe de rekenaars van deze wereld de groene beweging van binnen uitholden en de barricades verruilden voor stropdas en vergadertafels. Het beperken van CO2-uitstoot werd het nieuwe gospel, omdat het meetbaar en te berekenen was. Maar volgens Kingsnorth is dat een illusie. Hij vindt dat de groene beweging van nu de nog overgebleven wilde natuur in een overwinningsroes inruilt voor een windmolen- of zonnepark. Tegenlicht maakte een bijzonder portret van de oprichter van het Dark Mountain Project. Hierin zoeken schrijvers, dichters en kunstenaars die niet meer geloven dat de mens klimaatverandering kan stoppen, naar manieren om hiermee te dealen en zich verbonden te voelen met de natuur.
VPRO Tegenlicht: de aarde draait door, terugkijken via www.npostart.nl
Geef een reactie