Misstanden in de intensieve veehouderij blijven bestaan omdat dierenartsen eraan meewerken, zegt Caring Vets. Deze dierenartsen roepen hun collega’s op hiermee te stoppen.
‘Caring Vets’, zo noemen ze zichzelf: dierenartsen die zich druk maken om dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat. In juni 2017 gooiden zij de knuppel in het hoenderhok met een opiniestuk in NRC. “De misstanden in de intensieve veehouderij worden in stand gehouden door zwijgende dierenartsen”, schreven ze. Dierenartsen horen volgens hen niet aan de zijlijn te staan in de maatschappelijke discussie over de intensieve veehouderij. Ze moeten opkomen voor de rechten van het dier.
Dit lijkt heel vanzelfsprekend; iedereen die het vak ingaat, doet dat vanuit de liefde voor dieren. Desondanks overkomt dieren van alles wat het daglicht niet kan verdragen. Dit wordt vaak gedoogd of zelfs gefaciliteerd door dierenartsen, en daar, vinden de Caring Vets, moeten ze mee stoppen.
Grens
Sommige collega’s die zich niet hebben aangesloten, vallen over de naam. Zijn zij dan de ‘uncaring’ vets? Maar dierenartsen van Caring Vets zijn er niet op uit om anderen aan te vallen of te beledigen. Ze begrijpen wat haalbaar is en wat niet. Ze verwachten niet dat een veehouder met 120.000 kippen ieder individueel dier met dezelfde zorg overlaadt als een gemiddeld huisdier krijgt. Wel vinden ze dat de veehouderij zo ingericht moet worden, dat individuele dieren een aanvaardbaar bestaan kunnen leiden. En daar kunnen dierenartsen een rol in spelen. Zij zouden economische factoren niet moeten laten meewegen in hun beslissingen. Als experts kunnen ze zich in maatschappelijke discussies mengen, met wetenschappelijk onderbouwde standpunten. Dierenartsen, vinden Caring Vets, kunnen een beeld schetsen van hoe het volgens hen wel zou moeten.
De Caring Vets houden zich niet alleen bezig met de bio-industrie, maar maken zich ook druk over biodiversiteit, dieren die in de vrije natuur leven, bijensterfte, en doorgefokte en daardoor zieke huisdieren. Door puur vanuit het perspectief van het dier naar problemen te kijken, willen de Caring Vets beladen discussies verhelderen.
Uiteindelijk gaat het er de dierenartsen om de maatschappelijke discussie steeds weer terug te brengen tot de kernvraag: is dit in het belang van het dier? De Caring Vets vinden het fundamenteel onacceptabel om een dier als product te behandelen en roepen dierenartsen op om de intrinsieke waarde van het dier te waarborgen. Dat betekent: ervoor zorgen dat dieren geen dorst of honger hebben; geen onjuiste voeding krijgen; geen last hebben van pijn, verwonding, ziektes, angst en chronische stress. En dat ze niet beperkt worden in hun natuurlijke gedrag.
Caring Vets kiest principieel voor het dier. Een verademing, maar in de praktijk niet altijd even makkelijk voor elke dierenarts. Toch hebben al ruim 130 dierenartsen zich inmiddels aangesloten. Vier ervan laten we hier aan het woord. Te beginnen met oprichter Arabella Burgers.
Arabella Burgers, 36
Dierenarts gezelschapsdieren, oprichter Caring Vets
Arabella Burgers werd dierenarts om iets te kunnen betekenen voor de dieren in de intensieve veehouderij. Tijdens haar studie bleek dat ze te vaak haar eigen grenzen moest overschrijden, dus besloot ze met gezelschapsdieren te gaan werken. “Ik wilde niets meer met de bio-industrie te maken hebben. Ik ben vegetarisch en daarna veganistisch gaan leven. Toch bleef ik me verantwoordelijk voelen. Daarom heb ik Caring Vets opgezet. We vinden het onze taak om te spreken voor het dier. Als wij dierenartsen dat niet doen, wie dan wel?”
Burgers vindt dat de beroepsgroep zich te veel heeft laten meezuigen in de race naar de bodem. “Op de faculteit diergeneeskunde worden geen kritische vragen gesteld over de huidige manier van omgaan met ‘productiedieren’. ‘De veehouderij is nu eenmaal zo, we zijn een exportland.’ Kom nou! Je moet studenten uitdagen om verbeteringen te zoeken. Om naar het dier te kijken in plaats van naar de economische belangen van de sector. Ik was erg teleurgesteld in mijn collega’s die het empatisch kijken naar het dier wegwuifden als te emotioneel.”
Toch gelooft ze dat de maatschappij ook deze dieren niet wil laten lijden. “Daarom is maatschappelijk bewustzijn creëren uiterst belangrijk. Mensen moeten zien dat miljoenen dieren absoluut geen natuurlijk leven leiden en dagelijks lijden.” In de gezelschapsdierenkliniek behandelt ze ook soms dieren die zo zijn doorgefokt dat ze er ernstige hinder van ondervinden. “Als individuele dierenarts kan ik dan alleen ondersteuning bieden en adviseren, maar via Caring Vets kan ik zoiets bij de bron aanpakken.”
Burgers vindt dat dierenartsen ook de taak hebben om aan de volksgezondheid en voedselveiligheid te denken. “Aanvankelijk ging het me vooral om de dieren. Nu ik moeder ben en meer heb gelezen over de gevolgen van de intensieve veehouderij op gezondheid, milieu en klimaat, zijn deze onderwerpen ook een grote drijfveer geworden.” Over het verlies van biodiversiteit of de CO2-problematiek ziet ze de toekomst soms somber in. “Politici moeten verder denken dan hun eigen regeerperiode. Er moeten nu impopulaire beslissingen genomen worden om de toekomst voor onze kinderen veilig te stellen. Over dierenwelzijn ben ik optimistischer. Er is veel aan het veranderen in hoe mensen naar dieren kijken.”
Thierry PAJOT zegt
Hello Arabella
I am Thierry pajot french living in Amsterdam
I Would like to talk to you And explain a project I have with à friend Of mine, retired vétérinaire, living in Paris.
Would you please be Kind to call me at
0033670013240
Thanks and best regards
Thierry