Het Movies That Matter Festival heeft dit jaar een apart programmaonderdeel over klimaatverandering, Save the Planet, met veel interessants.
In Anote’s Ark zien we hoe ex-president Anote Tong letterlijk zijn natie probeert te redden. De eilandengroep Kiribati verdwijnt langzaam in de Stille Oceaan. Er is land gekocht op de Fiji-eilanden om een deel van de honderdduizend inwoners te huisvesten. Maar wat gebeurt er met de geschiedenis en cultuur van Kiribati? Anote probeert de internationale gemeenschap aan te sporen tot ingrijpende maatregelen.
Zo doet Al Gore dat op zijn beurt in zijn langverwachte nieuwe film An Inconvenient Sequel, die ook op het festival draait.
The Guardians of the Earth duikt achter de schermen in de onderhandelingen voor het klimaatakkoord van Parijs in 2015. Enkele onderhandelaars worden van dichtbij gevolgd en hot shots als Christiana Figueres, hoofd van de klimaatafdeling van de Verenigde Naties, worden geïnterviewd. We zien de discussie over punten en komma’s en vooral de woordjes ‘shall’ en ‘should’. De maker laat het in het midden of dít de beschermers van de wereld zijn, of toch de als engelen verklede activisten die de demonstratie voor klimaatrechtvaardigheid aanvoeren. De film laat critici als Naomi Klein zien en toont hoe Pascoe Sabido van de ngo Corporate Europe Observatory tierend door beveiligers weggedragen wordt, terwijl hij al roepend aandacht blijft vragen voor te grote inspraak van multinationals. Indrukwekkend is Yeb Saño, die als onderhandelaar van de Filipijnen tijdens de COP in Warschau in hongerstaking ging en zich inmiddels bij de activisten heeft aangesloten.
Het noemen waard is ook: Thank You for the Rain. Een kleine boer uit Kenia filmt vier jaar lang de effecten van klimaatverandering, in de vorm van droogte, overstromingen en stormen, op het leven van hem en zijn gezin.
En dan is er nog de documentaire Silas in het programmaonderdeel Activist, over de Liberiaanse activist Silas Siakor. Hij was destijds het hoofd van het Sustainable Development Institute, net als Milieudefensie aangesloten bij Friends of the Earth. Het is ontluisterend hoe zo’n prachtig land vol grondstoffen ten onder gaat aan corruptie. De hoop is gevestigd op de in 2005 aangetreden president Ellen Johnson Sirleaf, de eerste vrouwelijke president van Afrika. Tevergeefs. Met alles wat hij in zich heeft, probeert Siakor zich te verzetten tegen landroof, illegale boskap en (legale en illegale) palmolieplantages. Daarvoor werkt hij samen met de lokale gemeenschap; met behulp van mobiele telefoons leggen ze alle verdachte handelingen vast op een app en delen die met de wereld.
Geef een reactie