Tim van Koolwijk, 30
IsDirecteur van Spireaux
Missie Duurzame teelt van eetbare algen
Groen innoveren met algen
Algen zijn de toekomst, als je sommige innovatieliefhebbers mag geloven. Maar welke duurzame toepassingen van deze plantjes zijn er nú al? Maak kennis met Tim van Koolwijk van Spireax, die eetbare algen teelt als vleesvervanger, ontwerper Tjeerd Veenhoven die algentextiel wil produceren met een veel lagere CO2-belasting, en Bertha Zijlstra die op haar biologische melkveehouderij de kringloop sluit: van biogas naar algen-veevoer.
Groen innoveren met algen
Hoe komt een melkveehouder erbij om algen te gaan kweken?
“Om het bedrijf rendabel te houden moesten mijn man Douwe en ik kiezen: of het bedrijf uitbreiden met meer koeien, of op een slimme manier verbreden. We hebben ervoor gekozen om de reststromen van ons bedrijf te gaan benutten. We hebben eerst een biogasinstallatie aangelegd om de methaangassen uit de mest om te zetten in energie. Maar toen gingen er nog altijd warmte en CO2 de lucht in. We hebben van alles onderzocht, bijvoorbeeld ook tomaten- en viskweek, maar uiteindelijk bleek algenteelt de beste oplossing voor ons bedrijf.”
Hoe werkt dat?
“Simpel gezegd: we voeden de algen met CO2 en andere nutriënten die op het bedrijf ontstaan. Met de warmte van de biogasinstallatie drogen we de algen. We hebben uitgerekend dat we per liter melk die we produceren op deze manier tussen de 1,5 en 2 kilo CO2 opnemen.”
Wat doen jullie met de algen?
“Algen zijn heel gezond en kan je op allerlei manieren gebruiken. Een deel leveren we in poedervorm aan een bedrijf voor detox-kuren. Zelf produceren we onder andere algenbrokjes en algengranulaat voor paarden en honden. En het wordt gebruikt als voedingsstof in de tuinbouw.”
Waarom doen niet alle melkveehouders dit zo?
“Het is nogal pionieren, en daar is vast niet iedere boer geschikt voor. Ook neemt de administratie veel tijd in beslag, omdat we te maken hebben met verschillende soorten regelgeving. Maar wij hebben nergens spijt van. Duurzaamheid is gaandeweg steeds belangrijker voor ons geworden. Het geeft ons een goed gevoel dat we het milieu niet schaden. We zijn nu aan het onderzoeken of er niet nog meer reststromen zijn die we kunnen benutten.”
Geef een reactie