Down to Earth is benieuwd: wie zijn de groene kiezers nu precies? Het lijkt een diverse club te zijn, met mensen die stemmen op de Piratenpartij, de Libertarische Partij of D66. Met VVD-kiezers, veel GroenLinksers, en PvdD-kiezers. Met Artikel1-, Voor Nederland- en natuurlijk ook niet-stemmers. Deze en nog veel meer portretten van groene kiezers verschijnen tot aan de verkiezingen op downtoearthmagazine.nl.
Anoniem
Twijfelt tussen: CU en Partij van de Dieren
Waarom ziet u zichzelf als een groene kiezer?
Meer dan de helft van mijn keuze wordt bepaald door de vraag of een partij garant staat voor het milieu en de natuur, of zich daarvoor wil inspannen. Wij dragen als mensen verantwoordelijkheid voor de schepping. Die verantwoordelijkheid is heel groot, omdat we zo enorm ingrijpen op die schepping. We moeten pal staan voor het voortbestaan van de soorten. Alle soorten die op de aarde aanwezig zijn, moeten een veilige habitat hebben waar ze goed kunnen gedijen. En de politiek is, naast het bedrijfsleven, wat dat betreft toch invloedrijk.
Welke groene standpunten spreken u aan?
Van de CU zijn de pro-life standpunten belangrijk voor mij. Bescherming van het leven, van oude en jonge mensen. Vanaf de conceptie; dat is ook het moment waarop de verantwoordelijkheid voor het leven een aanvang neemt. Wat betreft de PvdD: dat spreekt voor zich. Bij die partij gaat het om bescherming van de totale schepping.
Waar kan het groener?
Het grijze milieu – zaken als luchtkwaliteit, bodemverontreiniging en dergelijke – is een voorwaarde voor het behoud van het groene milieu: de natuur. Op het terugdringen van het broeikaseffect bijvoorbeeld scoort de CU goed. Maar ik vind het teleurstellend dat de CU toch kiest toch voor boeren en vissers. Lijsttrekker Gert Jan Segers beschouwt hen als dragers van de natuur, maar dat zijn ze niet. Ze zijn vrijwel geheel gericht op monoculturen zonder biodiversiteit.
De PvdD richt zich misschien wat te eenzijdig alleen op de natuur. Een concept voor hoe het bedrijfsleven zich dan moet ontwikkelen, voor alternatieve bedrijfsmodellen: daar lees je niks over in het verkiezingsprogram.
Welk argument gaat u over de streep trekken?
Ik weet het nog niet, de laatste dagen kunnen nog veel invloed hebben. Het lastige is: met de PvdD kun je moeilijk communiceren. Dat kan alleen als je lid wordt, dat vind ik zwak. Zo trek je twijfelaars niet over de streep. De CU spreek ik wel aan, ik ben altijd bezig om ze te wakker te schudden. Ze doen veel aan windowdressing: het programma ziet er, wat betreft de natuur, mooi uit, maar hun stemgedrag is anders. De lobby’s laten hun invloed gelden, vooral naar de vissers en de boeren wordt goed geluisterd. Waarschijnlijk zit daar ook de aanhang, en dan gaan ze blijkbaar voor het zetelaantal. Daar heeft Marianne Thieme minder last van, die doet gewoon haar verhaal. En dan ziet ze wel wie haar steunt.
Ik ben erg bezorgd dat we een nóg rechtsere coalitie krijgen dan we al hadden. Als de PVV groot wordt, met VVD, CDA en de SGP – ook partijen van de boeren en vissers – dan is het rechtse blok voor boeren en tuinders wel erg groot. Dan ziet het er slecht uit voor de Europese en Nederlandse natuur.
Geef een reactie