Down to Earth is benieuwd: wie zijn de groene kiezers nu precies? Het lijkt een diverse club te zijn, met mensen die stemmen op de Piratenpartij, de Libertarische Partij of D66. Met VVD-kiezers, veel GroenLinksers, en PvdD-kiezers. Met Artikel1-, Voor Nederland- en natuurlijk ook niet-stemmers. Deze en nog veel meer portretten van groene kiezers verschijnen tot aan de verkiezingen op downtoearthmagazine.nl.
Machiel
Stemt: niet
Waarom vind je jezelf groen?
Ik ben veel bezig met milieuproblematiek en activisme, ik werk bij een club die zich daarmee bezighoudt. Uiteraard zijn er talloze problemen die belangrijk zijn: mensenrechten, gelijkwaardigheid. Maar in een wereld waarin die zaken goed geregeld zijn, heb je zonder een gezond milieu alsnog een groot probleem.
Waarom stem je niet?
Ik heb altijd een pragmatische blik gehad. Meestal dacht ik: je moet wel stemmen, anders komt de ‘verkeerde’ aan de macht. Dan kies ik maar de minst slechte. Toch begon ik te beseffen dat het eigenlijk niet uitmaakt wie je de macht geeft. Als de ‘goeden’ winnen, dan word je binnen enkele decennia weer om de oren geslagen met een beweging de andere kant op. De geschiedenis laat dat duidelijk zien.
Mijn besluit om niet te stemmen is gebaseerd op de overtuiging dat autoriteit niet een middel is om problemen op te lossen. Je geeft autoriteit aan mensen in de hoop dat ze iets voor je doen, maar er is niets waarbij een autoritair leider je echt kan helpen zonder een terugslag te veroorzaken. Autoriteit is het geloof dat een persoon een ander onder dreiging van geweld mag dwingen iets te doen of juist te laten. In onze democratie kan ik kiezen wie in mijn naam anderen mag dwingen te doen wat mij een goed idee lijkt, in een dictatuur is er al voor mij gekozen. In beide gevallen vind ik het moreel verwerpelijk op die manier met mijn medemensen om te gaan. Dat wil niet zeggen dat leiderschap op zichzelf een slecht idee is, maar autoritair macht uitoefenen heeft altijd ook een averechts effect. Daartegenover kan een gemeenschap door middel van activisme ook zelf de verandering teweegbrengen die zij wil.
Niet-stemmen moet dus niet betekenen dat je op de bank gaat zitten niksdoen. Als je niet stemt, heb je een morele verplichting om jezelf op een andere wijze in te zetten voor een betere samenleving. Dat kan voor iedereen weer anders zijn. Van hele kleine dingen, zoals je straat vegen als je hecht aan een schone leefomgeving, tot hele grote internationale acties. Daarom vind ik het belangrijk om uit te dragen dat ik niet stem, en vooral waarom. Dit is geen oproep tot apathie, maar tot meer eigen betrokkenheid en een betere oplossing.
Waarom wordt de wereld groener van het feit dat jij niet stemt?
Dat ik niet stem en dat uitdraag, maakt zichtbaar hoe we daadwerkelijk tot een directe oplossing zouden kunnen komen. In plaats van te vertrouwen op een politiek systeem dat bewijsbaar niet werkt.
Geef een reactie