Down to Earth is benieuwd: wie zijn de groene kiezers nu precies? Het lijkt een diverse club te zijn, met mensen die stemmen op de Piratenpartij, de Libertarische Partij of D66. Met VVD-kiezers, veel GroenLinksers, en PvdD-kiezers. Met Artikel1-, Voor Nederland- en natuurlijk ook niet-stemmers. Deze en nog veel meer portretten van groene kiezers verschijnen tot aan de verkiezingen op downtoearthmagazine.nl.
Liesbeth Hoogenboom
Stemt: SP
Waarom zie je jezelf als een groene kiezer?
Ik vind dat we fatsoenlijk moeten omgaan met het milieu en onze leefomgeving. Duurzaamheid is belangrijk, voor iedereen. Alle mensen hebben er profijt van als we zorgen dat het land niet onder water komt te staan, of dat de lucht die we inademen schoner wordt. Door je in te zetten voor het milieu, kom je op voor rijke én arme mensen.
Hoe ben je bij de SP terechtgekomen?
Ik stem al twintig jaar SP. In eerste instantie wilde ik vooral ‘iets doen’ tegen inkomensongelijkheid. Later ben ik actief geworden binnen de partij en me meer inhoudelijk gaan verdiepen. Toen ben ik als vanzelf de duurzaamheidshoek ingerold. Gelukkig bleek ik ook wat dat betreft bij de SP aan het goede adres te zijn.
Welke groene standpunten spreken je aan?
Wat de SP – in tegenstelling tot andere partijen – goed doet: zij probeert mensen mee te nemen in het hele duurzaamheidsverhaal. Natuurlijk moeten de kolencentrales dicht, liefst heel snel. Maar je kunt niet zomaar mensen op straat donderen met het excuus: “Sorry, maar je hebt het verkeerde beroep gekozen”. In een heleboel industrieën zullen banen moeten veranderen. Intensieve veehouders zullen hun bedrijf moeten afbouwen. Daar hoort ook omscholing bij, of een sociaal plan. Voor mij is dat heel belangrijk. Zonder dat verhaal wordt het milieu een eliteding van mensen die het zich kunnen veroorloven om zonnepanelen op hun dak te leggen.
Daar gaat het nu te vaak mis. Kijk bijvoorbeeld naar Drenthe: daar krijgen boeren 25 duizend euro van Eneco als ze een windmolen op hun land zetten. Boeren met veel grond plaatsen zo’n molen op het randje van hun land. Vervolgens hebben zij geen last van de molen, maar omwonenden wél. Juist die omwonenden moeten degenen zijn die profijt van de molen hebben.
Rond Rotterdam – waar ik woon – is veel protest tegen windmolens. Het alternatief, de kolencentrale op de Maasvlakte, staat lekker ver weg. En fijnstof kun je niet zien. Maar stel dat mensen die in buurt wonen van een windmolen, dat zouden merken aan een lagere energierekening? Dan creëer je draagvlak.
Waar kan het groener?
Ik had graag iets in het verkiezingsprogramma gehad over het ontmoedigen van vleesconsumptie; die moet echt omlaag. Vlees is een grote vervuiler en levert een enorme bijdrage aan broeikasgassen. Dat staat nu allemaal heel omfloerst in het programma; dat de biologische landbouw bevorderd moet worden bijvoorbeeld. Ik had er graag een vleestaks of eiwittaks in gehad.
Het SP argument tegen zo’n maatregel is dat je dan ‘de gewone man zijn biefstukje afpakt’. Dat vind ik jammer. Natuurlijk koop je minder makkelijk biologisch vlees – en groenten – als je minder geld hebt. Daarom zouden we biologische producten in eerste instantie met subsidie goedkoper moeten maken. Dan wordt het toegankelijker en gaan meer mensen het gebruiken, waardoor het vanzelf weer goedkoper wordt. Minder vlees wordt gelukkig steeds normaler, maar vooral binnen een elitair clubje.
Vegetarisch eten moet aantrekkelijker worden. Producten die dier- en milieuonvriendelijk worden gemaakt, moeten we zwaarder belasten. En ja, dat betekent dat mensen met veel geld veel vlees kunnen blijven eten. Net zoals ze altijd de vervuilendste auto’s kunnen blijven rijden. Maar daar ontkom je niet aan. Helaas hebben we de ideale wereld nog niet bereikt.
Waarom maakt jouw stem Nederland/de wereld groener?
We moeten een omslag maken naar duurzaam wonen en verkeer. Niet over de hoofden van mensen heen, maar samen. Een goede manier om mensen mee te nemen is door ze de hervormingen in hun portemonnee te laten voelen. Energielasten zijn hoog – duurzame energie, en energiebesparing, is daarvoor dus heel geschikt.
Petronella zegt
Inderdaad; Pak de Macht, windmolen-energie en voordeel voor de mensen die er het dichtste bij wonen.