Richard Severin (36 jaar) is een ondernemer met de ambitie om duurzaamheid dichter bij mensen te brengen in zowel zijn geboorteland, de Dominicaanse Republiek, maar ook in het hartje van Amsterdam Zuidoost. In Zuidoost startte hij een Pop-Up store voor duurzame impact waar er eerder nog geen was. In de fietswerkplaats worden wrakken geüpcycled door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en in de kledinghoek verzamelt, repareert en verkoopt men tweedehands kleding en wordt afval ingezameld en gescheiden. Zo ontstond een warme ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Hoe ben je een duurzame pionier geworden, Richard?
Dit interview werd overgenomen van Fawaka Nederland, inclusief platform voor jong & duurzaam Nederland.
Na een koopjesjacht bij de Pop-Up store ontmoeten we Richard vandaag virtueel via Skype. Op de achtergrond horen we af en toe wat gerommel, maar gelukkig lukt het hem met ons in gesprek te gaan over zijn bezigheden en tegelijkertijd een oogje in het zeil te houden.
De lessen van een vervuilde stad
Hij begint te vertellen met rustige stem: “Mijn passie voor duurzaamheid ontstond tijdens mijn stage in Mexico Stad, met 30 miljoen mensen en 6 miljoen auto’s één van de grootste steden ter wereld. Van de luchtvervuiling kreeg je last van je keel en na een dag buiten te zijn had je roet op je huid. De luchtvervuiling was enorm! Veel hoger dan toegestaan. Veel mensen werden er ziek van. Toch bleek het ontzettend moeilijk om mensen hiervan bewust te maken, want ze zagen het probleem niet. Ik dacht: hoe kan het dat we zo verkeerd bezig zijn, maar het niet zien?”
Ontwikkeling
Richard keerde terug naar Nederland en hield zich via zijn studie bezig met duurzame ontwikkeling. “De noodzaak van meer balans tussen economie, maatschappij en natuur om de aarde op een leefbare manier aan volgende generaties te kunnen doorgeven werd me steeds duidelijker. Onze ontwikkeling moet niet ten koste gaan van mens of milieu en iedereen moet mee kunnen profiteren. Duurzame ontwikkeling loopt van afval en energievraagstukken tot sociale cohesie en armoedebestrijding.”
Stichting Kroy
Richard kreeg een beurs van het VSBfonds om door te studeren en om zijn eigen organisatie op te zetten: Stichting Kroy. “Het werd een paraplu waaronder ik mijn ideeën kon ontplooien. We voorzien scholen in de Dominicaanse Republiek van zonnepanelen en doen allerlei projecten met de jeugd over bijvoorbeeld sociale ongelijkheid en afval. Ook helpen we bedrijven met hun MVO beleid. Het nieuwste initiatief onder die paraplu is de Pop-Up store in Amsterdam Zuidoost.”
Aansluiting en verbinding
“Weinig mensen in Zuidoost waren bezig met duurzaamheid. Dat zag je al in het straatbeeld: afval op straat, weinig sociale of groene activiteiten… Veel mensen hier zitten in de overlevingsmodus: hoe kom ik de dag, of misschien net aan de volgende dag, door? Om dat te doorbreken wilden we mensen iets bieden waar ze voor zichzelf iets uit konden halen, maar tegelijkertijd ook iets positiefs konden doen voor de buurt. Om duurzaamheid een succes te maken moet er aansluiting zijn bij de dagelijkse realiteit van mensen.
Op die basis stoelt onze fietswerkplaats in de Pop-Up store. Amsterdam Zuidoost telt 87.000 mensen, waarvan er velen in armoede leven. Er zijn maar vier fietsenmakers, maar geen enkele verkoopt tweedehands fietsen. Natuurlijk hebben mensen met weinig inkomen ook de behoefte aan een mooie fiets. We kopen fietsen op bij het Amsterdam Fietsdepot en knappen ze samen met jongelui met een afstand tot de arbeidsmarkt uit het stadsdeel op. Zij leren, hebben een dagbesteding en houden een goed gevoel over aan het helpen van mensen in de buurt. De fietsen verkopen we vervolgens zonder winstoogmerk aan bewoners. Iedereen in de buurt wint én we hebben duurzame impact.
Hetzelfde geldt voor onze kledinghoek waar bewoners kleding naar toe brengen die anders bij het afval terecht zou komen. Bewoners lappen de kleding op en verdienen een zakcentje bij. De kleding wordt vervolgens verkocht. Het is geweldig om te zien dat veel buurtbewoners ons inmiddels weten te vinden, ook voor een praatje en een kopje koffie. De verbinding die op deze plek ontstaat tussen verschillende mensen en activiteiten blijkt krachtig.”
RecyQ
“Er wordt in Zuidoost het minst aan afvalscheiding gedaan in vergelijking met de rest van Amsterdam. In samenwerking met o.a. Zuidoost TV, Buurtwerkkamer Coöperatie, Gemeente Amsterdam Afval & Reiniging, Split Bag en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, gaan we daar verandering in brengen. In de Pop-Up store ontstond een tijdje geleden de startup RecyQ, met het doel om het scheiden van afval logischer en begrijpelijker te maken, zodat de stad leefbaarder en duurzamer wordt. Met RecyQ helpen we de Gemeente Amsterdam met de mogelijkheden van de circulaire economie. Het gaat om bewustwording van de economische restwaarde van afvalmateriaal. Met onze app kunnen de bewoners bijhouden hoeveel ze besparen en een deel van de restwaarde willen we weer terug geven aan de bewoners, bijvoorbeeld in de vorm een korting op producten die ze in de buurt kunnen kopen. Binnenkort start onze pilot in Bijlmer Centrum.”
Succesvol zijn
“Inmiddels hebben we meer dan 3.000 bewoners betrokken bij onze activiteiten. Textiel dat vroeger in de prullenbak verdween, belandt nu in de winkel of de textielinzamelingbak. We hebben meer dan 1000 fietsreparaties gedaan, 300 fietsen geüpcycled en qua financiën zijn we kostendekkend. Dat is mooi, maar ik vind ons pas écht succesvol wanneer bewoners de activiteiten kunnen overnemen. Zo zie ik ontwikkeling, dat de aanjager zich terug kan trekken omdat hij of zij zichzelf overbodig heeft gemaakt. We hebben nog een lange weg te gaan, maar transities hebben nou eenmaal tijd nodig. Het duurzame kwartje gaat echt wel vallen als mensen herkenbare positieve voorbeelden in hun dagelijkse omgeving zien.”
Wil je ook een keertje langs gaan bij de Pop-Up store in Gein? Check hier!
Lees ook het tweede deel van het interview met Richard Severin op Fawaka Nederland.
Geef een reactie