Hoe is het om in de Trouw Duurzame 100 op nummer 101 te eindigen? Vincent Bijlo belt met Kathelijne Konijn van de jonge recyclestartup Rekurk. “Niet groen genoeg, zei die k-jury, o, excuus, daar ga ik weer.”
“Rekurk…”
“Dag, Vincent Bijlo. Spreek ik met Kathelijne Konijn?”
“Ja, dat is mijn persoontje ja.”
“Hoe is het met u?”
“O, supergoed, ja best wel OK eigenlijk.”
“Was u teleurgesteld?”
“Nee, Rekurk is een jonge recycle-startup, we zitten nog in de developmentfase.”
“Maar, mevrouw Konijn, ik heb u ontmoet tijdens de finale van de Trouw Duurzame 100, toen heeft u een bierglas op de grond gesmeten en ‘groene kutjury’ geroepen.”
“Ja, ik kan een heel impulsief meisje zijn, haha.”
“U wilde de juryvoorzitter aanvliegen. Het was dat er drie boswachters en een schillenboer tussensprongen, anders waren er vreselijke dingen gebeurd.”
“Hoe zou u het vinden, meneer Bijlo, als u op nummer 101 van de Duurzame 100 zou eindigen? Ik sta achter mijn concept en als ik dan zie wat er wel in die 100 staat. Nou ja, ik kan het nu wel handlen maar ik was toen pissed ja.”
“Wat is het concept van Rekurk eigenlijk?”
“Wij zijn de kurkcollectors. We zamelen kurken van wijnflessen in, althans dat is onze core business. Kurken zijn de ambassadeurs van een betere wereld. De kurken worden duurzaam gewassen, met regenwater dat we betrekken van een autowasstraat. Daarna worden ze in de wind gedroogd, daarvoor gebruiken we met restwind van een windturbinepark, en dan worden de kurken duurzaam gemalen met taakstrafspierkracht van Halt-jongeren.”
“Oei, dat laatste gaat enigszins boven mijn sustainable pet.”
“Ja, helder. Jongeren die met Bureau Halt in aanraking zijn gekomen, omdat ze hebben gespijbeld of plannen hadden om hun studie in het Kalifaat voort te zetten, die jongeren bieden wij de mogelijkheid hun taakstraf te verduurzamen. Zij malen de kurken, in oude Zuid-Spaanse kurkmolens, geheel ambachtelijk. Date gemalen kurk dient als grondstof voor de aanleg van onder andere fietspaden. Maar ons product is ook te gebruiken als vervanging voor de korrels van oude autobanden, die op kunstgras worden gestrooid.”
“Dat is een prachtig concept mevrouw Konijn, maar waarom dan die lage klassering?”
“Niet groen genoeg, zei die k-jury, o, excuus, daar ga ik weer. Omdat we ook kurken inzamelen van niet-biologisch geproduceerde wijn. En, niet toekomstbestendig, omdat steeds meer kurken worden vervangen door schroefdoppen.”
“Ah, nu begrijp ik uw woede beter, toen, op de duurzame avond. U was dronken.”
“Ja, wat moet ik anders! Ik verzin een schitterend concept, maar vervolgens krijg ik veel te weinig kurken binnen.”
“U bent zichzelf gaan bedruipen door het op een zuipen te zetten, ja, dan komen er tenminste wel kurken binnen. Proost!”
Geef een reactie