In het Westen gebruiken we vijf keer zoveel energie als we denken. In het boek Verborgen Energie in ons dagelijks leven wil Babette Porcelijn met heldere infographics inzichtelijk maken wat ons échte energieverbruik is, wat het effect is op onze planeet en wat mensen eraan kunnen doen.
We gebruiken veel meer energie dan we denken. Dat komt doordat we de energie die nodig is voor bijvoorbeeld het produceren van voedsel, kleding en gebruiksgoederen niet meetellen. De vraag naar energie neemt alleen maar toe en een klimaatramp volgt als we onze CO₂-uitstoot niet minderen. Dat, en wat je er zélf aan kunt doen, laat studio Babette Porcelijn zien in de betaversie van het boek Verborgen Energie in ons dagelijks leven. Daarin wordt in duidelijke infographics een overzicht gegeven van onze totale ecologische voetprint, dus inclusief verborgen energie en inclusief de impact op milieu, klimaat, bodemerosie en ontbossing. Om het boek af te kunnen maken is Babette Porcelijn een crowdfundactie begonnen.
Wat was de aanleiding voor het maken van een boek?
“Mijn man stelt bijzondere vragen. Toen hij me, op een zondagmiddag vanaf de bank met de iPad, liet zien dat de zestien grootste zeecontainerschepen evenveel zwavel uitstoten als alle auto’s in de wereld bij elkaar, schrok ik. Hij had nog veel meer infographics gevonden. Hij kwam steeds met meer schokkende feiten. Ik viel van mijn stoel, wilde nú iets veranderen! Ik werk in de communicatie, het liefst werk ik met complexe verhalen, die ik eenvoudig en toegankelijk weer wil geven. Bij dit bijzonder complexe verhaal is het noodzakelijk om problemen snel te fixen, meer dan we al doen. Nu is er nog iets bij te sturen, maar dat moet dan wel snel gebeuren en dat willen we met dit project zichtbaar maken.”
Waarom crowdfunding?
“We willen een eerlijk, objectief boek maken. We zijn heel ver met het project, maar we willen het wetenschappelijk laten checken op volledigheid. Het moet voor de Klimaattop in Parijs af zijn. Misschien weten we dan nog niet alles precies zoals we willen, maar dat is voor ons geen reden om de deadline uit te stellen. Wil je alle cijfers tot achter de komma nauwkeurig maken, dan ben je zo 10 jaar verder. En die tijd is er niet, er moet nu iets veranderen. Het gaat er om dat mensen een idee krijgen van het grote plaatje. We willen infographics maken, verschillende invalshoeken gebruiken en tegengestelde standpunten naast elkaar zetten. Zoals conventionele versus de biologische landbouw.”
Want de huidige versie kwam tot stand als onbetaald project?
“Er zit tot nu toe nog geen financiering achter inderdaad. Het is een investering die ik kan financieren met werk uit de ontwerpstudio. Er zit eigen geld in en absurd veel tijd. Maar de verwachting is dat het me iets gaat brengen. Ik wil alleen nog focussen op bedrijven die willen verduurzamen. Dat is ook goed voor de toekomst van de studio, door dit project kan ik me als expert neerzetten. Maar het belangrijkste is: ik geloof dat het echt moet gebeuren, iedereen moet weten wat er met ons gebeurt wanneer we op deze manier doorgaan. En dat we er wél veel aan kunnen doen. Wij als particulieren bepalen en betalen álles, ook de politiek en het bedrijfsleven.”
Het is een gigantische klus, wat is je drijfveer?
“Mijn vader overleefde ternauwernood de oorlog. De rest van zijn leven wijdde hij aan het vertellen van zijn verhaal: dit mag nooit meer gebeuren. Hij inspireerde veel mensen om positief in het leven te staan, om de wereld een betere plek te maken. Huidige oorlogen zijn terug te voeren op klimaatverandering en voedseltekorten. Kijk naar Syrië: zowel mismanagement als gevolgen van mislukte oogsten spelen hier hoofdrollen. Mensen denken dat milieu over ijsberen en mooie natuur gaat, maar het gaat over een veilige wereld voor onze kinderen. Als de omstandigheden er naar zijn, is iedereen in staat tot de meest verschrikkelijke dingen. Een voedseltekort drijft mensen tot het uiterste. Ik wil geen missionaris zijn, maar de boodschap dat het niet goed gaat wil ik toch vertellen. Het liefst wil ik mensen inspireren, net als mijn vader.”
Geef een reactie