Mocht je het weekend een beetje tegen vinden vallen, qua zomer, hou je dan tóch in. Hier is een weekupdate om het leed te verzachten.
Nutellafittie
Nutella bekritiseren is blijkbaar het Italiaanse equivalent van ‘je moeder’. De Franse milieuminister Ségolène Royal zei iets dat ergens op sloeg, namelijk dat we minder palmolie moeten consumeren. So far so good. Maar waar zit dat dan in? Nouja Nutella bijvoorbeeld. En toen was de Italiaanse minister van milieu boos. Want milieu leuk, maar je blijft met je Franse tengels van Italiaanse producten af. Lees meer over dit kleuterschoolgedrag na de link:
ThinkProgress – Nutella Sparks War Of Words Between European Environmental Ministers
Droogtesoap in Californië
Hoe mooi toch, dat plots heel scherp duidelijk wordt hoe de verhoudingen liggen, als het water aan de lippen staat. Of, eigenlijk, als je staat omkomt van de dorst. De Amerikaanse staat Californië is nog steeds droog (newsflash) en dat levert nog steeds prachtmateriaal op qua weekupdates. Bijvoorbeeld hoe de ultrarijken de waterbeperkingen echt oneerlijk vinden. Want “niet iedereen is gelijk als het over water gaat”. Zo zei bewoner Yuhas op social media. Want wat wil je dan. Mensen, vindt hij, “zouden niet gedwongen moeten worden om op landgoeden te leven met bruine gazons, te golfen op bruine golfbanen, of zich te verexcuseren dat ze willen dat hun tuinen mooi zijn.” We betalen genoeg onroerendgoedbelasting om meer water te mogen gebruiken, dus, snap je.
Washington Post – Rich Californians balk at limits: ‘We’re not all equal when it comes to water’
Verder was er de Republikeinse state representative Shannon Grove, die het zeer waarschijnlijk vindt dat de droogte veroorzaakt wordt doordat vrouwen in Californië toegang tot abortus hebben. In Texas werd abortuswetgeving namelijk ingeperkt, en op de dag van die beslissing regende het.
HuffingtonPost – State Rep Suggests Abortion Is To Blame For California Drought
Is jouw melk dasvrij?
Badger free milk, dassenvrije melk, is nu een ding in Groot Brittannië. De koffieketen Caffè Nero besloot om geen melk meer te gebruiken van melkveehouders in gebieden waar dassen geruimd worden om de verspreiding van runder-tbc tegen te gaan. Ze hadden geen zin in protesterende dassenvrienden.
The Ecologist – Where Caffè Nero leads on badger-free milk, others will follow
Liberate Tate
Het kunstcollectief Liberate Tate wil met performance het sponsorship van het Tate museum door British Petroleum aan de kaak stellen. Hiervoor bezette de groep het Tate museum in London voor 24 uur, van hoogwater tot hoogwater, voor een schrijfperformance. Art matters! Leef mee:
Goed nieuws: uitglijden over eendagsvliegen
Het plaatsje Wrightsville, Pennsylvanië, wordt geteisterd door zwermen eendagsvliegen, ook wel haften of meivliegen genoemd, die zo dicht zijn dat er verkeersongelukken plaatsvinden. De zichtbaarheid is nul. Doodgereden vrouwelijke eendagsvliegen zorgen – dankzij de kleverige substantie in de eitjes in hun lichaam – voor spekgladde wegen. Een brug is tijdelijk gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Dit alles is goed nieuws, zei een woordvoerder. De zwermen zijn een indicator dat de Susquehanna rivier schoner wordt. Zo ziet een groene toekomst er dus uit. Dat je even weet waar je voor tekent. (Het schijnt nogal te stinken.)
Huffington Post – Mayfly Swarms Are So Thick In This Town They’re Causing Car Accidents
Slecht nieuws: verlaat je boomplantage niet
Weetje wat slecht is voor het milieu? Een verlaten boomplantage. Wetenschappers in Japan ontdekten dat de nu verlaten cypressenplantages uit de jaren 50 en 60 op privaat land, een enorme bijdrage leveren aan de dode zones in zee. Doordat de bomen dicht op elkaar staan en langzaam groeien, is er geen ondergroei en blijft veel stikstof uit het bladafval ongebruikt. Met elke regenstorm spoelt de stikstof uit. Zodra die de zee bereiken, voeden ze de verstikkende algentapijten, en ze blijken daarin net zo erg als sommige industriële boerenbedrijven. Jammer maar helaas. Ook met bomen is iets mis.
Treehugger – Abandoned tree plantations in Japan are big polluters, scientists discover
Google het even
Voor wie uitstelgedrag wil vertonen: Google heeft een diep zwart gat om in te duiken, namelijk visualisaties van hoe mensen zoeken naar informatie over klimaatverandering. Echt mooi. Ziehier een filmpje:
Vind de interactieve visualisatie hier.
Maak je eigen windoplader
Laad je telefoon op met wind, terwijl je fietst. Zelfgemaakt voor iets van 5 euro ofzo. Leer dit van een jongen van 16 uit Hongarije. Hier:
Instructables – Bicycle Cell Phone Charger (Wind Turbine with build in Battery)
Van onze belastingcenten
Nouja, die van Australiërs dan. Belastingbetalers down under betalen meer geld aan aftrekkosten voor de lobbyisten van mijnbouwbedrijven, dan belastingaftrek voor giften aan groene organisaties. Twee miljoen dollar meer, elk jaar. Even om dingen in perspectief te zetten.
The Guardian – Deductions for mining company lobbying cost taxpayers $20m a year
Milieuactivisme werkt
Wetenschappelijk bewezen! Door Michigan State University. Echt:
Science Daily – Environmental activism works, study shows
Superheld de Paus
De paus: dankzij zijn opvatting dat we iets aan klimaatverandering moeten doen de meest gevaarlijke man op aarde, volgens Fox News. Zijn encycliek over klimaat verdiende in ieder geval wel een “trailer”, dacht de Braziliaanse milieugroep Observatoria do Clima.
Lachen om Republikeinen
Donald Trump wil ook president van de V.S. worden en dat levert nog meer klimaatontkenning-om-te-lachen op dan we al hadden. Lees hier waarom klimaatverandering een hoax is volgens Trump. Zoals dat het soms sneeuwt.
ThinkProgress – It Snowed Once And Other Things Donald Trump Thinks Prove Global Warming Is A Hoax
Grappen over klimaat
Humor is serious business. Hier is een artikel over waarom het heel moeilijk is om grappen over klimaatverandering te maken. Maar we hebben natuurlijk meer aan een filmpje dat bewijst dat het wel kan. Enjoy
The Guardian – John Oliver can make global warming funny, but climate comedy is still hard
En nog meer in de categorie: wat doet The Guardian sinds ze besloten hebben dat ze klimaat het belangrijkste onderwerp ooit vinden? Een Minecraftstad bouwen met representaties van de klimaatinitiatieven die er zijn. Prima besteding van je creativiteit zou ik zeggen. Voor wie het spel niet heeft, volgt nu een filmpje.
The Guardian – Climate Hope City: how Minecraft can tell the story of climate change
Bonus: Shell laat je Noordpool eten
De Yes Men doen het weer! Deze keer streken ze neer als het promotieteam van Shell, midden in New York City, waar ze schaafijsjes uitdeelden van ‘de laatste ijsberg die er is’. Geniet van verontwaardigde Greenpeace medewerkers die de Yes Men niet herkennen.
Rolling Stone – Watch the Yes Men impersonate Shell, make last iceberg snow cones
Geef een reactie