Op ‘bijenvriendelijke’ planten uit het tuincentrum kan te veel bestrijdingsmiddel zitten, vond Greenpeace. Hoe kan dat?
Steeds meer tuincentra stoppen met de verkoop van schadelijke middelen, maar dat wil niet zeggen dat je tuin daar ook vrij van is. Ook sierplanten bevatten flinke hoeveelheden ongewenste middelen. Greenpeace kocht bij tuincentra onlangs 96 planten, bollen en heesters van soorten waar bijen van houden en liet ze testen. De resultaten waren teleurstellend: slechts één monster bevatte geen bestrijdingsmiddelen. Gemiddeld werden er 7 pesticiden per plant gevonden, en op meer dan de helft zaten middelen die niet gebruikt mogen worden. Extra pijnlijk is dat een aantal van de geteste planten door tuincentra wordt aangeprezen als bijvriendelijk. Greenpeace wil dat tuincentra van telers eisen dat ze deze stoffen niet langer gebruiken.
Wat vindt de sierteeltbranche hier eigenlijk van? We belden met Herman de Boon, voorzitter van de VGB, de branchevereniging voor groothandels in bloemen en planten. Die betwist in ieder geval de testresultaten niet. “Als dat gemeten is, is dat niet in orde en dan moeten we daar iets mee”, aldus De Boon. Hoe ontstaat nu zo’n probleem? “In de sierteelt heb je een heel breed assortiment waarvoor heel veel verschillende gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Het ontwikkelen van alternatieve middelen voor zulke kleine volumes blijft achter, omdat het te weinig oplevert. De biologische bestrijding, bijvoorbeeld met insecten, is flink in opkomst maar wel kostbaar. Veel planten komen bovendien uit de internationale sector. Zo wordt er misschien toch bestreden met middelen die niet de bedoeling waren.”
Wordt er niet gemeten dan? “Je neemt steekproeven, dus er kan iets tussendoor glippen, maar alles is natuurlijk te veel.” De sierteelt is een samenwerking aangegaan met IDH, initiatief duurzame handel, genaamd het Floriculture Sustainable Initiative. Daarmee wil de branche naar 90 procent duurzame planten en bloemen in 2020. Maar dat gaat nog moeilijk worden als zulke slechte meetwaarden er tussendoor kunnen glippen. “Onderdeel daarvan is een betere meetsysteemtool. Die wordt nu ontwikkeld. En er moet druk komen vanuit de retail.”
Een prachtig praktijkvoorbeeld: Greenpeace startte naar aanleiding van de meetresultaten een petitie gericht op Intratuin, die als slechtste uit het onderzoek kwam, en met succes. Het tuincentrum stopt binnen een jaar met de verkoop van negen pesticiden en wil binnen zes jaar de sierplanten op orde hebben. Intratuin gaat daarvoor zijn telers vragen het pesticidengebruik drastisch te verminderen.
Geef een reactie