Reacties

    • roland zegt

      @Wouter Scherphof,
      Elektrisch verwarmen, koken en warm water treffende voorbeelden van een gasloos huis met een groter energieverbruik.
      Ook “duurzame” nieuwbouw zonder gasaansluiting lokt dergelijk verbruik uit, goedbedoeld maar in de praktijk averechts

      • Wouter Scherphof zegt

        Nee, ik ga dan niet minder energie verbruiken, inderdaad. Het verbruik verplaatst zich wel van fossiel naar hernieuwbaar. En dat was de ambitie.
        Hoe bedoel je averechts?

        • roland zegt

          @Wouter Scherphof,
          Het verbruik verschuift van gas naar stroom.
          Gas is beter voor klimaat, milieuvervuiling, werkomstandigheden dan deels uit kolen afkomstige stroom. Bij een groter energieverbruik – stroom als verwarmingsbron – is het kolenverbruik naar verhouding groot.
          Het zal nog veel jaren duren voordat de stroom duurzaam is, dus gasloze woningen zijn meer kolenafhankelijk door een hoger stroomverbruik.

    • Victor zegt

      Ik zou niet voor IR-panelen gaan. Een warmtepomp is veel efficiënter. Een goede warmtepomp levert zo’n zes keer meer als erin gaat. Dit betekend dat je zelfs via een gas-elektriciteitscentrale meer gas bespaart als met de CV.

      Verlies gascentrale + transport 50%
      50% * 6 = 300%
      HRe = 98%

  1. Annie Nendels zegt

    Al die gas winning holt de aarde uit , haalt de energie uit onze moeder aarde. Dan minister Kamp, hij moet zich schamen alleen aan dollartekens voor zijn ogen te denken en te zien. Zie wat er van komt in Groningen, waar mensen en moeder aarde van slag raken.

    Zonne energie, dat heeft wat mij betreft de toekomst. Leg op de daken geen pannen maar stevige zonnepanelen voor onze energie. Gratis en voor niets schijnt de zon elke dag maar weer, energie genoeg !!!.

  2. Victor zegt

    Ik woon onder een goed isolerend groen dak. Had een CV. Voor het warme water ben ik overgestapt op een boiler die ik 1 a 2 keer per week gebruik. Voor de warmte een pelletkachel op dagen dat het redelijk door waait en een airco/warmtepomp voor de mistige windstille dagen. Koken doe ik nu op inductie. Alles ten samen betekende dat ik in no time van het gas af was.

    Zonnepanelen in de tuin springen bij voor stroom. Een winddeel als extra. Alles tesamen betaalde ik vorig jaar 10,- voorschot energienota en kreeg er aan het einde €35,- terug. Hoofdzakelijk omdat ik vastrecht gas niet hoefde te belaten.

    Er komt wel nog €350,- pellet bij die ik vanwege de zachte winter maar 1/3 heb opgebruikt.

    Alles tesamen kan het makkelijk en snel. Het is alleen een kwestie van doen. Het is dat ik in een huurhuis zit, anders had ik in zijn geheel voor een warmtepomp gekozen. Maar dit is wat kon en ik ben er blij mee. Misschien geen nul energie maar iig redelijk klimaatneutraal.

  3. Jan Muilwijck zegt

    Ik eet 2x per week zelfgemaakte Chili, en met het gas wat ik vervolgens uitstoot verwarm ik mijn huis de rest van de week.

  4. roland zegt

    Energie besparing bij de grootverbruiker, lijkt me een betere doelstelling. Niet alleen minder aardgas, ook minder stroom en vooral minder kolen. Benut zon-enwindenergie vooral als vervanging van kolenstroom, dat vermindert ongezond mijnbouwwerk en milieuvervuiling.

    Voorkom dat de gasvrije kas een forse stroomvreter wordt. Benut GFT, bermgras e.d. voor veevoer, brandstof is een laatste stap. De verplichte biobrandstof bijmenging moet snel verdwijnen, geef dat meer nadruk. Stop met groen gas als gesubsidieerde konkurent van de e-auto. De “enorme verspilling door onverschillig personeel” is wel erg eenzijdig!
    Punt 6 vermindert ons gasverbruik niet, maar zorgt slechts voor een andere betalingsregeling!

    – Energiebesparing bij grootverbruikers.
    Met een hogere grootverbruikersprijs mede door een CO2 heffing en belasting op geloosde restwarmte kun je bij een deel het verbruik verminderen en restwarmte benutting bevorderen. Gemakkelijk is dat niet, de afschaffing van de kolenheffing laat dat zien en het subsidie voorstel voor een stroomkabel naar Duitsland voor nog goedkopere stroom voor Andel. Dat bizarre voorstel zorgde nauwelijks voor reuring!

    Daarnaast zijn er ook weinig prijsgevoelige grootverbruikers, waar zelfs een forse prijsstijging nauwelijks werkt. De nieuwe Google vestiging krijgt een stroomverbruik vergelijkbaar met de opbrengst van alle zonnepanelen, maar energieverbruik was in de media geen punt en werd zelfs nauwelijks genoemd. Bij die energievreters helpt enkel publieke druk tot besparing.

    Verplicht tot vermelding van het jaarlijkse energieverbruik, niet als weinig zeggend getallen, maar vergeleken met het gemiddeld vergelijkbaar verbruik. Benadruk de afwijking en verminderingsmogelijkheden. Bij investeringen die binnen 5 jaar zijn terug te verdienen, kan verbetering wettelijk worden afgedwongen. Edoch de overheid benut die wettelijke mogelijkheid nu onvoldoende. Probeer die periode van 5 jaar te verruimen tot 8 jaar of langer. Geef goede voorbeelden meer aandacht en zet aan tot navolging. Toets gesubsidieerde instelling op hun energieverbruik en de ontwikkeling daarin. Energieverspilling zorgt nu voor hogere zorgkosten!

  5. Jaap Langenbach zegt

    (Energie) belasting op gas verhogen en op elektriciteit verlagen. Dat stimuleert o.a. electrisch koken, (bij)verwarmen, warm water maken, douchen etc. En voorkomt tevens onnodige overwinst bij “salderen” van zonnestroom. Natuurlijk wel zorgen dat de stroom duurzaam geproduceerd wordt en dus niet met kolencentrales.

Trackbacks

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.